Nieuws

NS gaat reizigers genderneutraal aanspreken: Beste reiziger

Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken als ‘Dames en heren’ maar met het sekseneutrale ‘Beste reizigers’.

Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld 70.000 keer aan. Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie om de passagiers vanaf december genderneutraal toe te spreken.

De wijziging wordt officieel ingevoerd op 10 december van dit jaar. NS-baas Roger van Boxtel zegt hierover: “Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

De beleidswijziging van de NS past in een maatschappelijke trend die al langer gaande is. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld het bedrijf achter de OV-chipkaart dat de geslachtsaanduiding op de kaarten zou verdwijnen. Donderdag maakte de gemeente Amsterdam bekend haar ambtenaren en bestuurders te verzoeken inwoners voortaan aan te spreken met bijvoorbeeld ‘Beste mensen’ of ‘Geachte aanwezigen’ in plaats van ‘dames en heren’. Ook in de Londense metro is eerder deze maand het welbekende ‘Ladies And gentlemen’ vervangen door ‘Good morning everyone’ (Goedemorgen allemaal). Het voorbeeld van Londen heeft NS aan het denken gezet en is voor het spoorbedrijf reden geweest om het beleid ook te wijzigen.

Ook bij treinvervoerder Arriva wordt het “Beste dames en heren” mogelijk vervangen door het neutrale “Beste reiziger”. Dat zegt een woordvoerder tegenover het ANP. “We zetten het onderwerp intern op de agenda,” zegt het bedrijf. Arriva zegt verder uniformiteit in de stationsomroepen in Nederland belangrijk te vinden.

De PVV reageert fel op het plan van de NS. De tweede partij van het land spreekt over D66-gedram. De NS is totaal de weg kwijt, twittert PVV-leider Geert Wilders. PVV-Kamerlid Roy van Aalst vraagt de regering er bij de NS op aan te dringen de “verantwoordelijke D66-mutsen die dit bedacht hebben” te ontslaan. NS-directeur Roger van Boxtel is lid van D66. Met het vrijgekomen geld zouden de echte problemen op het spoor aangepakt moeten worden, zoals de vele vertragingen en de mishandelingen van conducteurs, aldus Van Aalst.

De PVV’er wil ook weten wat er gebeurt met NS-personeel dat weigert mee te werken. Zijn partij kan zich goed voorstellen dat conducteurs en machinisten het belachelijk vinden om zich verplicht genderneutraal te uiten, zo stelt hij verder.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 28 juli 2017 21:30

Bekijk reacties

 • "Beste reiziger" is op zich al beter dan andere plechtige openingen. Het maakt duidelijk dat het NS personeel met het transport bezig is en niet met een zooi toevallig aanwezig volk. Alleen de motivatie is hier szeer dubieus. Hoe groot is dit de groep voor het hoofd gestotenen? LGBTetc is zijn hoogst 1%. De LG zijn het grootste deel daarvan en zijn gewoon heren en dames. Voor minder dan een promille zou er plots speciale voorzieningen getroffen moeten worden.

  • Een reactie waar ik me van harte bij aansluit. Los van deze kwestie: er is steeds meer 'beweging' bij bedrijven en organisaties om standpunten in te nemen in thema's die politiek zijn. Het zou jammer zijn als dit vroeger neutrale middenveld nu opeens slagveld wordt bij het uitdragen van politieke standpunten t.a.v. bijv. Zwarte Piet / varkensvlees / genderissues etc..

 • Beste honden en kattenbezitters,over enkele seconden bereiken wij station Rotterdam centraal,denk bij het uitstappen aan uw eigendommen en vergeet niet te checken

 • Waarom niet simpelweg: "Uw attentie alstublieft ...!"
  Of, liever nog, helemaal geen aanhef; die attentie eisende beltoon, die nu ook al luidt, dunkt mij voldoende afdoende.

  • Dan doet u dat. De rest van de wereld probeert het wat beschaafder aan te pakken door eerst een vriendelijkheid uit te spreken. Moeilijk, hè?

   • "De rest van de wereld"? Daar verschil ik zeer van mening (uit langdurige en gevarieerde ervaring).

 • Blijf a.u.b. gewoon doen! Ik word doodziek van dat politiek correcte geneuzel.

 • Is de forens die dagelijks tussen 10' tot 30' in de trein zit een reiziger? Ik vind van niet. Krijgen we nu ook 3 verschillende soorten toiletten in de trein?

  • In mijn optiek is iedereen die met de trein reist een reiziger. Er is 1 toilet in de trein.

 • Ik hoor nu al een aantal jaren "Sehr Geëhrte Fahrgäste, in enigen minuten erreichen wir ..... Haupbahnhof, .....", en werkelijk: ik heb mij hieraan nog nooit geërgerd.

  Wat ik potsierlijk vind is: "Dames, Heren, Jongens en Meisjes, bla bla bla ....
  En wat mij steeds vaker ergert dat mislukte disc-jockeys en cabaretiers als omroeper/conducteur dienst mogen doen. Driekwart van de reizigers ziet op z'n mobiele telefoon wel dat we "volgens dienstregeling op tijd" station Driebergen-Zeist binnenrijden.

 • Voor de huidige versie van "mooi weer" omroepberiechten, met o.a. de eufemistische mededelingen over vertragingen, was het: "Hier volgt een mededeling voor de reizigers...". Wat was daar fout mee?

 • Mijn woordenboek vermeldt ook "reizigster", dus met "Beste reizigers" worden de dames vergeten.
  Ik vind het overigens nodeloos omslachtig; in de tram roepen ze ook niet bij elke halte "dames en heren".

 • Wel grappig dat genderneutraal taalkundig betekent dat iedereen met een "mannelijk "woord wordt aangesproken. Zijn er dan meer genders die omgebouwd zijn tot man ? Of moeten de genders juist horen dat ze ooit man geweest zijn ? En als we het dan toch over genderneutraal hebben : je bent pas neutraal als je geen geslachtskenmerken hebt; d'r af dus of dichtnaaien

Share

Recent Posts

FNV niet akkoord met nieuwe cao NS, dreigen nieuwe stakingen?

Vakbond FNV wil opnieuw in gesprek met NS over de voorgestelde cao voor de medewerkers…

3 dagen terug

Meer fysiek en verbaal geweld tegen NS-medewerkers

NS-medewerkers werden in 2023 vaker slachtoffer van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022,…

6 dagen terug

Stations krijgen lagere waardering dan vorig jaar, Klimmen-Ransdaal wederom op 1

De algemene waardering van reizigers voor de Nederlandse treinstations is vorig jaar iets gedaald ten…

1 week terug

Nog tot zeker 12.00 uur geen treinen door aanrijding Berghem

Door een aanrijding zondagavond tussen een carnavalswagen en een trein in Berghem bij Oss (Noord-Brabant)…

1 week terug

1600 extra treinen, Airport Sprinter en sneller naar Brussel: NS presenteert plannen dienstregeling 2025

NS presenteert donderdag de conceptdienstregeling voor 2025. De vervoerder spreekt over de grootste wijzigingen in…

2 weken terug

Nachttrein naar Praag krijgt (deels) betere ligrijtuigen met airco

De nachttrein van European Sleeper zal vanaf eind maart deels bestaan uit verbeterde ligrijtuigen. Deze…

2 weken terug