Treinreiswinkel komt met eigen Autoslaaptrein vanaf Düsseldorf

De gesprekken tussen Treinreiswinkel en EETC over de voortzetting van de Nederlandse autoslaaptrein zijn niet gelukt. De Treinreiswinkel komt nu met een eigen autoslaaptrein, niet vanaf Den Bosch maar vanaf Düsseldorf.  De nieuwe treindienst gaat alleen rijden in het hoogseizoen, één maal per week van 3 juli t/m 15 augustus. Eindbestemming is het Italiaanse Verona.

De nieuwe trein gaat rijden onder de naam AutoExpress Italia. De trein start weliswaar in Duitsland, maar aan boord zal Nederlandstalig personeel aanwezig zijn, zegt Treinreiswinkel-directeur Helmut Brall tegen Treinreiziger.nl.

Naar verwachting vertrekt de nieuwe trein in de zomerperiode op vrijdagavond omstreeks 20:00 uit Düsselsdorf. De volgende ochtend zal de trein waarschijnlijk rond 9:00 aankomen in het Italiaanse Verona. Zaterdagavond gaat de retourtrein vanaf Verona terug naar het Duitse Düsseldorf. Treinreiswinkel wijst erop dat Düsseldorf slechts op anderhalf uur rijden ligt van Utrecht.

Door de trein niet in Nederland, maar in Duitsland te laten starten voorkomt de Treinreiswinkel hoge kosten. ProRail had de kosten voor de (inmiddels opgeheven) EETC Autoslaaptrein namelijk met 50 procent verhoogd. Bovendien zijn veel Nederlandse locomotieven niet geschikt voor het Duitse spoor, waardoor er een extra locomotiefwissel nodig is.

Wie in de nieuwe trein een fiets in plaats van een auto mee wil nemen, heeft pech. Fietstransport is niet mogelijk met de nieuwe dienst. De AutoExpress Italia heeft in elk geval ligrijtuigen. Slaaprijtuigen worden eveneens geregeld maar die zijn nog niet bevestigd.

DB Autozug rijdt deze zomer niet meer met internationale autotreinen vanaf Düsseldorf. Wel zijn de Oostenrijkse spoorwegen met een autoslaaptrein Düsseldorf – Wenen gestart. Die verbinding rijdt dagelijks; het gaat om de bestaande EuroNight-nachttrein, aangevuld met autorijtuigen.

Over het stopzetten van de autoslaaptrein vanaf Den Bosch is directeur Helmut Brall van de Treinreiswinkel niet te spreken. "Wij verwijten EETC contractbreuk en de nodige juridische stappen zijn gezet", laat Brall weten. Volgens hem heeft Treinreiswinkel de onderhandelingen met EETC afgebroken in verband met het korte tijdsbestek en het moeizame verloop van de gesprekken. Brall noemt het stopzetten van de autoslaaptrein vlak voor het seizoen "onverantwoord". De eerste autoslaaptrein vanuit Düsseldorf had op 1 mei moeten vertrekken.

EETC-directeur Leo Weeber liet vanmiddag aan Treinreiziger.nl weten in gesprek te zijn met een aantal overname-kandidaten. "Dat heeft nog wat tijd nodig", zei hij toen.

This post was last modified on 2 mei 2021 17:59

Bekijk reacties

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

11 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

1 dag terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

6 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug