Vernieuwde Thalys nu ook naar Duitsland

In het kader van het renovatieprogramma van de Thalys-treinstellen is het de beurt aan Duitsland om de pas gerenoveerde Thalys een station te zien binnenrollen. Tegen eind 2009 zullen 10 treinstellen voorzien zijn van een nieuw design aan binnen- en buitenkant.

De renovatie van de Thalys-treinstellen, die begin dit jaar werd voorgesteld in Brussel, loopt als een trein. Tot vandaag circuleerden al 3 gerenoveerde Thalys-treinstellen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.
Sinds 23 juli rijdt voor de eerste keer een gerenoveerde Thalys op het Duitse spoornetwerk. Deze Thalys, een PBKA- treinstel (welke ook in Duitsland kan rijden), kreeg de nodige vergunningen van EBA via Deutsche Bahn zodat nu ook de stations van Aken en Keulen kunnen kennismaken met de “Nieuwe Thalys”!

Eerste renovatie
De eerste gerenoveerde Thalys, een PBA-treinstel (welke niet in Duitsland kan rijden), werd afgelopen 8 januari gehuldigd in Brussel. Het ging om een prototype dat in september 2008 binnenging bij het Technicentre van Hellemmes (in de regio Rijsel, in Frankrijk). De grootscheepse renovatie ving begin 2009 aan, en eind 2010 zullen alle 26 Thalys-treinstellen (9 PBA-treinstellen en 17 PBKA-treinstellen) voorzien zijn van een nieuw design aan binnen- en buitenkant.

ERMTS
Gelijktijdig met de renovatie worden alle Thalys-treinstellen aangepast naar ERTMS, wat absoluut noodzakelijk is om gebruik te kunnen maken van de nieuwe hogesnelheidslijnen. ERMTS is het beveiligingssysteem dat op de HSL-Zuid zal worden gebruikt, waardoor de treinen veilig over de lijn kunnen rijden.

Design
De renovatie van het interieur en de buitenkant van de treinstellen, die werd toevertrouwd aan designbureaus Enthoven Associates Design Consultants en Avant-Première Design Graphique, staat voor één van de belangrijkste stappen in de “metamorfose” van Thalys, waarvan het hoogtepunt zal plaatsvinden in december, wanneer de Thalys in Nederland via de hogesnelheidslijn zal gaan rijden.

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

7 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug