fbpx

Overgang naar OV-chipkaart kost reiziger Zuid-Holland € 2.4 miljoen

27 jan 2011 9:55

Zuid-Hollandse reizigers die nu gebruik maken van een blauwe of roze strippenkaart, zijn na de invoering van de OV-chipkaart samen jaarlijks 2,4 miljoen euro duurder uit. Dat meldt reizigersvereniging Rover. Rover wijst erop dat reizen met de OV-chipkaart gemiddeld niet duurder zou worden.

Nu dat toch het geval lijkt te zijn, stuurt de reizigersvereniging een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Rover heeft de provincie Zuid-Holland op een wel heel bijzondere manier de “kostenneutraliteit” weten te berekenen.

Duurder
De politiek heeft besloten dat de invoering van de OV-chipkaart het reizen gemiddeld niet duurder mag maken. Daarom berekent de Commissie Kist in iedere regio of er sprake is van “kostenneutraliteit”, waarbij de gemiddelde reisprijs gelijk blijft. Zuid-Holland schaft de strippenkaart per 3 februari af. Toch staat in het rapport van de commissie geschreven dat reizigers die nu een strippenkaart in de voorverkoop aanschaffen, in Zuid-Holland samen jaarlijks 2,4 miljoen euro te veel zullen betalen.

Incidentele reizigers
Strippenkaartreizigers in het stadsgewest Haaglanden zijn straks samen jaarlijks 1,4 miljoen euro duurder uit, in de overige Zuid-Hollandse gebieden wordt de prijs 1 miljoen euro hoger. Dit is een optelsom van reizen die duurder worden en reizen die goedkoper worden. Provincie Zuid-Holland ziet wel een manier om te stellen dat de prijs gemiddeld gelijk blijft door in te calculeren dat het grootste deel van de incidentele reizigers voortaan geen los kaartje meer koopt maar op de OV-chipkaart overstapt. Doordat losse kaartjes duurder zijn, maakt het overstappen op de OV-chipkaart het reizen voor de incidentele reiziger goedkoper. Op deze manier zou een gemiddelde kostenneutraliteit worden bereikt.

Creatieve manier
Als de kopers van losse kaartjes hun gedrag niet aanpassen, betekent dit dus dat de kostenneutraliteit niet bereikt wordt. In dat geval komt het uit op een prijsverhoging van 4% voor de reizigers in Haaglanden en maar liefst 8% voor andere Zuid-Hollandse reizigers.“Provincie Zuid-Holland heeft op een erg creatieve manier de grenzen van de afspraak opgezocht”, concludeert Rover, “de provincie baseert zich op cijfers die nog niet bestaan. Wij vinden het helemaal niet waarschijnlijk dat incidentele reizigers hun reisgedrag zullen veranderen. maar afgezien daarvan betaalt de reguliere strippenkaartreiziger dus hoe dan ook veel meer dan voorheen”.

Spoeddebat
Donderdagmiddag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de fraude met de OV-chipkaart en in het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland. Rover wijst de Kamer op het niet nakomen van de tariefafspraken door de provincie en vraagt de Kamerleden er bij de Minister op aan te dringen het afschaffen van de strippenkaart op te schorten, totdat duidelijk is hoe dit probleem van teveel betalende reizigers wordt opgelost.