Eurostar waarschuwt: vanaf juni 2024 tot elf maanden geen directe trein tussen Nederland en Londen

Eurostar, de hogesnelheidstrein die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt, kan vanaf juni 2024 niet meer rijden naar Nederland. Dat meldt Eurostar aan Treinreiziger.nl. Door de drastische maatregel zijn er volgens Eurostar tot 21 extra vluchten per dag nodig. De exploitant luidt daarom de noodklok.

Terminal op de schop

“We hebben alarmerende berichten gehoord dat onze trein vanaf juni 2024 niet meer naar Amsterdam kan rijden”, vertelt een woordvoerder van Eurostar aan Treinreiziger.nl. De huidige terminal van de hogesnelheidstrein gaat op de schop en er zal in eerste instantie geen alternatief beschikbaar zijn. Reizigers mogen echter pas met de trein mee als ze in de terminal op hun paspoort zijn gecontroleerd en een veiligheidscheck hebben doorlopen.

De huidige terminal moet per juni 2024 vanwege werkzaamheden de deuren sluiten, schrijft ook staatssecretaris Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer. Een nieuwe terminal in de Amstelpassage van Amsterdam Centraal moet uitkomst bieden, maar die is pas tussen januari en mei 2025 klaar. De staatssecretaris is eveneens niet blij met de situatie en heeft een externe partij onderzoek laten doen. “Hierbij is de externe partij tot de conclusie gekomen dat er geen optimale (makkelijke) oplossing mogelijk is” schrijft Heijnen. “Ik vind dat heel erg teleurstellend”, schrijft ze.

Foto: www.hollandfoto.net / Shutterstock

Oplossing

Een eenvoudige oplossing is er inderdaad niet, maar een complexe oplossing wel. Dat blijkt uit de concept eindrapportage van de second opinion die in handen is van Treinreiziger.nl. De onderzoekers hebben drie scenario’s onderzocht, één daarvan (optie A) is de bestaande terminal blijven gebruiken. “Optie A is technisch zeer complex, maar lijkt niet onoplosbaar”, schrijven de onderzoekers. Wel zouden er op meerdere momenten tijdelijk geen treinen kunnen rijden vanwege werkzaamheden. “Veiligheidsproblematiek met aannemers is complex, maar lijkt niet onoplosbaar”, staat in de second opinion.

Eurostar had graag gezien dat de staatssecretaris deze optie had gekozen. En ook NS International was hier in eerste instantie voorstander van. De vervoerder geeft aan dat passagiersstromen gescheiden kunnen worden door andere routes te gebruiken. Maar ProRail heeft daar een andere kijk op. Volgens de spoorbeheerder is het vanuit veiligheidsoptiek niet realiseerbaar. Staatssecretaris Heijnen: “Na een externe toets en vervolggesprekken tussen veiligheidsexperts van NS en ProRail, is gezamenlijk besloten deze variant af te laten vallen.”

Ook niet vanaf Rotterdam

De trein inkorten tot aan Rotterdam is geen optie. “Dan kunnen maar 160 reizigers mee, terwijl onze trein plaats biedt aan 900 reizigers” legt een woordvoerder van Eurostar uit. Commercieel kan de trein daarmee nooit kostendekkend geëxploiteerd worden. Overigens rijdt de Eurostar nu al standaard halfleeg uit Nederland, omdat er in Amsterdam plek is tot 265 reizigers. Met de treinreizigers uit Rotterdam kunnen er dus maximaal 420 reizigers in ons land instappen. Meer reizigers is vooralsnog niet mogelijk omdat de huidige terminals dat niet aankunnen. De lege zitplaatsen worden in België gevuld.

Eurostar is ontstemd over de huidige situatie. “We hebben recent gevierd dat de treindienst Londen – Amsterdam vijf jaar bestaat. In die periode is het aantal treinreizigers fors gegroeid”, vertelt de Eurostar-woordvoerder. Hij wijst erop dat het aantal treinen van twee naar vier is uitgebreid. “We willen graag in maart een vijfde trein introduceren.” Of dat nu nog doorgaat, is gezien de huidige ontwikkelingen maar zeer de vraag.

Overleg

Eurostar-topvrouw Gwendoline Cazenave komt maandag 5 juni naar Nederland voor een gesprek met het ministerie, ProRail en NS. “We zoeken naar een compromis. Maar als er geen oplossing komt, moeten we onze directe dienstregeling van Nederland naar Londen stoppen”, stelt de woordvoerder van Eurostar. Of dat permanent of tijdelijk zou zijn, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Ingewijden stellen tegenover Treinreiziger.nl dat er te lang geen beslissing is genomen. “Al vier jaar is dit knelpunt bekend, maar er is niemand die met de vuist op tafel slaat en echte keuzes maakt”, vertelt een betrokkene.

Overstappen in Brussel

Eurostar wijst erop dat de trein heel duurzaam is, en dat als de trein niet gaat rijden meer mensen zullen gaan vliegen. “De afgelopen vijf jaar hebben we via die lijn 1,6 miljoen passagiers vervoerd. We merken dat mensen echt op zoek zijn naar een duurzame manier van reizen. We hebben ook uitgerekend dat zonder deze treinen dagelijks 21 vliegtuigen meer vanaf Schiphol moeten vliegen.”

De 21 vliegtuigen zijn gebaseerd op vier volle Eurostar treinen. Volgens de staatssecretaris worden de vier treinen momenteel echter gebruikt door zo’n tweeduizend reizigers per dag (retour). Dat komt neer op vijf à zes vluchten per richting.

In veel media wordt gemeld dat het nog niet duidelijk is hoe treinreizigers straks naar Londen moeten gaan reizen. Redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl is dat wel duidelijk: “Als de Eurostar niet vanuit Nederland gaat vertrekken, dan blijft er praktisch maar één alternatief over: met de trein naar Brussel, en daar inchecken voor de Eurostar naar Londen”.

Terug bij af

Het kabinet heeft eerder een actieplan gemaakt om reizigers uit het vliegtuig in de trein te krijgen. Juist van de directe trein naar Londen waren de verwachtingen hooggespannen. Op de route Amsterdam – Londen zijn immers 50 vluchten per dag. De trein zou daar verandering in kunnen brengen, net als de Eurostar al eerder deed bij de lancering van de treindienst Londen – Parijs. Maar zo’n proces is tijdrovend, constateert Van Kuijeren. “In 2018 ging de eerste trein van Londen naar Amsterdam rijden, pas tweeënhalf jaar later kon dat ook de andere kant op. Nu we na jaren wachten met de trein kunnen en de populariteit groeit, zijn we straks weer terug bij af”.

Reizigersvereniging Rover

Reizigersvereniging Rover is ontstemd over het besluit om de Eurostar te schrappen. Directeur Freek Bos van Rover: “Het is ongehoord als een planbare verbouwing zorgt dat reizigers niet meer duurzaam naar Londen kunnen reizen. Een populaire trein moet groeien en bloeien, die ga je niet snoeien.”

Rover vraagt staatssecretaris Heijnen om andere besluitvorming. Eerder noemde zij het vertrek van Eurostar onacceptabel. Rover roept ProRail en de staatssecretaris op de plannen zodanig aan te passen dat reizigers rechtstreeks van Amsterdam naar Londen kunnen blijven reizen.

This post was last modified on 8 juni 2023 19:30

Bekijk reacties

  • de persoon die dit artikel heeft geschreven, mag wat mij betreft weer terug naar de schoolbanken. het beheersen van de nederlandse taal moet nu volgens de nieuwe minimale voorwaarde een voldoende zijn. met dit soort fouten gaat hij het echt niet halen. werkelijk schande voor deze krant. sorry.

    • Meld je als corrector aan voor de redactie, zou ik zeggen!
      Lever niet alleen kritiek, maar steek zelf de handen uit de mouwen.

      • Precies, ik lees het gratis, en dat waardeer ik. En volgens mij weet de gemiddelde Nederlander wel hoe druk iedereen kan zijn met van alles.

