30 jaar terug: Langste reizigers trein ter wereld (video)
20 feb 2019 16:16
De langste reizigerstrein ter wereld. Met dat record vierde NS 30 jaar geleden het 150 jarig bestaan. De trein met maar liefst 60 rijtuigen was 1,6 kilometer lang. De trein werd getrokken door de locomotief 1607. Een terugblik.
Enorme belangstelling
Het is nu amper meer voor te stellen hoeveel aandacht de recordpoging kreeg. Niet alleen op televisie werd uitgebreid stilgestaan bij het evenement, ook veel mensen wilden de trein met eigen ogen zien. NS-voorlichter Wim Binnendijk vertelde destijds aan Het Vrije Volk dat er naar schatting minstens tweehonderdduizend belangstellenden naar de rit zijn komen kijken.
Logistieke uitdaging
Tot 1989 stond het record op naam van de Australiërs, die een reizigerstrein met 42 rijtuigen lieten rijden. Nederland verpulverde het record op 19 februari 1989. Met 60 rijtuigen reed locomotief 1607 van rangeerterrein Kijfhoek naar Eindhoven. Volgens de machinisten van de trein, Cor de Rijke en Arie Wanders, kon de trein best wel langer. “Maar je hebt iemand nodig die al die rijtuigen bij elkaar brengt, en dat is de moeilijkheid bij NS”, vertelden de machinisten later in een NOS-uitzending van vijf uur over het 150 jarig bestaan van de spoorwegen. Hij doelde daarmee op de logistieke complexiteit om de rijtuigen vrij te maken uit de reguliere reizigersdienst.
- Op de website Feijenoordse Meesters kun je allerlei foto’s, krantenartikelen en video’s uit 1989 terugvinden.
Artikel gaat onder de video verder.
Record van korte duur
Dat het langer kan, werd twee jaar later duidelijk. De Belgische Spoorwegen (NMBS) verbrak het record op 27 april 1991. De Belgen zette tussen Gent en Oostende een trein in met 70 rijtuigen. Daarmee werd het record van 1,6 kilometer opgekrikt naar 1,7 kilometer.
Artikel gaat onder de video verder.
Goederentrein van 7,3 kilometer
Op het gebied van goederentreinen zijn er overigens veel langere treinen. In Australië reed op 21 juni 2001 een goederentrein van 7,3 kilometer. Die trein werd getrokken door twee diesellocomotieven, en nog eens zes diesellocomotieven tussen de wagons in. Die recordrit (van 276 kilometer) verliep niet zonder problemen. Bij een beklimming van een helling brak de trein in tweeën door enkele zwakke koppelingen tussen de wagons. Twee extra locomotieven waren nodig om de treindelen bij elkaar te brengen en verder de heuvel op te duwen. De Australische recordrit duurde al met al 14 uur.
Artikel gaat onder de video verder.
Indrukwekkende beelden
Of het Australische record inmiddels verbroken is, is bij de redactie van Treinreiziger.nl niet bekend. Op YouTube staan meerdere video’s van indrukwekkend lange goederentreinen. Deze video is misschien wel het meest opmerkelijkst.
Misschien dat die trein van 30 miljoen koffiebekertjes van NS, in elkaar geschoven 180 km lang, Amsterdam-Roermond, nog eens door malle hollanders op de rails gezet wordt.
https://www.treinreiziger.nl/ns-60-000-wegwerpbekers-bespaart-3-maanden/
Das idd lang geleden. Ik mocht toen in die periode gratis met de trein naar Almere omdat die flevolijn toen voor het eerst open ging. Het was toen spannend in de spoortunneltje van Weesp naar Almere. Er ging toen voor mij een wereld voor me open.
En in de huidige tijd soms in drie bakken ICM in de vrijdagmiddagspits van Utrecht naar Rotterdam…🙈
Toen reden ze waarschijnlijk niet met passagiers. Hoewel dat eigenlijk een vereiste zou moeten zijn. Straks maar een nieuwe gooi doen door 10 nieuwe ICng met 8 wagens achter elkaar te zetten. Met passagiers die via een speciale procedure moeten instappen. En uit. Assembleren zal wel lastig zijn. Wellicht ligt er nog een stuk van de Hoekselijn loos?
Er zaten genodigden inde trein, maar alleen voorin.
er was te weinig stroom om de verwarming van alle bakken aan te zetten.
