Deutsche Bahn verkoopt Arriva aan investeerder I Squared Capital

Deutsche Bahn is van plan om zijn internationale transportbedrijf Arriva te verkopen aan de Amerikaanse infrastructuurinvesteerder I Squared Capital. Dat meldt persbureau Reuters. De verkoop omvat de gehele Arriva-groep. Arriva is in totaal in tien landen in Europa actief, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds 2010 onderdeel van DB

De Financial Times meldde onlangs al dat de twee bedrijven dicht bij een deal waren. Bij de verkoop zou Arriva 1,6 miljard euro waard zijn, schreef de zakenkrant. De transactie zal naar verwachting in 2024 worden afgerond, maar de verkoop kan alleen doorgaan als de Raad van Commissarissen van DB en het Duitse ministerie van Transport akkoord gaan.

Dat Deutsche Bahn al langer van Arriva af wil, is geen geheim, maar de vervoerder wist lange tijd geen koper te vinden. In 2018 schreef het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche dat de verkoop 3,5 à 4 miljard zou moeten opleveren. Deutsche Bahn heeft Arriva in de verkoop gezet vanwege de hoge schuldenlast. Treinenweb scheef eerder over een rapport van de Duitse rekenkamer waaruit blijkt dat de schuld bij Deutsche Bahn oploopt met een bedrag van 5 miljoen per dag.

Elektrisch vervoer

Vakbondsbestuurder Edwin Kuiper van FNV reageerde eerder deze week, toen de aanstaande verkoop in het nieuws kwam. Hij zei dat het nog te vroeg is om te beoordelen of de overname goed of slecht nieuws is voor de circa 5500 medewerkers van Arriva in Nederland. Hij merkt op dat de betrokkenheid van een Amerikaanse investeringsmaatschappij doet vermoeden dat winstgevendheid centraal staat, maar hij benadrukt ook dat als I Squared zich inzet voor verbetering van het openbaar vervoer in Nederland dit positief zou kunnen zijn.

Verschillende politieke partijen hebben op provinciaal niveau vragen gesteld, toen duidelijk werd dat Deutsche Bahn een koper had gevonden voor Arriva. De partijen willen weten wat de verkoop aan een investeringsmaatschappij betekent voor het openbaar vervoer en voor de medewerkers van Arriva. De PvdA in Limburg is bezorgd over de verkoop. “Het feit dat deze publieke voorziening nu gekocht wordt door een bedrijf dat vooral winst wil maken baart de PvdA grote zorgen” reageert Aleida Berghorst namens PvdA Limburg.

Focus op Duitsland

Net als veel andere vervoersbedrijven moet Arriva veel geld investeren in het vergroenen van de eigen bussenvloot. Deutsche Bahn is dat geld liever niet kwijt aan een buitenlandse dochteronderneming, omdat het Duitse concern in eigen land al veel moet investeren in vernieuwing. Dat valt samen met de forse uitgaven aan spoorwegen die de Duitse regering heeft gepland. “Voor ons is de afgesproken verkoop een belangrijke stap om ons meer te richten op de extra groei van het spoorvervoer in Duitsland”, aldus financieel directeur Levin Holle van Deutsche Bahn.

Investeerder in energie- en nutsbedrijven

“De investering van I Squared in ons bedrijf zal nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen,” citeert de NOS ceo Mike Coope van de Arriva-groep. Deutsche Bahn benadrukt dat de nieuwe eigenaar Arriva zal helpen te groeien op het gebied van elektrisch vervoer.

I Squared Capital omschrijft zichzelf als investeerder in energie- en nutsbedrijven, de telecomsector en transport. Het bedrijf zegt zich vaak in te spannen om opgekochte bedrijven te verduurzamen. De CO2-doelen van Arriva, het bedrijf wil in de toekomst klimaatneutraal worden, zouden daarom goed overeenkomen met de strategie van I Squared Capital. “We verheugen ons erop met Arriva samen te werken en zullen investeren in verdere groei”, verklaart managing partner Gautam Bhandari.

Deense en Servische tak al verkocht

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Arriva de Deense en Servische tak verkoopt. Die activiteiten worden overgenomen door Mutares SE & Co. KGaA. Dat bedrijf heeft ook de bustak van Arriva in Polen overgenomen.

DB-dochter

Arriva is sinds 2010 in handen van Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegen telden toen 1,8 miljard euro neer voor de vervoerder “De overname is gericht op groei en niet op kostenbesparingen. Arriva geeft Deutsche Bahn het platform om uit te breiden in Europa en zijn positie als een van de grootste Europese transportgroepen te vergroten” verklaarde Deutsche Bahn destijds.

