fbpx

Thalys rijdt niet door sneeuw

Als gevolg van hevige sneeuwval in met name Frankrijk is het Thalys-verkeer volledig stilgelegd. Het Thalys-verkeer zal dinsdagavond niet hervat worden. Een woordvoerster hoopt dat er in de middag weer enkele treinen kunnen rijden. Ook de TGV-treinen kunnen vanuit Brussel door de sneeuw niet naar Zuid-Frankrijk rijden en de Eurostar naar Londen ondervindt ook hinder.

  • Update 17:00 uur: Thalys blijft dinsdag de gehele dag opgeheven. Ook voor morgen, woensdag 13 maart, verwacht Thalys ernstige hinder op het volledige Thalys-netwerk.

NS International heeft een negatief reisadvies afgegeven voor treinreizen naar België en Frankrijk. Behalve de Thalys ondervindt ook de intercity Den Haag – Brussel hinder van het winterweer. Een enkele trein is opgeheven en een deel van de treinen is ernstig vertraagd, oplopend tot twee uur.

Treinuitval
Aanvankelijk besloot Thalys vanwege de sneeuwval de snelheid op delen van het netwerk te beperken van 300 kilometer per uur naar 160 kilometer per uur. Al snel werd besloten om het treinverkeer tussen Brussel en Parijs volledig stil te leggen, waardoor de eerste Thalys vanuit Amsterdam niet verder kwam dan Brussel. Bij de tweede trein was het treinverkeer al volledig stilgelegd. Later in de ochtend heeft Thalys een enkele trein tussen Brussel en Amsterdam laten rijden.Vanuit Parijs reed ook de eerste trein richting Nederland. Die liep echter een vertraging op van ruim twee uur. Er geldt voorlopig een negatief reisadvies. 

Woensdag
De aanhoudende sneeuwbuien vragen tijdrovende herstelwerkzaamheden aan het spoor. De heringebruikname van het spoor is afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestemming van de infrastructuurbeheerders. Mocht er woensdag weer Thalys-verkeer mogelijk zijn, dan moeten reizigers in elk geval rekening houden met vertraging en uitval van treinen.

Omboeken en annuleren
Alle tickets van 12 en 13 maart zijn inwisselbaar bij het oorspronkelijke verkooppunt (al naar gelang beschikbaarheid) of worden terugbetaald zonder bijkomende kosten. Eerder meldde het bedrijf dat annuleren alleen kon volgens de tariefvoorwaarden. Van die lezing komt het spoorbedrijf nu terug.