    • Je loopt iemand te bashen en dan zelf “nederlandse” taal schrijven. Terug naar de schoolbanken jij!

    • Misschien is het handig om zelf, als je kritiek levert, je eigen zinnen dan wel met een hoofdletter te beginnen, evenals het woord Nederlandse. :p

    • Ondanks alle eventuele taalfouten (zo heel veel zijn het er overigens ook weer niet) heb ik het artikel wel voor 100% begrepen. En dat is wat voor mij telt.

      En dat kan ik van die foutloze overheidsdocumenten, waar soms werkelijk geen touw aan vast te knopen is, niet zeggen.

  • "De trein inkorten tot aan Rotterdam is geen optie. Dan kunnen maar 160 reizigers mee, terwijl onze trein plaats biedt aan 900 reizigers."
    Hoezo dat?

    Heeft het te maken met de benodigde tijd om in/uit te stappen? Laat de trein dan wat langer op Rotterdam stil staan en zeg mensen dat ze wat eerder op het station moeten zijn. Het zit geen andere treinen in de weg want spoor 2 is speciaal voor de Eurostar en Thalys.

    • Volgens mij heeft dit te maken met douane. De capaciteit op Rotterdam is net zoals bij Amsterdam nu erg beperkt.

      • Die van Amsterdam kunnen toch gewoon in Rotterdam gaan werken? Het zal meer om de wachtruimte gaan.
        Die kun je met een tijdelijk uitbreiding wel flink groter maken.

        Beter zou men iets op SChiphol of Amsterdam Zuid in elkaar zetten, zo moeilijk kan het allemaal niet zijn. Ook kun je de trein vullen op Watergrafsmeer en de mensen met een hulptrein daar halen/brengen.

        • Helaas is douanecontrole uitbreiden een stuk ingewikkelder dan het lijkt. Naast de controle bij de poortjes en de wachtruimte die (extra) moet worden gecreëerd, zijn er nog veel meer (zichtbare en onzichtbare) veiligheidsmaatregelen. Zo moet het perron 10 minuten voor vertrek worden afgesloten, zodat er niemand stiekem de grens over kan. Daarnaast wordt dit perron ook door de marechaussee gecontroleerd of er geen drugs of andere goederen op of aan het perron zijn verstopt, zodat er niets de grens over kan worden gesmokkeld. Schiphol is daarom als locatie helaas onmogelijk. Ik begrijp de frustratie van Eurostar wel, alleen is het helaas Brexit die hier vooral gedoe levert ...

        • @Mattheas. Het gedoe is niet ontstaan door de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Verdragen van Schengen nooit geratificeerd. Het is dus nooit mogelijk geweest om zonder controle naar Engeland te reizen. Het praktische verschil met de situatie voor de Brexit en nu is dat een ID-kaart voor Engeland geen geldig reisdocument meer is en dat een paspoort noodzakelijk is (in de praktijk gaat het vaak niet zo streng, maar duren de grensformaliteiten alleen langer zonder paspoort) om het land in te komen.

          Daarnaast is de veiligheidscheck natuurlijk erg belangrijk en die kan niet worden overslagen omwille van tijdswinst. Dit aangezien iedereen kan verzinnen dat de Kanaaltunnel hoog op de lijstjes met potentiële doelwitten voor terroristen staat.

        • Maar de Brexit speelt wel een rol. Eurostar schrapt precies om deze reden de treinen van/naar Disney/Marne-la-Vallee omdat die bij aankomst in Londen gecontroleerd moeten worden. Er is alleen in Paris-Nord nog douanecapaciteit en dus moeten ze in St Pancras controleren bij aankomst. Maar daar is geen capaciteit, het is niet eens een kwestie van douaniers maar gewoon van fysieke ruimte. Laat dat maffe eiland toch gewoon afzinken.

    • Wat een kromme logica. Omdat Amsterdam ~zoals gebruikelijk~ z`n zaakjes niet op orde heeft, zou er ook geen trein vanuit Rotterdam kunnen vertrekken. Wie verzint dit soort onzin ? Ook als we in aanmerking nemen dat de capaciteit in Rotterdam beperkt is, is er geen enkele valide grond voor het opheffen van de verbinding Rotterdam – Parijs v.v.