Het van oorsprong Britse Arriva begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met het aanbieden van busvervoer. In het daaropvolgende decennium breidde het vervoersbedrijf uit naar het Europese vasteland. 

Go-Ahead

Overigens zijn er meer overnames in spoorwegland. Zo neemt de ÖBB Go-Ahead over. De transactie moet nog worden goedgekeurd, dat zal naar verwachting later dit jaar gebeuren. Go-Ahead beschikt over 144 treinen en heeft in Duitsland drie spoorcontracten in Baden-Württemberg en twee in Beieren. De activiteiten in Baden-Württemberg begonnen in juni 2019, gevolgd door Beieren in december 2021.

This post was last modified on 19 oktober 2023 13:29

Bekijk reacties

 • Dit belooft niet veel goeds. Amerikaanse investeerders heen maar 1 doel: zo hoog mogelijk rendement oftewel veel winst. Laat dat nou net iets zijn dat in het OV op de Nederlandse schaal waarschijnlijk niet zal lukken. Misschien krijgen we straks nog meer van die gammele electrische bussen uit China, want goedkoper in aanschaf. Dat de chauffeurs er bij gebruik lichamelijke klachten van krijgen is niet interessant, winst wel. Misschien biedt dit wel mogelijkheden om contracten open te breken.9

  • DB opereerde met Arriva deels strategisch, de Amerikanen zullen het vooral zakelijk bekijken en alleen nog selectief bieden op concessies waar wat te verdienen valt.

   • Dat zullen er niet veel zijn. En hebben zij de expertise om zo'n bedrijf te runnen.

    Beter zouden er mee stoppen en NS gewoon weer alles laten rijden. Hoewel dat met het huidige personeel wel een probleem is.

    • Ik kan me vergissen maar ik denk niet de Amerikanen 1,6 mld gaan betalen om er mee te gaan stoppen.

    • Wat veel durfkapitalisten doen, is een bedrijf met schulden overladen, en zichzelf een hoog dividend uitkeren. Wanneer het OV-bedrijf vervolgens dreigt om te vallen zal de overheid bijspringen.

    • Elk OV bedrijf in Nederland heeft personeelstekort dus ja dat heeft niks met het HRN te maken. :)

    • Beter zouden ze ermee stoppen? Wat een onzin. Arriva heeft qua omzet ongeveer 2,5 keer de omvang van NS. Je hebt volgens mij geen flauw benul waar je over praat.

  • Open breken hoeft niet direct. Maar dit kan wel een bron zijn voor toekomstige stakingen als de arbeidsomstandigheden verder leeggeknepen worden wat ook ongewenst is. Wel zal het er toe leiden dat aanbesteders veel minder trek hebben om nieuwe consessies aan Arriva te geven en dan reinigt dit zich vanzelf wel. Verder zou er in nieuwe consessies ook zaken over arbeidsvoorwaarden, kwaliteit van de bussen (zie de Chinese BYD bussen in Gelderland) etc. etc.

   Verder vind ik het ongewenst dat Europese bedrijven in handen komen van de US of erger China.

   Verder vind ik ook dat provincies / vervoersregio's zelf het OV in een regio mag managen en uitvoeren als ze denken dat ze het beter kunnen dan een bedrijf en dat ze niet persee hoeven uit te besteden aan een bedrijf. Overigens zijn regionale en provinciale vervoersbedrijven vroeger ook gewoon. Denk aan BBA, CN, ZWN, TET, VAD, ... met dit verschil dat ze bedrijven iets groter worden en ook de regionale RS en RE treinen doen.

   • Aanbestedingen moeten objectief zijn. Allerlei zaken als arbeidsvoorwaarden of merk autobussen zijn geen objectieve criteria.

    • Frankijk was volgens mij een van de eerste landen die zei dat concurrentie prima is maar niet op arbeidsvoorwaarden.

   • Wat een naïeve opmerking, 2/3 van de bedrijven op de Amsterdamse beurs is nu al in Amerikaanse handen. En de EU en Rutte c.s. gedragen zich als een knipmes ten opzichte van de VS.

  • Dat gezeur over die Chinese bussen is vooral ook politiek gebaseerd met op de achtergrond VDL dat bang is nog verder in de problemen te komen.

  • Een groot deel van de problemen met de BYD bussen komt overigens omdat de Provincie het gebruik van een bepaald laadsysteem van een lokale leverancier had geëist dat niet blijkt te functioneren.

 • DB heeft Arriva destijds voor 2,7 miljard gekocht, als ze nu 1,6 miljard krijgen betekent dat 1,1 miljard verlies. En dat terwijl de SP en vakbonden beweren dat Arriva gigantische winsten zou maken over de rug van de rug van de reizigers en het personeel. Niet dus.

