Deutsche Bahn verkoopt Arriva aan investeerder I Squared Capital

Deutsche Bahn is van plan om zijn internationale transportbedrijf Arriva te verkopen aan de Amerikaanse infrastructuurinvesteerder I Squared Capital. Dat meldt persbureau Reuters. De verkoop omvat de gehele Arriva-groep. Arriva is in totaal in tien landen in Europa actief, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds 2010 onderdeel van DB

De Financial Times meldde onlangs al dat de twee bedrijven dicht bij een deal waren. Bij de verkoop zou Arriva 1,6 miljard euro waard zijn, schreef de zakenkrant. De transactie zal naar verwachting in 2024 worden afgerond, maar de verkoop kan alleen doorgaan als de Raad van Commissarissen van DB en het Duitse ministerie van Transport akkoord gaan.

Dat Deutsche Bahn al langer van Arriva af wil, is geen geheim, maar de vervoerder wist lange tijd geen koper te vinden. In 2018 schreef het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche dat de verkoop 3,5 à 4 miljard zou moeten opleveren. Deutsche Bahn heeft Arriva in de verkoop gezet vanwege de hoge schuldenlast. Treinenweb scheef eerder over een rapport van de Duitse rekenkamer waaruit blijkt dat de schuld bij Deutsche Bahn oploopt met een bedrag van 5 miljoen per dag.

Elektrisch vervoer

Vakbondsbestuurder Edwin Kuiper van FNV reageerde eerder deze week, toen de aanstaande verkoop in het nieuws kwam. Hij zei dat het nog te vroeg is om te beoordelen of de overname goed of slecht nieuws is voor de circa 5500 medewerkers van Arriva in Nederland. Hij merkt op dat de betrokkenheid van een Amerikaanse investeringsmaatschappij doet vermoeden dat winstgevendheid centraal staat, maar hij benadrukt ook dat als I Squared zich inzet voor verbetering van het openbaar vervoer in Nederland dit positief zou kunnen zijn.

Verschillende politieke partijen hebben op provinciaal niveau vragen gesteld, toen duidelijk werd dat Deutsche Bahn een koper had gevonden voor Arriva. De partijen willen weten wat de verkoop aan een investeringsmaatschappij betekent voor het openbaar vervoer en voor de medewerkers van Arriva. De PvdA in Limburg is bezorgd over de verkoop. “Het feit dat deze publieke voorziening nu gekocht wordt door een bedrijf dat vooral winst wil maken baart de PvdA grote zorgen” reageert Aleida Berghorst namens PvdA Limburg.

Focus op Duitsland

Net als veel andere vervoersbedrijven moet Arriva veel geld investeren in het vergroenen van de eigen bussenvloot. Deutsche Bahn is dat geld liever niet kwijt aan een buitenlandse dochteronderneming, omdat het Duitse concern in eigen land al veel moet investeren in vernieuwing. Dat valt samen met de forse uitgaven aan spoorwegen die de Duitse regering heeft gepland. “Voor ons is de afgesproken verkoop een belangrijke stap om ons meer te richten op de extra groei van het spoorvervoer in Duitsland”, aldus financieel directeur Levin Holle van Deutsche Bahn.

Investeerder in energie- en nutsbedrijven

“De investering van I Squared in ons bedrijf zal nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen,” citeert de NOS ceo Mike Coope van de Arriva-groep. Deutsche Bahn benadrukt dat de nieuwe eigenaar Arriva zal helpen te groeien op het gebied van elektrisch vervoer.

I Squared Capital omschrijft zichzelf als investeerder in energie- en nutsbedrijven, de telecomsector en transport. Het bedrijf zegt zich vaak in te spannen om opgekochte bedrijven te verduurzamen. De CO2-doelen van Arriva, het bedrijf wil in de toekomst klimaatneutraal worden, zouden daarom goed overeenkomen met de strategie van I Squared Capital. “We verheugen ons erop met Arriva samen te werken en zullen investeren in verdere groei”, verklaart managing partner Gautam Bhandari.

Deense en Servische tak al verkocht

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Arriva de Deense en Servische tak verkoopt. Die activiteiten worden overgenomen door Mutares SE & Co. KGaA. Dat bedrijf heeft ook de bustak van Arriva in Polen overgenomen.

DB-dochter

Arriva is sinds 2010 in handen van Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegen telden toen 1,8 miljard euro neer voor de vervoerder “De overname is gericht op groei en niet op kostenbesparingen. Arriva geeft Deutsche Bahn het platform om uit te breiden in Europa en zijn positie als een van de grootste Europese transportgroepen te vergroten” verklaarde Deutsche Bahn destijds.

Het van oorsprong Britse Arriva begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met het aanbieden van busvervoer. In het daaropvolgende decennium breidde het vervoersbedrijf uit naar het Europese vasteland. 

Go-Ahead

Overigens zijn er meer overnames in spoorwegland. Zo neemt de ÖBB Go-Ahead over. De transactie moet nog worden goedgekeurd, dat zal naar verwachting later dit jaar gebeuren. Go-Ahead beschikt over 144 treinen en heeft in Duitsland drie spoorcontracten in Baden-Württemberg en twee in Beieren. De activiteiten in Baden-Württemberg begonnen in juni 2019, gevolgd door Beieren in december 2021.

This post was last modified on 19 oktober 2023 13:29

Share

Recent Posts

Eurostar dreigt met vertrek uit Nederland

Eurostar dreigt alle treinverbindingen vanuit Nederland volgend jaar op te schorten. Dat schrijft topvrouw Gwendoline…

19 uur terug

Campagne voor NL-ticket (naar Duits voorbeeld)

Reizigersorganisatie Rover is een campagne gestart voor het invoeren van een voordelig Nederlandticket (NL-ticket) voor…

2 dagen terug

Prinsjesdag: kaartjes minder duur, bezuiniging op ov

Treinkaartjes gaan in 2025 minder hard in prijs stijgen en in de drie grote steden…

2 dagen terug

Grote steden vrezen kaalslag ov

Door een forse bezuiniging dreigt er een kaalslag voor het openbaar vervoer in de grote…

3 dagen terug

Treinreizigers gestrand na overstromingen

De grote wateroverlast in Centraal-Europa heeft het treinverkeer in de hele regio in de war…

4 dagen terug

Politiek wil geen enkele verhoging van prijs treinkaartjes

De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…

7 dagen terug