      • Dat zijn de nadelen van een monument uit 1889. Totaal niet ontworpen op de hedendaagse stroom treinen en reizigers en alle voorzieningen die voortdurend aangepast moeten worden. Overigens was de architect niet anoniem maar Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum ontwierp. Cuypers haalde met beide gebouwen de woede menig protestant in Amsterdam op zijn hals. Beide gebouwen leken teveel op kathedralen en waren te katholiek.

  • Werkelijk onbegrijpelijk. Dit kabinet heeft de mond vol van het belang van goed OV maar het enig wat we alleen maar zien is inkrimping van het OV.
    Werkelijk onbegrijpelijk dat er niets geregeld kan worden vanuit Amsterdam. Deze staatssecretaris/ministr zijn totaal ongeschikt

    • Staatssecretaris Vivianne Heijnen en kabinet kun je het niet verwijten.

      Het is genuanceerder en complexer. Door de coronacrisis zijn de begin van werkzaamheden aan Amsterdam Centraal al ruim 2 jaar uitgelopen.

      De Station Amsterdam Centraal moet worden uitgebreid. Het groeit voortdurend. Vroeg of laat loopt het vast. Ergens moet je een begin maken. En het komt altijd ongelegen. Zeker op Amsterdam Centraal met nationale en internationale treinverbindingen.

      Eurostar terminal is essentieel voor de treinreis vanwege veiligheid. Maar er zijn een aantal afwegingen. Met minder sporen moet je ook afwegen wat belangrijker is: Een aantal keren per dag een Eurostar dat lang op spoor 15 staat? Of de nationale verbindingen? Er wordt prioriteit gegeven aan binnenlandse verbindingen. De Airport Sprinter zal straks frequent rijden tussen Amsterdam Centraal - Hoofddorp. Die heeft ook ruimte nodig. De Intercity Direct zal omgeleid worden via Amsterdam Zuid.

      • Dat kan nog wel vele jaren duren. Daarvoor moet Amsterdam Zuid eerst een derde perron hebben, maar daarvoor moet het Zuidasdok gereed zijn. Dat duurt nog minstens tien jaar.

    • > Dit kabinet heeft de mond vol van het belang van goed OV maar het enig wat we alleen maar zien is inkrimping van het OV.

      Eurostar zie ik niet als OV. Dat is eerder een vliegtuig zonder vleugels dat niet mag vliegen.
      OV, dat zijn de binnenlandse treinen, de metro, tram en bus. En bepaalde vormen van gedeeld vervoer.

      Er is een reden waarom in bv. Duitsland het regionale vervoer wordt aanbesteed en het Fernverkehr voor eigen rekening rijdt. Eurostar hoort bij het Fernverkehr, niet bij het regionale vervoer.

      • Er zijn verschillende definities van openbaar vervoer, maar ik heb er niet één kunnen vinden waar bijvoorbeeld de intercity van Zwolle naar Groningen wel onder valt, maar de Eurostar van Amsterdam naar Londen niet. De Eurostar is een trein die toegankelijk is voor individuele reizigers en die op vaste routes rijdt en op vaste haltes stopt volgens een dienstregeling, waarbij het vervoermiddel door meerdere reizigers gemeenschappelijk wordt gebruikt en niet hun eigendom is. Een lijnvlucht is trouwens ook openbaar vervoer, behalve volgens smalle definities die specifiek de modaliteiten beschrijven, eg. 'openbaar vervoer is vervoer per trein, bus, metro of tram.'

        • Het is volgens mij niet zo vreemd om een definitie van openbaar vervoer zodanig te formuleren dat het privaat georganiseerde vervoer (als zijnde niet openbaar) wordt buitengesloten. Dat sluit bijvoorbeeld treinen als Thalys, Eurostar, European Sleeper en GCT uit, maar ook busdiensten als Flixbus en vrijwel de gehele luchtvaart. Volgens mij is dat ook zo'n beetje hoe de politiek het ziet. Als ze zeggen dat het openbaar vervoer een miljard extra krijgt, wordt er niet bedoeld dat er een miljard naar KLM gaat.