  • dat staat los van elkaar. Die winst is al naar DB en zo kunnen ze nu wel een veer laten om het zorgenkind te lozen.

   • Als het zo winstgevend is waarom betalen de Amerikanen dan zo weinig? Klinkt erg onlogisch.

   • Niet Arriva was het zorgenkind van DB, maar dat is het fernverkehr. Juist daarop maakt DB enorme verliezen (richting de 2 miljard per jaar). Bij eerdere verkooppogingen hoopte DB een veelvoud van de huidige verkoopsom te ontvangen. Toen de te verwachten opbrengsten veel lager bleken, besloot DB dat de nadelen van de verkoop van Arriva niet zouden opwegen tegen de verbeterde kaspositie die de verkoop zou opleveren. Inmiddels lijkt DB gedwongen om toch gezonde delen van de holding te verkopen en moet het dus wel akkoord gaan met de lage verkoopprijs.

  • De beurswaarde kan net zo goed gedaald zijn door de investeringen die verplicht gedaan moeten worden. Zie het artikel.

 • Dit past naadloos in het beleid van de Nederlandse politici om ons land een volledige kolonie van de VS te laten worden. 70% van de AEX-bedrijven is inmiddels al in Amerikaanse handen dus de kolonisatie schiet aardig op.

  • Alstublieft zeg. Gekoloniseerd worden door de VS dan pak ik acuut mijn biezen en ga ik terug naar mijn geboorteland. India. Hoewel een penthouse in Buenos Aires ook niet zou misstaan🤣

   • Sorry, maar we zijn de facto al grotendeels een Amerikaanse kolonie. Kijk even hoe Washington zich direct bemoeit met de interne zaken bij ASML. De verkoop van Arriva is in dit verband niet meer dan wat gefrutsel in de marge.

  • Hedgefondsen als State Street, BlackRock & Vanguard hebben immense bedragen te besteden en zijn inmiddels vele malen machtiger dan iedere (r)overheid, inclusief China en de VS.
   De verrotte msm schrijft hierover nooit, omdat dit absoluut niet in het belang van the powers that be.

  • Ik begrijp niet waarom mensen op dit soort rare berichten reageren. De ‘Amerikanen’ hebben wel wat beters te doen. Misschien moet je eens kijken naar mismanagement van bedrijven/Nederlandse overheid. We hadden Werkspoor, DAF, Fokker en ga zo maar door. KLM is al voor de helft in buitenlandse handen.

 • Net zoiets als Roompot, gisteravond bij Lubach. Of de uitverkoop van sociale woningen door Stef Blok aan USA en Canadese beleggers.
  Van al de plannen van Arriva komt dan niets meer terecht als DB er niet meer achter zit. Wie levert nog de expertise. De schone treinen kunnen ze ook wel vergeten in de provincie.

  • Sorry dat ik het moet zeggen. Ik heb liever een volle diesel bus/trein dan een lege electrische bus/trein. Kijken naar de onkosten van het OV om het zo weer aantrekkelijker te krijgen voor de reiziger vind ik niet verkeerd. Zelfs met een flinke bult subsidie is het OV op dit moment niet betaalbaar te maken, zeker omdat de komende tijd de personeelskosten een flinke vlucht gaat nemen door de vergrijzing. Laten we dan eerst stoppen met die onzinnige prijsopdrijvende electrische bussen etc. en proberen van het OV te redden wat we nog kunnen redden en als het kan de strijd met de auto weer eens proberen op te nemen.

    • Degene die het hardste protesteren van het klimaat zijn mensen die zelf niets bijdragen aan de maatschappij.

    • Met zwaaipalen, e-auto's en asbestpanelen ga je geen klimaatcrisis oplossen, maar een boel kernenergie, zuinig leven en zorgen dat het OV betaalbaar zij wel een deel van de oplossing. Moet eens kijken hoe het met de energiewende in Duitsland is afgelopen. Bruinkool is weer in en er gaan ook weer een aantal kolencentrales open, die al eerder gesloten was.

    • @Baardstaart. Je moet toch meer in duitsland reizen of de juiste websites inzake stroomproduktie volen. Wel ik ben dabelijks met de bus en trein onderweg en zie hoe in duitsland de stroomproductie gerealiseerd worden. Het afgelopen jaar werd de stroom middels 64,16% van de energiebronnen door hernieuwbare bronnen geproduceerd; 17,17 % bruinkool ( uitblijven herfststormen), 10,42 % gas en rest steenkool, olie, afval.
     Ik zie de bruinkoolcentrales al of niet (helaas te vaak CO2-uitstoot)
     produceren op weg naar Brussel.
     Dus eerst eens goed onderlegd iets opschrijven, geen onzin uitkramen!

