Mogelijk wekenlang geen treinen na kortsluiting in Flevoland

Kortsluiting heeft grote schade aangericht aan de infrastructuur van het spoor in Flevoland. Een hoogspanningskabel van netbeheerder TenneT is vrijdag 2 september rond 15.00 uur in de buurt van Swifterbant op de bovenleiding beland. ProRail onderzoekt momenteel de precieze omvang van de schade. Zeker tot en met 15 september rijden er geen treinen, maar het kan ook nog veel langer duren.

Kabels en schakelaars doorgebrand

De schade is ontstaan door een incident bij netbeheerder TenneT. In de middag ontstond daar kortsluiting, waardoor ook het treinverkeer stil kwam te liggen.

Het incident heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd een enorme hoeveelheid stroom door de ProRail-systemen is gegaan. “Hierdoor zijn kabels en schakelaars doorgebrand. In zowel een onderstation als schakelstation is er veel schade aan apparatuur” aldus ProRail.

Treinverkeer

De verwachting is dat het treinverkeer in elk geval tot 15 september stil zal blijven liggen. De kans is echter groot dat ook daarna de schade niet hersteld zal zijn. Dit weekend is er een aangepaste dienstregeling en worden de intercity’s omgeleid via Amersfoort. NS zet bussen in tussen Lelystad en Dronten.

Bron: ProRail

This post was last modified on 11 december 2022 13:54

Bekijk reacties

      • Twee dagen zal wel te kort zijn maar in twee weken is het wel geklaard. Het is nog een geluk dat er geen treinen gebraden raakten. De gezakte leiding was voor 110.000 Volt meer het lijkt er op dat er wat anders op stond.
        Het is de Hanzelijn met extra bedrading voor megnetisch veld neutralisatie. Eerst zal toch de bliksembeveiling geflitst zijn waarna de spanningsdraad van de trein geraakt werd en het ciruit tot de kasten wel gebraden werd.

        Dit alles door fouten bij de werkzaamheden bij Lelystad centrale. Dat zekering niet werkte zal ook wel met de veel te hoge spanning van doen zijn geweest. Eigenlijk vreemd dat er bij de eerste of laatste mast geen ultieme smeltzekering in zo'n leiding zit.

        • Er bevond zich een ICM-4 op dat segment spoorlijn, ik denk dat die elektrische installatie wel doorgebrand is. Daarnaast denk ik niet dat de standaard overspanningsbeveiliging van de bovenleiding én het seinsysteem berekend is op langdurig onder 150 kV te staan, een blikseminslag is natuurlijk veel korter.

        • "De gezakte leiding was voor 110.000 Volt meer het lijkt er op dat er wat anders op stond."

          Dat is kenmerkend voor een kortsluiting, ja: Een te groot spanningsverval over een verbinding met weinig weerstand, waardoor er een te grote stroom gaat lopen.

        • @CK: Ik heb gelezen dat de ICM-4 die gestrand raakte gewoon probleemloos opgestart zou zijn. Maar de vraag is, voor hoelang? Theoretisch kan het misschien wel snel afgelopen zijn, maar misschien heeft die het overleefd.

        • De vraag isof het wel kortsluiting is geweest. Er is een bedienfout of montagefout gemaakt en bij het activeren is er onvoorzien spanning op een lijn komen te staan. Waar deze lekte is onduidelijk. Het zekeringcircuit heeft niet gewerkt op een van de fases uit de bundel en je ziet op sommige foto's die ene leiding zeer laag hangen en de rest hangt gewoon hoog. De rokende leiding heeft nergens de grond geraakt maar heeft wel de spoorbedrading bereikt. De doorslag door lucht is ruim een meter, het duurt wel even voordat een bekabeling voldoende verdampt is om de stroom niet verder te geleiden.
          Zou er per ongeluk 380kV op gezet zijn dan is wel te verklaren dat zaken niet gewerkt hebben. Echter zou dan ook in de masten vuurwerk zijn ontstaan daar de isolatoren maar voor 110kV en bij 380 natuurlijk via de lucht omzeild zouden zijn. Nu zijn de schakelingen aan beide einden wel naar de filistijnen, de lijn is plastisch vervormd en ook naar de knoppen. Verderop zijn er ook trafo's beschadigd of definitief kapot. Wat wel vreemd is wanneer de spanning wel OK was.

        • @Dries Molenaar
          Twee weken? Twee jaar geleden had ik hier niet op gereageerd want je zou vast gelijk hebben. MicroChips in overvloed, reserve onderdelen op de plank en twee weken lang extra ploegen inzetten? Geen probleem.

          Realiteit in 2022 is dat de repatatie net zolang zal duren tot het onderdeel met de langste levertijd weer beschikbaar is en het zeer de vraag is of er voldoende personeel vrijgemaakt kan worden om hier 14 dagen continue aan te werken zonder dat de overige geplande werkzaamheden in de knel komen.