Bizar is eigenlijk dat een standaard koppeling op de eerste wagon, die de grootste kracht moet verdragen, dat gewoon kan bij zo’n lange trein. Ook bij vertrek vanuit stilstand op een klimmende helling. Alleen in Australië ging het even mis.
De koppeling hoeft alleen de trekkracht van de locomotief aan te kunnen.
De volle trekkracht van de locomotief zou die koppeling alleen te verduren krijgen als je haar vastmaakt aan een enorm betonblok o.i.d. dat niet van zijn plaats komt. Zo gauw er beweging in de wagon komt, neemt de spanning alweer af. Toch vind ik het heel knap van die ene 1600.
En van die voorste koppeling.
Goedemorgen, waar het gewicht van 1,5km of 60 wagons aan hangt..
En wat denk je, zal die weerstand groter of kleiner zijn dan de trekkracht van de locomotief?
Ook vreemd is om in Nederland in 1989 een zilver-blauwe TGV te zien rijden die dan klaarblijkelijk over ATB beschikt en ook op 1500 Volt kan rijden. Is dat één van de testers geweest voor de Thalys aankoop/opstart?
Er zijn TGV treinen die op 1500 volt kunnen rijden, zie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/TGV_Sud-Est.
Volgensmij was de trein in Nederland om het 150 jarig jubileum te vieren, en was men toen wat makkelijker om uitzonderingen te maken. We zijn de afgelopen 30 jaar steeds strenger geworden.
De uitzondering was dan om zonder ATB te rijden en de seinen te volgend? Dat is wel wat geweest, nu blijft men al staan als de airco van de machinist het niet doet of wanneer er geen bereik is op het mobieltje van de conducteur.
Interessant om de wikipedia te zien. De oer TGV als het ware. In 1983 heb ik daar een enkeltje Nice-Marseille-Paris mee gereden.
Ik moet eerlijk zijn dat het voor mij gissen is, ik kan wel eens navragen.
Misschien een ontheffing toentertijd. Als er een historische stoomtrein rijdt op een hoofdbaanvak (dat zie ik tegenwoordig ook nergens meer gebeuren) dan heeft die toch ook geen ATB? Of wel?
Er rijden nog regelmatig stoomtreinen over de hoofdbaan, deze zijn dan voorzien van ATB en GSM-R.
Beste en nooit overtroffen rijtuigen zijn de jaren 70/80/90 Duitse bc6 met overal schuiframen heerlijk om uit te kijken. Hotel/nachtcafeetje op wielen wat herinvoering verdient in het steriele sneltrein gebeuren. Asd-Ventimiglia: 22 uur genotzalig reizen toen. Je kon de zee bijna aanraken.
ALLE tgv’s kunnen rijden op 1500 Volt, de tgv in het filpje was de tgv atlantique 305
Dat is niet wat de wikipedia pagina documenteert… Niettemin waren er toen TGV met 1500 Volt mogelijkheid om in Zwitserland te kunnen rijden.
De meeste informatie over een onderwerp vergaar je op Wikipedia in de taal waar het onderwerp over gaat, in het geval van de tgv dus francais, daar zie je ook dat er na 1985 geen normaalsporige elektrolokomotieven of elektrische treinstellen voor de SNCF zijn gebouwd die niet onder 1500 Volt kunnen rijden, oftewel vrijwel al het elektrische materieel is in staat om onder 1500 Volt te rijden,
waarschijnlijk een typefoutje: in Zwitserland wordt gereden onder 15000 Volt
1500 Volt DC is een van de twee gangbare systemen in Frankrijk. De TGV’s kunnen daar dan ook prima mee overweg. (Het is ook niet geheel toevallig dat NS een veelheid aan Franse loc’s heeft aangeschaft in het verleden. Series 1100, 1300, 1600 en 1700)
Voor het niet hebben van ATB werd er gewoon ontheffing verleend. Tegenwoordig kan dat alleen nog onder het mom van testrit. Bij defecte ATB mag een trein met maximaal 80km/h rijden om een werkplaats te bereiken.
Alle treinen op het Nederlands spoor hebben tegenwoordig verplicht ATB aan boord. Dit geldt dus ook voor allerhande museum materieel. Enige uitzondering zijn de machines die in een grensstation aankomen en niet verder het land in gaan. (Maastricht Venlo Roosendaal)
ik vind treinen cool.
Ik zat indertijd in die trein, helemaal voorin. Was medewerker van het 150 jarig jubileum