    • @Anoniem, misschien moet je niet vanuit de bus en trein kijken hoe de duitse stroom wordt geproduceerd maar het gewoon opzoeken (dus eigenlijk precies wat je baardstaart verwijt dat hij dit niet gedaan heeft)

     Je getallen zijn nogal onwaarschijnlijk dus ik heb even gegoogled:
     https://www.statista.com/statistics/736640/energy-mix-germany/

     Hernieuwbaar: Wind en zon 22 + 10,4 %

     Buinkool, kolen en biomassa: 20 + 11,3 + 7,5%
     Gas 13,3%
     Nucleair: 6,5 %
     Overig 9%

    • @ruud. Mijn bron betreft energy-charts.info
     Hier worden de europese landen, Eu dagelijks gepubliceerd.
     Ik kijk daar dagelijks effetjes naar.
     De cijfers die ik weergaf betreffen 2e halfjaar 2023.
     Cijfers uit betrouwbare/wetenschappelijke bronnen liegen niet.
     Trouwens ruud dit is positief nieuws de trend is dat de hernieuwbare bronnen significant stijgen in de stroomproduktie in Duitsland. Wat voor Nederland niet geldt.
     Dus jij moet niet effe googlen maar je erin verdiepen.
     En geen fake news verspreiden. Jij promoot domrechts.

    • @Ruud. Anoniem begrijpt niet hoe hij de cijfers waar hij naar kijkt moet interpreteren. Hij kijkt naar de cijfers voor de inkoop (op papier) van stroom voor het openbare stroomnet in Duitsland. Zeg maar de stroom voor de huishoudens en het MKB. En die cijfers beschouwt hij als representatief voor het gehele stroomverbruik in Duitsland en die vergelijkt hij dan met de totale stroommarkt van Nederland. Bij de Duitse cijfers is de consumptie door de industrie niet meegewogen. En juist die industrie draait veelal op fossiele energie. Die centrales zijn immers uitermate geschikt voor constante productie bij constante afname. Vandaar ook de enorme verschillen tussen de cijfers waar anoniem voortdurend mee schermt en de werkelijkheid.

  • Die wilde plannen voor een trein naar Parijs kunnen zo direct weer de ijskast in. Arriva heeft bij lange na niet de kennis, het materieel en de competentie om dat soort verbindingen uit te baten. Die Amerikanen gaan heus niet 35 mln neertikken voor een enkele Velaro die toch niet geleverd zal kunen worden voor het einde van dit decennium, nu Siemens prioriteit zal geven aan de grote DB orders. Op Parijs - Amsterdam blijft vooral Trenitalia als serieuze optie over. Voor de rest van Hettinga's plannen zal het ook wel een stuk lastiger worden.

   • Het zou je niet verbazen als de Amerikanen zich ook op open access verbindingen gaan richten.

   • Grote kans dat Hettinga sowieso door een Amerikaan worden vervangen. Misschien kan Hettinga dan weer de niet functionerende Wouter Koolmees vervangen.

    • Wouter Koolmees zal blij zijn dat luis in de pels Anne Hettinga zal vertrekken bij Arrriva.

     Anne Hettinga had een ongezonde obsessie met NS. Vooral toen de prestaties van NS op de HSL matig was wilde Anne Hettinga graag zijn slag slaan.

     Maar Arriva is ook zeer commercieel. Het is de vraag hoe commercieel het Amerikaanse bedrijf is. De menselijke maat staat bij dit soort Amerikaanse bedrijven niet altijd op de eerste plaats.

    • Hettinga lijkt me wel geschikt om de bezem door de sociale werkplaats van de NS te halen.

    • Als ik Anne Hettinga hoor praten heb ik altijd het idee dat hij geen eens weet waar hij het zelf over heeft. En dat iemand zijn teksten op kantoor al had gemaakt wat hij moet zeggen.

    • Ik zie eigenlijk niet waarom er door de overname op korte termijn veel zal veranderen binnen Arriva. Ik zie ook niet echt waarom de nieuwe eigenaar zich direct zou willen bezighouden met de dagelijkse bedrijfsvoering. Ik denk dat de investeerder aanvankelijk meer gericht zal zijn op de algemene benchmarks en op basis daarvan wellicht wat sturing zal geven. En als je dan bedenkt dat een groot deel van de benchmarks in de branche (bijvoorbeeld omzet/fte) bepaald worden door inefficiënte overheidsbedrijven, denk ik niet dat Arriva direct grootschalig op de schop gaat.