      • Het is inderdaad een excuus, maar daar heb je in veel gevallen helemaal niets aan. Degene die een paar keer per week met de auto tussen Zwolle en Lelystad pendelt, lok je er niet mee de trein in. Dat terwijl iedere grote storing momenteel de druppel kan zijn voor forenzen om de trein voorgoed vaarwel te zeggen en voortaan de auto te pakken.

        • Dit zijn factoren die niet aan NS of ProRail te wijten is. Coronacrisis, brand in hoogspanningsstation is allemaal overmacht.

          En dat begrijpen velen. Daardoor gaan ze echt niet overstappen van de trein naar auto. Hoe vervelend is. Slechts voor een klein deel zal het de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

        • @Hanzeboog. Ik denk dat iedere verstoring momenteel de druppel kan zijn.

          Voor forenzen is het reizen per trein inmiddels een vorm van zelfkastijding aan het worden.

      • Langdurig inderdaad Johan, ik vind weken erg optimistisch.
        Ik zou zelf eerder aan maanden denken. Van die installatie is natuurlijk geen draad meer te vertrouwen en wie moet dat dan allemaal zo snel gaan herstellen?

      • Dat klopt helemaal; dit lag niet aan NS of ProRail. Probleem is dat deze storing aansluit bij een lange reeks forse storingen/onderbrekingen - door slecht personeelsbeleid, door brakke IT-systemen, door problemen met seinen en wissels enz. - waar NS en/of ProRail wel degelijk schuld aan dragen. Tegenwoordig lijkt het wel een loterij (gaat m'n trein vandaag of gaat-ie niet?). Zo erg als het nu is, heb ik in 25 jaar forensen nog niet meegemaakt. Met deze dienstuitvoering kan NS het wel schudden om de verloren reizigers terug te halen en nieuwe reizigers te verleiden voor de trein te kiezen. Nog los van de absurde inkrimping van de treindienst vanaf december. Ik ben in elk geval 40 minuten extra reistijd per dag kwijt in een tig keer stoppende, bomvolle sprinter. Lekker wervend.

      • Eh, dat klopt. Hoeft ook niet. Maar jij voelt je nu een hele bink door me daar heel dramatisch met drie puntjes op te wijzen? Misschien klaag ik te veel, maar ik vind dat het al tijden niet denderend gaat met het ov in Nederland en dat doet me op recht verdriet. Heb geen auto, geen rijbewijs en wil dat eigenlijk zo houden.

  • Rijden er wel bussen als vanuit Zwolle richting Lelystad moet of je bij een der tussenliggende stations moet wezen of is dit ook een puinhoop?

  • En dat in een weekend dat ik net van plan was on naar Almere te gaan. Het lijkt net of de Wet van Murphy in 2022 de overhand heerst van grootschalige sein- en wisselstoringen, personeelsgebrek, gebrek aan treinvervangend busvervoer, uitgelopen werkzaamheden, stakingen en nu een kortsluiting en de herfst en winter moet nog kopen. Zelden heb ik met veel wantrouwen een treinreis gepland en gemaakt als anno 2022 en mis ik toch wel de betaalbare actiekaarten van Kruidvat, Albert Heijn want het alternatief is de relatief dure Holland Travel Ticket off peak. De F1 drukte pioneer ik te vermijden maar er zijn dit weekend eigenlijk teveel evenementen waar massa's mensen op at kopen komt er nu ook nog zo'n k.t storing in Flevoland er bij. Ach ja er zijn nog ergere dingen op de wereld zullen we maar zeggen.
    P.s. als er typefouten hierboven komt dat door het gebruik van mijn mobieltje want de gewone pc is ook gecrasht en dat in 2022...

      • Maar wel met zn reizen, zijn reizen zijn nu te ontbetrouwbaar en hij mist de acties om betaalbaar te kunnen reizen. Eens dat deze dit overmacht is, maar de impact wordt er niet kleiner door.

        • In Duitsland, Spanje en Luxemburg promoot men de trein.
          In Nederland promoot men de auto.

        • Baardstaart:

          Dat komt door Rutte kabinet. Ze weten dat meer spoor electoraal niet scoort. En gezien hun achterban hebben ze geen behoefte aan OV.

          Maar kiezers kiezen vooral voor VVD. En dan krijg je zoal geen beter OV.

      • @Baardstaart Ik kan daar ook met m'n pet niet bij. Bij de politiek heerst volstrekte desinteresse voor de volledige ineenstorting (want daar gaan we nu wel rap heen) van het Nederlandse ov. En dat terwijl hier prima infrastructuur ligt en de bevolkingsdichtheid (althans in delen van het land) geknipt is voor een frequente, metro-achtige exploitatie. Doodzonde en gewoon heel triest.

        • @ Martin
          Ik kan daar met mijn pet wel bij en u ook wanneer u even op internet kijkt naar de 'politieke situatie in..' en dan vervolgens het land van uw keuze invoert.
          Dan zult u zien dat in ons land een afwijkende politieke wind waait.