  • Zou je niet de trein in tweeën kunnen splitsen?
    - In Amsterdam instappen betekent in Brussel door de douane en mee met een eerstvolgende Eurostar.
    - In Rotterdam instappen betekent dat je mag blijven zitten.

    Vervolgens komen er andere (eerder door de douane gekomen) passagiers bij in Brussel op de plek van de Amsterdammers.

    Op die manier kun je zelfs 740 mensen in Amsterdam laten opstappen i.p.v. de huidige 265.

    • Op zich geen slecht idee. Die combinatie bestaat nu al, je kan namelijk een combinatieticket kopen, Thalys van Amsterdam naar Brussel en Eurostar van Brussel naar Londen. Helaas zien veel mensen het als extra gedoe om in Brussel over te stappen en beginnen ze liever in Nederland ...

        • Huh? Gewoon een zware jongen die op de grens tussen wagon 17 en 18. Geen toegang tot toilet en bar. Heeft jarenlang prima gewerkt op de Brussel-Lille trein.

        • Lees de draad voor je praat ;-)

          Hij heeft het niet over letterlijk splitsen.

      • Dat is de voornaamste reden. Ze willen niet extra overstap maken. Ondanks dat het qua tijd niet veel uitmaakt.

        Maar als je onbekend bent met internationale treinen en bij station Brussel Zuid kunnen bepaalde internationale treinreizigers het als een drempel ervaren om een extra overstap te maken.

      • In Brussel overstappen is een drama vooral met meerdere koffers. Ik heb dit jaren gedaan omdat ik via Parijs Charles de Gaulle vloog i.p.v. Schiphol en de Thalys naar Parijs gaat niet langs Charles de Gaulle en komt in Brussel Zuid/Midi niet aan op hetzelfde perron als de vertrekkende trein (zoals we in Nederland vaak gewend zijn). Hierdoor moet je met al je bagage vaak naar het einde van het perron lopen voor de lift of via de roltrappen naar beneden om vervolgens weer 1 of 2 perrons verder weer omhoog te gaan. Veel gedoe en planning en vaan ruim een uur wachttijd.

  • Maar gelukkig is Schiphol dichtbij en is het bereiken van London vanuit Amsterdam geen enkel probleem. KLM en andere luchtvaartsmaatschappijen zijn gaarne bereid om deze reizigers te vervoeren. Daarbij biedt Schiphol ook nog parkeergelegenheid om uw auto kwijt te kunnen. Cynisch uitgedrukt, maar dit is wel waar het toe gaat leiden.

    Nogmaals ook met dit incident tensamen met de serie incidenten van de afgelopen tijd neem ik het OV beleid en het klimaat/milieu beleid niet meer serieus en als mensen van A naar B moeten nemen ze gewoon de meest voor de hand liggende optie.

    Snap niet waarom ze aan een kant roepen dat ze OV zo belangrijk vinden en als het op daden aan komt iedere cent er een te veel is en men vertikt zaken op een fatsoenlijke manier te organiseren. Sorry, deze sluiting van deze lijn vanwege verbouwingsmisplanning vind ik niet uit te leggen. Ik luister inmiddels niet naar de woorden, maar ik kijk naar de daden en ik denk ook dat mensen na de daden moeten handelen.

    • Er is al een groot tekort aan vluchten naar het Verenigd Koninkrijk. En dat heeft een flink prijsopdrijvend effect. Vanuit Nederland vertrekken op dit moment wekelijks 369 vluchten naar de Londense luchthavens. Om een redelijke balans tussen vraag en aanbod te krijgen, moeten dat er ruim 500 zijn.

      Voor KLM zie ik niet echt een noodzaak om veel meer vluchten in te leggen, want die vluchten zijn alleen belangrijk binnen het routenetwerk. Naar Heathrow zijn er voor KLM voldoende vluchten. Naar Gatwick zou er nog wat groei mogelijk zijn. Wellicht dat KLM her en der wat grotere toestellen kan inzetten. Luton, Stansted en Southend zijn voor KLM niet interessant. Hetzelfde geldt voor British Airways. De capaciteit van City staat geen extra vluchten vanuit Nederland toe. Aangezien Flybe niet meer bestaat, is een groeiend aantal vluchten eigenlijk alleen mogelijk door Easyjet. Ik zie dat niet echt gebeuren. Ik denk dat Easyjet liever profiteert van de schaarste in de markt en hoge tarieven blijft rekenen. Dat betekent dus dat vliegen naar Londen duur blijft of voor sommigen onbetaalbaar wordt.

      • > Vanuit Nederland vertrekken op dit moment wekelijks 369 vluchten naar de Londense luchthavens. Om een redelijke balans tussen vraag en aanbod te krijgen, moeten dat er ruim 500 zijn.

        Ruim 500 per week. Zeg 504. Dat is gelijk aan 72 vluchten per dag. In een tijdspanne van 18 uur dus elk kwartier een vlucht. Zelfs de intercity van Den Haag naar Eindhoven gaat niet zo vaak. En dan denkt Eurostar met zijn vier treintjes per dag (met ook nog eens dezelfde incheckprocedures als bij een airline) een serieuze concurrent voor de luchtvaart te zijn? Kan iemand mij dit uitleggen? Niet allemaal tegelijk graag.

        • Het is de niet-Schengen procedure en niet de airline procedure. Bij de boot is het precies hetzelfde.

      • Southend is trouwens wel heel handig als je aan de oostk van Londen moet zijn.

        • Dat is het zeker. Ik ben blij dat Easyjet anderhalve week stilletjes aan weer begonnen is met de verbinding tussen Southend en Schiphol (een vlucht van ongeveer 35 minuten). Ik hoop op een hele vroege vlucht. Dan is het oversteken naar het station en bijna in de City aankomen. Via Stratford is ook de Canary Wharf snel te bereiken. Na City airport is Southend bij mij favoriet. Vervolgens Gatwick, Heathrow, Stansted en Luton.

          Ik heb goede herinneringen aan de periode dat Flybe nog een dienst tussen Groningen en Southend uitvoerde. Toen vloog ik vrijwel wekelijks (soms vaker, soms minder vaak) op de route. Dan ging ik 's ochtend met de fiets naar het vliegveld. Daar nam ik een bakkie koffie. Dan was het vliegen naar Southend, snel de trein pakken en rond 8:30 op kantoor aankomen. Aan het eind van de middag de andere kant op en 's avonds gewoon weer thuis slapen. Ik geloof dat Loganair de mogelijkheid onderzoekt de route weer te openen.

  • Wie bedenkt dit en wie denkt dit dan maar te gaan doen?
    Ja kan er ook wel vanuit gaan dat die 11 maanden door een Amsterdamse werkmethode plots wel 24 of 36 kan worden.

    • Van 11 maanden gepland en vervolgens door allerlei redenen een uitloop naar 24 of 36 maanden is geen absurd scenario. Zo gaat dat niet alleen in Amsterdam maar ook in de rest van Nederland tot ver over de grens zelfs. Tegen de tijd dat het af is weet niemand meer dat er ooit een trein van Amsterdam naar Londen reed. Deze treinverbinding naar Londen zien we dus nooit meer terug.

      • Wij/Men kunnen dit niet laten gebeuren en de Eurostar zal gewoon vanaf Rotterdam moeten rijden. Verzin maar wat met de capaciteit, zo moeilijk kan het niet zijn.

        Het scheelt voor velen ook 45 minuten op de reistijd. Rotterdam is voor een groot deel van NL de betere vertrekplaats.

      • NB het is vooral een Amsterdams specialisme om projecten te laat en te duur te maken. Paniek om een lek van niks met twee miljard Euro schade.

        Wim Pijbes verzuchtte bij de Rijksmuseumverbouwing ook dat het in Rotterdam vrijwel zeker eerder dan gepland klaar zou zijn geweest. Hoewel de gemeente Boijmans ook wel flink uit de klauw heeft laten lopen, ook met die onzin waterberging in de garage. Alsof ook meer een gram zou helpen.

        • Pijbes was niet dronken maar had toen wel ervaring met werken in Rotterdam. De spijt in Amsterdam te moeten zijn stond wel op zijn gezicht te lezen.

        • Bevalt de strand-express niet? Onverwachte problemen aangepakt en opgelost. De treinenboer is een beetje sloom geweest met de softwareontwikkeling. Dat krijg je in India.

        • Het gebed zonder end rond de verbouwing van het Rijks is echt ontstaan door het Rijks zelf. Spaanse architecten die de Nederlandse regels niet kennen met een kluitje in het riet te sturen door ze voor schotelen dat landjepik gepleegd kon worden op openbare ruimte. Het resultaat was dat de hele procedure geheel over moest.

        • @Meneer Molenaar
          "De treinenboer was een beetje sloom met wat software......" en dat leidde tot vele jaren uitstel?

        • Bert: De kern van het probleem bestond uit het samenwerken van meerdere ATB-systemen. De automatische treinbeïnvloeding, die bij aanleiding daartoe automatisch ingrijpt en rampen voorkomt. De RET gebruikt sinds 1968 voor het metronet ATB met LZB801-protocol. En dat werkte perfect. Anders dan de collega’s in NH heeft de RET nog nooit een metro/metrobotsing gehad. Voor lijn E naar Den Haag moest men aansluiten op het HTM-systeem; ATB met ZUB222c-protocol. Op de Hoekse Lijn werkt men, vanwege de beperkte doorgang van goederentreinen, werken met ATB met Vv–protocol (Vv = verbeterde versie). Het lastige is om extreem rechtlijnige beveiligingssystemen aan te leren dat ze bepaalde signalen, bedoeld voor een zustersysteem, moeten negeren. Dat is zoiets als een rechtshandig persoon te vragen om de Bijbel over te schrijven met de linkerhand. Dat is dus een enorme opgave. Ergo, de onderaannemers faalden in het leveren van hun contractuele verplichtingen.

        • bert houdt zich van de domme. De software ontwikkeling kostte veel tijd. De opgekomen problemen in de onderbouw zijn aangepakt en opgelost. Helaas kost dit some wle tijd, vooral als er ontwerp en uitvoering moet worden aangepast.

        • Besturen is vooruitzien. Dat van de diverse veiligheidssystemen had RET moeten voorzien toen ze die klus van overname van de Hoekse Lijn aannamen. het venijn zat ook nog eens in de staart toen RET al jaren reed behalve op het laatste stukje van Haven Holland Strand en reizigers moesten gebruikmaken van een krakkemikkig noodstationnetje in the middle of nowhere bij Hoek van Holland Haven.
          Als je wilt dat de bijbel door een linkshandige geschreven wordt, dan zorg je simpelweg voor een linkshandige.

      • Eurostar Amsterdam - Londen zal zoal een forse terugslag krijgen. Want het vertrouwen in deze treinverbinding krijgt een deuk. Weer gedoe. Daar knappen treinreizigers in Nederland op af.

        Eurostar is een internationale trein die door vele treinreizigers gebruikt wordt. Die weten niet van de problemen. Die boeken gewoon voor deze trein. Maar dat is een klein deel.

    • Mensen, die liever willen dat je de auto neemt dan de trein/OV; alleen met de UK heb je een probleem en dat is dat een auto niet over de plas kan rijden en dus altijd een ander vervoersmiddel nodig hebt

      • > ...alleen met de UK heb je een probleem en dat is dat een auto niet over de plas kan rijden en dus altijd een ander vervoersmiddel nodig hebt...

        Nu nog wel. Straks niet meer.
        Er wordt gewerkt aan vliegende auto's.
        Dan is dat probleem dus verleden tijd.

        Onze kleinkinderen zullen ons erover aanspreken. "Zeg opa, vertel eens, hoe was dat eigenlijk, rijden in een auto die niet van de grond kwam?"

  • Echt een grote vooruitgang om met de Eurostar te mogen reizen. Geweldig grensoverschrijdend OV beleid. De reiziger wordt gewoon weer het vliegtuig in gestuurd.
    De beleidsvoering is een grote flop en een alternatieve oplossing heeft men niet. Gewoon schandalig. Neem U verantwoording en kijk naar een gepaste oplossing.

  • “Al vier jaar is dit knelpunt bekend, maar er is niemand die met de vuist op tafel slaat en echte keuzes maakt”

    Vier jaar geleden kon je in Amsterdam nog niet door de douane en moest je altijd in Brussel overstappen. Waarom hebben ze dat dan niet even zo gelaten tot ná de verbouwing van Amsterdam Centraal?

  • ProRail bewijst weer Prutsrail te zijn. En die mevrouw Heynen bewijst de zoveelste in de oneindige stoet van incompetente vrouwen op dit ministerie te zijn. Eurlings was trouwens geen vrouw maar niet competenter.
    Voor goed internationaal treinvervoer is geen echte belangstelling, Schiphol, KLM en meer asfalt zijn en blijven de stokpaardjes in politiek Den Haag.

    • Precies! In dit door RECHTS bestuurde land (in hoofdzaak VVD met Rutte voorop) gaat het meeste geld voor INFRA naar auto en asfalt ! File bestrijding alleen door extra asfalt stroken .! Voor OV is alleen het hoogst noodzakelijke beschikbaar en dat wordt steeds minder. Je ziet het nu ook: Overal in NL bezuinigingen en afschalen van trein/tram en busverbindingen. Daar past dit probleem met de “EuroStar” precies in!

      Waar een wil is, is een weg!!! Alleen met deze politieke keuzes is die weg er niet!! Oplossing is simpel: Anders stemmen.

      • Dat afschalen is alleen omdat de reizigers sinds corona massaal zijn weggelopen. Dat mag de sector zichzelf ook wel eens aanrekenen.

        • Klopt, maar de OV-sector is alleen bezig met de belangen van het personeel en niet met de reiziger.

      • Ik ben het hier niet mee eens dat dit een rechtse regering is. Het is eerder een progressieve regering. Immers D'66 en GL hebben het eigenlijk het meest voor te zeggen. Ja ze idd anti-auto (als ze de kans krijgen), maar pro OV is iets anders.

        Het mooie van de nieuwe conservatieve partijen als FvD, BVNL en ook PVV is dat hun voor vervoersvrijheid zijn en vinden dat er naast goede infra voor autorijders moeten zijn dat er goed Openbaar Vervoer moet zijn ook in de meer landelijke gebieden, omdat hun het belangrijk vinden dat ook ouderen en mensen zonder rijbewijs ook in de samenleving mee kunnen doen.

        FvD heeft ook duidelijk weergegeven dat mensen zeker bereid zijn het OV te nemen als het betaalbaar en de dienstverlening goed is en dat het regulieren van drukte op de wegen op vrijwillige basis dient te gebeuren en dat kan alleen met een aantrekkelijk en betaalbaar OV product. Overigens wilt het linkse college in Amsterdam op het OV bezuinigen en tegelijkertijd ook het aantal parkeerplaatsen bij huizen verminderen. Dit gaat dus helemaal nooit werken. FvD is pro auto, maar ook pro OV.

        https://fvd.nl/nieuws/de-grote-anti-autoagenda-en-wat-u-er-tegen-kunt-doen

      • @ Baardstaart
        Wat zegt het FvD over de Eurostar, want daar gaat dit bericht over.

Share

Recent Posts

Van Berlijn tot Graubünden: Lastminute treinreizen tijdens de herfstvakantie

Oktober is (bijna) aangebroken, de bladeren kleuren warm oranje en rood, en je hebt plotseling…

5 dagen terug

Comfortabel of niet: lang leve de nachttrein!

Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…

5 dagen terug

Stichting Hondekop lonkt naar pendeltrein Spoorwegmuseum en doet aanvraag bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…

5 dagen terug

Heijnen: NS moet spitsheffing opnieuw overwegen

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…

1 week terug

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

1 week terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

1 week terug