     Ik denk dat Hettinga door Arriva in het algemeen een beetje wordt gezien als een filiaalmanager. Binnen het geheel van het concern denk ik dat de functie te oninteressant is om Hettinga te vervangen door een ander.

     Het kantoor van Arriva in Drachten is best belangrijk binnen het bedrijf. Niet alleen voor de Nederlandse markt, maar ook als baken van kennis binnen de groep. Ik denk niet dat de investeerder daar direct onrust wil veroorzaken door de top te vervangen door iemand die het roer om wil gooien.

     Investeerders heb je in alle soorten en maten. Niet iedereen is op zoek naar woekerwinsten. Er zijn veel meer investeerders die op zoek zijn naar behoud van vermogen tegen een redelijk rendement in opdracht van bijvoorbeeld pensioenfondsen, dan dat er investeerders zijn die tegen hoog risico hele bedrijven leegzuigen. Sowieso denk ik niet dat het openbaar vervoer een aantrekkelijke branche is voor durfkapitalisten.

    • Kantoor in Drachten? Afgelopen vele jaren en zelfs gisteren zaten ze nog in Heerenveen. Zijn ze zo snel verhuisd volgens jou?

  • Arriva wordt dan een nieuwe Uber, naar ik vrees.
   In Amerika wordt zo ongeveer al het ov "ver-Uberd". Waar vroeger een bus kwam, komt nu een auto. Verbruikt minder, is goedkoper en ook nog eens klantvriendelijker.

   Als je mensen uit de armoede wilt halen, geef je ze een auto.
   https://www.youtube.com/watch?v=hK5r4dtFXGA
   Dat is de Amerikaanse opvatting.

   Wat I Squared Capital niet weet, is dat wij al de grootste autodichtheid ter wereld hebben. Als je alle Arriva bussen en treinen door auto's vervangt, wordt dit dus alleen maar erger.
   Maar dan komt Amerikaanse opvatting nummer twee: if it's congested, add another lane!
   https://www.youtube.com/watch?v=2z7o3sRxA5g

   • "Als je mensen uit de armoede wilt halen, geef je ze een auto.
    https://www.youtube.com/watch?v=hK5r4dtFXGA
    Dat is de Amerikaanse opvatting."

    Leuk gevonden. En als je om medische redenen geen rijbewijs hebt of je aanleg van rijden hebt als een 80 jarige met een computer? Dat schiet dus niet op. Voor mij is het wachten op de eerste echte zelfstandig rijdende auto, die hoogst waarschijnlijk uit China komt en nog even op zich laat wachten.

    M.a.w. Een goed en betaalbaar OV netwerk is dus ook essentieel om mensen uit een sociaal isolement te halen en niet alles kan en gaat per auto. Zelfs een partij als BVNL ziet het belang van goed OV en wil het OV uiteindelijk voor iedereen gratis maken. Dit is duidelijk GEEN linkse club.

 • Deze verkoop roept bij mij vooral vragen op: welke gevolgen heeft dit voor het OV in Nederland? Een investeringsmaatschappij wil immers vooral rendement zien. Maar ook de vraag: mag Arriva straks concurreren met haar voormalige moedermaatschappij, de DB? En tot slot: welke gevolgen heeft dit voor NS, die immers eigenaar is van Abellio als je kijkt naar een fair level playing field? Al met al roept deze transactie alleen maar vragen op. Ik ben zo te zien niet de enige die er zo over denkt.

  • Het grote verschil is dat Arriva nu weer mag gaan meebieden op Duitse concessies. Eerder mocht dat niet van de mededinging autoriteit omdat de DB-groep anders een te grote invloed zou krijgen. Enig verband met Abellio ontgaat je.

  • Voor NS en andere staatsmaatschappijen betekent het vooral dat er politiek en juridisch veel agressiever zal worden opgetreden tegen landen die hun staatsmaatschappijen systematisch bevoordelen via monopolies.

   Abellio is sowieso een aflopende zaak, zodra de nog lopende concessies in Sachsen-Anhalt en Thüringen aflopen zal het waarschijnlijk geliquideerd worden. Tenzij NS eerder nog een koper vindt maar dat is onwaarschijnlijk.

   • Dat verwacht ik ook. Als bijv. zo meteen zou blijken dat de nieuwe onderhandse NS-concessie juridisch niet door de beugel kan zullen de Amerikanen niet aarzelen gigantische schadeclaims tegen de Nederlandse staat in te dienen.

   • Als DB al niet haar dochteronderneming kan houden zal NS Abellio ook niet kunnen houden.

