Home

Vanaf maandag estafettestakingen bij NS: Zwolle en Den Haag als eerst

Leden van FNV Spoor leggen maandagochtend 19 juni tussen 05.00 uur en 09.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Het gevolg van de acties zou kunnen zijn dat er vanaf deze locaties minder of zelfs geen treinen rijden. NS wijst erop dat de acties de hele dag voor hinder kunnen zorgen, ook na 9:00 uur.

De actievoerende werknemers willen naar eigen zeggen dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen, stopt met het weghalen van werkgelegenheid uit de regio’s en de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houdt. Ook willen de NS-werknemers dat hun werkgever twee conducteurs inzet op alle dubbeldekkers, zo meldde de vakbond vrijdag. FNV Spoor telt ruim 6.000 leden in heel Nederland.

Anderhalf jaar gesprek
Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor: “We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen, betekent: het is menens. De werknemers staken zeker niet alleen voor zichzelf, maar boven alles voor de kwaliteit van het spoorvervoer voor de reiziger. We starten nu met estafettestakingen. Deze acties zijn daarvan het begin. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de directie doof blijft voor het signaal van de werknemers.”

Publieksvriendelijke acties
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt niet dat de reiziger geraakt mag worden door acties van de FNV. “Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden,” aldus Dijksma vrijdag.

Impact onduidelijk
Wat de impact precies zal zijn is niet duidelijk. Bij een eerder werkoverleg in Amsterdam en Utrecht vielen de gevolgen voor reizigers mee. Toen werden er slechts een handjevol treinen geschrapt. Veel NS’ers gingen toen in hun eigen tijd naar het werkoverleg. De kans is reëel dat de overlast nu groter zal zijn, al denkt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl niet dat het treinverkeer rond Den Haag en Zwolle volledig tot stilstand zal komen. “FNV is niet de grootste vakbond in de spoorsector, dat is VVMC. Die vakbond gaat niet staken. Zolang de stakers niet het werk belemmeren van werkwilligen, vermoed ik dat er treinverkeer mogelijk zal blijven. Maar beperkter dan normaal.”

NS: Extra reistijd
NS zegt ook niet te weten hoeveel collega’s gehoor willen geven aan de oproep van FNV Spoor en hoe groot de overlast voor reizigers daadwerkelijk wordt. “Wij adviseren treinreizigers maandag rekening te houden met extra reistijd,” zegt NS in een reactie. Het spoorbedrijf zegt alles op alles zetten om de hinder voor de reizigers te beperken. De gevolgen van de staking kunnen ook rond andere steden merkbaar zijn. Dit omdat NS-personeel door heel het land werkt.

Koffie, thee en koek
De bijsturing van NS zal maandag zijn handen vol hebben om de gevolgen van de staking zo klein mogelijk te houden. Henri Jansen van de FNV zegt heel goed te beseffen dat de acties gevolgen hebben voor de reizigers. “We doen dit niet zomaar, het is voor ons een laatste redmiddel.” Stakende NS-werknemers zorgen maandagochtend op beide stations voor koffie, thee en koeken voor wachtende reizigers.

Compensatie
Treinreiziger.nl wijst erop dat reizigers die hinder ondervinden van de staking recht hebben op compensatie. Wie reist, maar vertraging oploopt, kunnen een beroep doen op de regeling Geld terug bij Vertraging. Wie een NS-abonnement of een treinkaartje heeft en door de staking niet kan reizen, kan vervangend vervoer claimen. NS mag daar wel aanvullende voorwaarden aanstellen. In de algemene voorwaarden is vastgesteld dat NS maximaal 25 euro per stakingsdag hoeft te vergoeden.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 20 juni 2017 15:35

Share
Tags: Staking NS

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

23 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug