fbpx

Spoor Vleuten – Utrecht Terwijde klaar

Treinreizigers kunnen weer op de normale manier reizen tussen Utrecht en Den Haag, Rotterdam en Leiden. De schade die op 23 maart werd veroorzaakt door twee ontspoorde goederenwagons is hersteld. Vanochtend om 05.00 uur gaven aannemer Volker Rail en ProRail het sein ‘veilig’ en kon de eerste reizigerstrein vertrekken.

Udo Groen, lid van de Raad van Bestuur van ProRail, trakteerde de 150 mannen en vrouwen die in de afgelopen week dag en nacht aan het herstel van het spoor hebben gewerkt op een speciale taart. “Zo’n klus is een mega-operatie waarin het aankomt op samenwerking tussen alle partijen. Dat is prima gedaan, dankzij jullie inzet,” aldus Groen.

Reizigers hebben in de afgelopen week veel hinder ondervonden van de herstelwerkzaamheden. Tussen Woerden en Utrecht was beperkt treinverkeer. Op de tussengelegen stations stopten helemaal geen treinen en moesten reizigers gebruik maken van de bussen die waren ingezet. Voor heel veel mensen betekende dit alles dat hun reis langer duurde dan normaal. ProRail heeft daarom alles op alles gezet om de duur van deze overlast te beperken.

In een krappe week is de bijna vijf kilometer spoor hersteld. Alle dwarsliggers – totaal zo´n 7.000 -zijn vervangen, veel kabels zijn vernieuwd en op een aantal plekken zijn ook de spoorstaven vernieuwd. Het unieke hogesnelheidswissel is tijdelijk uit het spoor gehaald en vervangen door recht spoor. Zodra het vervangende wissel klaar is wordt dit erin gelegd.
Het tempo waarin de ombouwtrein de dwarsliggers vervangt viel tegen. Normaal worden 170 dwarsliggers per uur neergelegd. Doordat zoveel dwarsliggers gebroken zijn konden nu slechts 50 stuks per uur worden aangebracht.

Copyrights foto´s: ProRail / Ronald Tilleman