    Kortom NS moet Abellio verkopen zo snel als het kan. De commerciële activiteiten via de geliberaliseerde Europese spoornet is bepaald niet overal een succes.

    • Wie koopt Abellio? Na de concessie in Oost-Duitsland die ze nog uitdienen in het over en sluiten.

    • Van alle niet-DB in Duitsland is alleen Abellio in financiële problemen geraakt. Het probleem was niet de slechte markt maar Abellio zelf.

  • NS wilde middels Abellio een onderneming starten om winsten te maken in het buitenland. Het wilde niet zijn zoals Arriva voor DB, het wilde het veel beter en anders doen. Abellio zou wel even laten zien hoe het moest. Waar je overal in Duitsland regionale vervoerders hebt die gewoon sober hun treintjes laten rijden, wilde NS meer zijn. Die wilde het beter doen, maar dan met kantoren vol bureaucratie erbij, zoals dat binnen de visie van NS hoort; de boel ingewikkelder maken dan het is. Al vanaf het begin werd er meewarig naar Abellio gekeken; de vreemde eend in de bijt. In NRW bood Abellio zelfs grif op concessies waarvoor de deelstaat al treurig had laten weten dat het vreesde geen nieuwe exploitant te kunnen vinden. Het is dan ook absurd dat de activiteiten in Duitsland vooral mislukt zijn door foutieve calculaties in het vervangend busvervoer, die al die mensen niet hadden zien aankomen, maar die andere vervoerders er duidelijk van hadden weerhouden te bieden.

  • Misschien is Annemiek aan het werk. Je zult het niet geloven maar er zijn nog steeds mensen in Nederland die wel werken.

   • De meesten hebben onzinbanen.
    Produceren niets.
    Zijn van de straat.
    Zijn niet innovatief.
    Zoals de afgelopen veertig jaar men wist/zou moeten weten van de klimaat- en natuurnoodstand. Maar nee men hield zich bezig met neo-liberale zaken teneinde de miljardairs, miljonairs hun vermogen nog meer te laten doen groeien ten koste van mens, natuur en klimaat. Ipv oog te hebben voor mens, natuur en klimaatbehoud.
    De arbeidersinkomensquote daalde, de pensioengerechtigde leeftijd werd verhoogt, mensen werden ipv vrije wezens veroordeeld tot loon- en consumptieslaven. Dankzij neo-liberale politiek/beleid.

    • Oh anoniem neem u medicijn in. Nog een paar daagjes dan worden de uitkeringen weer gestort.

   • Vandaag rapport van de belg de Schutter welk volgende week in de VN wordt behandeld.
    Mensen die zinvol werk doen worden onderbetaald, lage loon, onder bestaanszekerheid/in armoede en zij die weinig bijdragen in welvaart en welzijn verdienen teveel.

  • @annoniem uitkeringen worden overgemaakt. Als gevolg van een sociaal contract. AOW, WW, Bijstand, ZW zijn nodig om mensen sociale zekerheid te bieden, de economie draaiend te houden.
   Alle uitkeringen aan het bedrijfsleven, werkenden gedurende de corona-pandemie hebben gezorgd dat er nu geen massa-werkloosheid, grootschalige armoede, oorlog is.
   Dat de uitkeringen aan de CO2-uitstotende bedrijven ( meer dan 40 miljard E /jaar, die mens, natuur en klimaat immense schade berokkent nu openbaar is geworden is dankzij XR en integere wetenschappers, is een onomstotelijk feit.
   Dat domrechts dat de afgelopen 60 jaar gefaciliteerd/gestimuleerd heeft is je toch niet ontgaan.

 • Ik dacht eerst oei, een Amerikaans bedrijf daar komen de ontslagrondes.

  Dus heb mij even in het bedrijf verdiept, het is een Amerikaans bedrijf omdat het in Miami is gevestigd. Het heeft 120 medewerkers en is opgericht door de Egyptenaar Sadek Wahba. Sadek Wahba komt uit een Egyptische politieke familie en heeft op het Harvard gezeten. Oke, het huidige management komen uit India. Eén van de beheerder van de fonds was Boutros Boutros-Ghali, voormalig VN commissaris.

  Allemaal leuk en aardig, maar goed om te weten is dat I Squared Capital een investeringsfonds heeft van 37 miljard USD.

  Ze doen het niet slecht en hebben een aantal awards gewonnen:
  "Global Fund Manager of the Year"
  "Global Fundraising of the Year,"
  "North America Fundraising of the Year"
  "North America Fund Manager of the Year"
  "Asia Pacific Transport Investor of the Year"
  "Global Personality of the Year- for Sadek Wahba" "Global Fund Manager of the Year"
  "Global Equity Fundraising of the Year"
  "Global Transport Investor of the Year"
  "North America Fund Manager of the Year"
  "North America Energy Investor of the Year" "Energy Private Equity Firm of the Year"
  "Private Equity International Awards"

  Dus ik heb de voordeel van de twijfel over dit bedrijf.

