Punctualiteit Achterhoek stijgt na dramatische start

De punctualiteit stijgt weer op de spoorlijn Arnhem – Doetinchem – Winterswijk. Op 9 december namen Arriva en Breng het reizigersvervoer over van Syntus. Dat verliep problematisch. De toch al zo geplaagde spoorlijn zag de punctualiteit daardoor in december dalen naar 59%. Inmiddels is de punctualiteit weer toegenomen richting de tachtig procent.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Mansveld, na Kamervragen van de PvdA en CDA. Mansveld erkent dat de punctualiteit in december zeer laag was. Over geheel 2012 komt de spoorlijn uit op een gemiddelde van 81,3%, ook veel lager dan het landelijk gemiddelde. In 2011 reed nog 87,6 procent van de treinen op tijd.

Sinds begin januari stijgt de punctualiteit weer, zo laat Mansveld weten. "De opstartproblemen van de eerste 2 weken van de dienstregeling 2013 lijken achter de rug te zijn en beide vervoerders Arriva en Breng werken samen met ProRail aan een verdere verbetering van de dienstverlening." De vervoerders hebben Mansveld beloofd om op een "gepast moment" reizigers te zullen gaan compenseren. Het gaat om 25 euro.

Alhoewel de punctualiteit na de twee rampzalige startweken weer steeg, bleef ook de maand daarna de stiptheid onder het landelijk gemiddelde. Van 20 december tot 20 januari kwam Arriva bijvoorbeeld uit op een percentage van 77,7%, Breng op 75,8%. Een woordvoerder van Breng zegt in de Gelderlander de kritiek nu het weer beter gaat niet te begrijpen. Daarmee reageert hij op een lokale motie uit Duiven.

Woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail erkent dat het beter gaat, maar ook dat het nog niet goed genoeg is. Volgens Schaafsma is het te makkelijk om de misère op het spoor op de vervoerders af te wentelen. "Het grootste probleem blijven de frequentieverhoging van het aantal ritten én de forse groei van het aantal reizigers. Daar worden langetermijnplannen voor onderzocht, zoals dubbelspoor en versnelde rijtijden." 

Een trein wordt in de genoemde cijfers als te laat gezien als deze 3 minuten of meer vertraagd is.

This post was last modified on 11 mei 2017 18:19

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

3 dagen terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

5 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

7 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

7 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

1 week terug