fbpx

ILT: Arriva beoordeelde machinisten onvoldoende

29 jun 2017 18:03

Arriva is tekortgeschoten in het beoordelen van de vakbekwaamheid en ervaring van machinisten die zij inhuurt of overneemt van een andere spoorwegonderneming. Dit concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uit een onderzoek naar de selectie, opleiding en begeleiding van machinisten van Arriva.

Aanleiding was een incident in september 2016 waarbij een machinist van Arriva door een rood sein reed bij Uithuizermeeden en op een geopende spoorwegovergang tot stilstand kwam. Oorzaak was een gebrek aan vakmanschap van de betreffende machinist. Arriva had daarin onvoldoende inzicht, blijkt uit het onderzoek van de ILT. De inspectie vindt dit een tekortkoming. Het is voor een spoorwegonderneming van belang om machinisten te beoordelen op vakbekwaamheid en ervaring, om hen de juiste begeleiding of aanvullende opleiding te kunnen geven.

Direct na dit incident heeft Arriva de overige zeven recent ingehuurde machinisten beoordeeld tijdens begeleidingsritten; daarbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd. Daarnaast heeft Arriva verschillende maatregelen genomen. Zo krijgen nieuwe machinisten extra begeleiding en volgt er theoretische herinstructie. Verder geeft Arriva nu extra dagen wegleren. Onder wegleren het leren van routes verstaan, met alle bijzonderheden (seinen, wissels, overwegen). Verder noemt Arriva weg- en materieelexamens door gecertificeerde praktijkexaminator. De Inspectie volgt de uitvoering van deze maatregelen tijdens inspecties en audits.

De VVMC Vakbond voor Rijdend Personeel schreef na het incident in Uithuizermeeden een brandbrief aan Arriva. Volgens de VVMC waren er op het noordelijke spoor al meer incidenten geweest waarbij de veiligheid in het geding was. Zo werden stations voorbijgereden, werd er te vroeg of te laat geremd of reden de treinen te hard stations binnen. Volgens de VVMC kregen ingehuurde machinisten niet genoeg tijd om een baanvak te leren kennen. Dat probleem moet nu met de nieuwe maatregelen opgelost worden. De vervoerder benadrukt dat “Arriva altijd voldaan heeft aan de wettelijke eisen.”