   • Ten koste van.
    Volg eens de beurs, mensen worden ontslagen aandelenkoers stijgt. Casinokapitalisme waar de aasgieren iedere dag hun slag slaan ten koste van mens, natuur, klimaat.

  • En wie hebben die awards uitgedeeld, op basis van welke criteria?

   De Consumentenbond had recent een artikel over "awards" die op alledaagse producten staan, waar de werkelijkheid eigenlijk is dat het vooral een kwestie is van een zak geld naar de uitgevende partij schuiven en iedereen een winnaar is tenzij je absolute troep maakt. En de awards van I Squared klinken ook een beetje alsof ze in die categorie thuis horen, gekocht bij een partij voor een zak geld in plaats van gewonnen bij een onafhankelijke partij op basis van duidelijke criteria.

 • "Welcome USA and we conquer the rest of the world with pockets lot of money and Arriva that is just peanuts" zeggen ze in de States. Men krijgt gewoon het Big Mac cultuur en een ov dat straks bestaat uit een "paard en wagen" mentaliteit dus niets meer gaat voorstellen. De Maaslijn ? No way, forget it. En Arriva, nu die ligt al half op z'n gat met vaak uitvallende bus en treinen, dus zo veel zal het niet uitmaken als de Yanks komen. Gelukkig hebben ze in Nederland nog Bicycle Highways zoals ze in Amerika zeggen en dat hebben daar niet. Zet dus maar een turbo op je elektrische fiets dan hoef je straks niet meer met het OV en ga gauw een rijbewijs halen als je die nog niet hebt en koop een vehikel op vier al dan niet elektrische wielen. Van het OV ook in Limburg en de rest van ons kikkerlandje hoef je niet veel meer te verwachten als de big boys uit de USA komen en de plas zijn overgestoken, die nemen alleen maar een plas onzekerheid mee, want zong ABBA niet ooit eens het liedje Money, money, money, yes folks dat wordt het, poen, poen,poen zonder goed OV fatsoen...!

  • Bij NS rijden nog steeds dagelijks 15% van alle treinen niet. Dan doet Arriva het toch nog een stuk beter.

  • Fijn dat het OV van jou perse verlies moet maken maar wie betaalt in jouw optiek die verliezen. De politiek heeft er ook geen trek in.

   • Als de politiek en de reiziger niet voor de verliezen van het OV willen opdraaien zal het OV steeds verder verdwijnen en de automobiliteit alleen maar drastisch toenemen inclusief de automobilisten, die eigenlijk niet goed kunnen rijden.

  • Grappig dat de OBB in Duitsland gaat rijden. Zagen de Aussies er geen heil meer in?

 • Geen goed teken voor de Nederlandse werknemer in Duitse dienst.
  Alle Arriva treinen terug in Nederlandse handen van de NS, geen gezeik over inchecken en uitchecken, bij andere vervoerders.
  Dat is de uitkomst van concurrentie. Hier speelt alleen het geld en niet het welzijn van openbaar vervoer.

  • De spoorlijnen van Arriva zijn destijds aanbesteed omdat NS ze wilde opheffen. Ik denk dat het een illusie is dat NS nu dan plotseling weer wel wil gaan exploiteren.

  • Ik vrees dat NS daar zonder gigantische subsidies (nodig omdat de vakbonden bij NS tweemansbediening eisen) geen zin in zal hebben. En omdat de politiek op zijn beurt geen trek heeft in gigantische subsidies zal het op massale opheffing van lijnen uitdraaien.

   Het probleem is dat sommige mensen denken dat als het OV een staatsbedrijf wordt er plotseling geld genoeg is. Dat zal voor veel mensen een koude douche worden.

  • NS zal die lijnen echt niet overnemen want ze wilden die destijds al opheffen. Dubbel in/uitchecken is dan inderdaad niet meer nodig omdat de Arriva lijnen er dan gewoon niet meer zijn.

   • Ho ho, er bestaan ook nog bedrijven zoals Keolis, Connexxion en Qbuzz hé? Misschien willen die het wel.😉

  • Dat verplichte omchecken is ordinair monopolisten gedrag van de NS en een uiterst beroerde regie van de overheid. Provincie Overijsel lukt het wel om met een paal alle Arriva, Keolis, DB regio treinen mee te bedienen, behalve de NS treinen, want daar hebben ze geen moer over te vertellen. Zo moeilijk is dit niet om dit landelijk te organiseren en Translink of een ander op te zetten autoriteit de opbrengesten onder de vervoerders te verdelen. Als ik in Duitsland een Bundesländer of QDL ticket koop mag ik ook in alle S/RB/RE treinen van het desbetreffende gebied.

   • NS wil best meewerken aan de single check in/out, maar dan wil NS wel aan de rest voorkauwen hoe het moet en de spil zijn in de verdeling van de inkomsten. Per saldo betekent dat altijd dat de regionale vervoerders minder inkomsten zullen genereren dan dat ze nu doen.

    De andere vervoerders vertrouwen NS terecht niet bij de verdeling van inkomsten, aangezien NS hen al eerder heeft besodemieterd met de inkomsten van het vroegere groepsretour.

    • @ annemiek. Wat voor een functie/baan vervul je, doe je?
     Je zit altijd te zeveren met je kennis.
     Krijg je daar een vergoeding voor?
     Vul je daar je leven mee, naast het afgeven op het "gepeupel" en mensen die opkomen voor mens, natuur en klimaatbehoud?
     Trouwens je neo-liberale gezever heeft geen bijdrage geleverd aan een betere wereld. Als jij een zuurpruim bent maak dan het leven van anderen niet zuur!
     OV gratis zoals in Luxemburg; georganiseerd zoals in Zwitserland het kan, moet.
     Al die neo- liberale mismanagers de laan uit sturen.

    • Volledige onzin. De deelvervoerders hebben hetzelfde aandeel in TLS voor zowel OVC als OVPay als de NS.

 • Die lijnen worden gewoon museumlijnen net als eertijds met de Miljoenenlijn tussen Schin op Geul en Simpelveld is gebeurt. Nu geen dieseltreinen, maar tuft er eens in de zoveel tijd een steenkolentrein al sjoek, sjoek door het Zuid Limburgse heuvelland. Bij NS denken ze ook alleen maar aan het geld anders hadden ze nu meer poen gehad om de soms zwart geblakerde VIRM treinen aan de buitenkant beter schoon te houden alsof ook die met steenkolen worden aangedreven.
  Vraag mij wel af of de plannen van Arriva om enkele IC diensten over te nemen geen luchtkastelen zijn en deze overname letterlijk roet in het eten zal gooien. In Amerika rijden op enkele plaatsen ook Stadler Flirt treinen en bouwen ze zelfs in een lokale fabriek en doen deze treinen zelfs sterk Europees aan, dus zo onbekend zullen ze met het Stadler produkt ook niet zijn en is Arriva een relatief makkelijke "prooi" om over te nemen, totdat. Totdat de Amerikanen er te veel geld in een bodemloze Nederlandse put moeten stoppen dan denk ik dat de Yanks snel een enkeltje USA pakken en Nederland links laten liggen en de regionale lijnen alsnog een museumlijn netwerk worden.

  • Denk eeerder aan Zwiserse toestanden in de spits half uursdienst buiten de spots uur of 2 uurs dienst

  • Als de particuliere vervoerders er de brui aan geven is het over en uit. NS heeft een veel te dure huishouding om de lijnen te kunnen overnemen.

   • Let wel dat provincies / vervoersautoriteiten zelf ook bus en treindiensten zouden kunnen laten rijden of een eigen OV bureau opzetten om dit te doen. Als commerciele vervoerders het niet meer willen doen, waarom zou een provinciaal vervoersbedrijf / vervoersautoriteit het niet kunnen of mogen doen. Volgens mij is het aanbesteden een EU regel, maar als niemand ingaat op een aanbesteding dan vind ik dat de provincie het zelf moet kunnen doen. Ze nemen dan al het personeel en materieel over van de verlopen concessie en huren of nemen zelf planners voor nieuwe dienstregeling in dienst. Ik denk dat voor Zeeland het zelf doen een aantrekkelijke optie kan zijn, nu er geen inschrijvers op een concessie is.

    • De Provincie Zeeland heeft inmiddels ontdekt dat ze de kosten van hun mooie plan veel te laag hadden ingeschat. Dat krijg je als ambtenaren voor ondernemertje willen gaan spelen.

    • @Baardstaart
     Nee, het lijkt me niet dat de provincie het dan zelf kan gaan doen. Dat zou wel een heel gemakkelijke weg zijn voor provincies om onder de wet uit te komen. Zet gewoon een paar regels in het programma van eisen waar vervoerders absoluut niet aan kunnen/willen voldoen. Dan heb je geen inschrijvers en kan de provincie zelf gaan rijden.

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

5 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

1 week terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

1 week terug