        • Nou Simon, ik denk toch vooral dat het aan OV zelf ligt.
          Een continue stroom aan triest gepruts en verbazende krantenberichten, al 20 jaar lang. En NS/Prorail maken het zo ondoorzichtig en blabla dat politiek en ambtenarisch Den Haag allang de hoop hebben opgegeven er iets aan te kunnen doen.
          Ze laten NS/Prorail doormodderen tot het helemaal vastloopt. Niemand in Den Haag brandt zich nog aan deze incompetente sector.
          Hooguit schuiven ze weer met miljoenen, maar verder kijken ze wel uit.

        • @ Johan II
          Nee, dat denk ik niet.
          Wanneer een werknemer lanterfant moet je zijn direct leidinggevende erop aanspreken zodat die maatregelen kan treffen en de zaak verder in de gaten houdt.
          Zo moet het volgens mij met het OV ook.
          Ik ben bang dat de overheid het commando ‘terugtrekken’ uit het tijdperk Lubbers iets te letterlijk heeft genomen.
          De kranten staan nu vol met de gevolgen daarvan.

    • @Simon Goed ov hoeft niet per se iets 'links' te zijn; het is in ieders belang dat de boel niet vastloopt in een dichtbevolkt land als het onze. Kijk ook naar bijvoorbeeld Zwitserland of Zuid-Duitsland, toch doorgaans geen toonbeelden van progressiviteit, maar wel met een diepgeworteld besef dat adequaat ov ertoe doet. Van partijen als FvD, PVV e.d. verwacht ik op dit gebied inderdaad niets, maar je zou toch verwachten dat GroenLinks (in naam in elk geval een milieupartij) en wellicht de oud-linkse SP (hoewel: een autootje voor elke arbeider...) op hun achterste benen zouden staan bij de huidige ramp-na-ramp-dienstverlening en de aanstaande kaalslag, maar nee. Met pure marktwerking voor het ov heb ik niets (werkt niet), maar logge (ex-)staatsbedrijven met veel te veel overhead en een broertje dood aan verandering hebben m.i. ook niet de toekomst. Ergens moet toch een gulden middenweg te vinden zijn met economisch werkende bedrijven die zonder winstoogmerk aantrekkelijk ov leveren?

      • FvD en PVV zijn aanzienlijk minder anti OV dan menigeen denkt. Zo schijn Martin Bosma zelf een fervent OV gebruiker te zijn en de FvD'ers die ik gesproken heb vinden bereikbaarheid ook met OV een belangrijk thema.

        Laten we wel wezen dat een verstokte automobilist belang heeft bij goed OV. Lege wegen is goed doorkarren en als voor grote groepen mensen het OV aantrekkelijk is zien ze graag deze groep mensen overstappen.

        Maar als het OV nu zo een ballentent is en de kans om het te fiksen klein is (oplossen personeelstekort etc) dan kan je alleen tot de conclusie komen dat je moet inzetten op de auto en proberen nog een fatsoenlijk OV netwerk over te houden voor de niet keuze reiziger.

      • @ Martin
        Pieter Omtzicht (uit het CDA gestapt) sprak vorig jaar de wijze woorden dat je beter naar de prestaties uit het verleden, dan naar de plannen voor de toekomst kunt kijken als je wilt weten op welke partijen je het best kunt stemmen.
        Het Zwitsers model spreek mij het meeste aan, dan heb je het beste uit twee werelden en als één van de partijen niet goed presteert kun je wat diensten verschuiven.
        Je bent natuurlijk ook afhankelijk van wat er in Europa gebeurt en de staatsbedrijven stribbelen behoorlijk tegen.

      • De christelijke partijen (CDA, CU, SGP) zijn ideologische veel meer anti-OV dan de rechtse partijen. De rechtse partijen vinden alleen wel dat het OV efficiënt gerund moet worden en niet zoals nu primair als sociale werkplaats voor het personeel.

        • Klopt, het is niet voor niets dat juist in Zeeland waar de christelijke partijen al decennia lang de dienst uitmaken het OV zo belabberd is

  • Nog een geluk dat deze stroomstoring niet in de omgeving van Zandvoort was. Dan waren niet alleen de treinen getroffen, maar ook het gehele circus.

    • Waarschijnlijk zijn er geen hoogspanningsleidingen aan hoge masten in de buurt van Zandvoort.
      Niettemin is een dikke stroomstoring wel mogelijk. Dan zal men even moeten stoppen en wellicht een dag verplaatsen.

      • Tussen Haarlem en Halfweg kruist een 380kV verbinding het spoor. Als het daar was misgegaan zoals in Flevoland had dat het gehele circus wel getroffen.

    • Ja, ik zat er gisteren ook aan te denken. Dan had je echt een ongecontroleerd drama op het spoor en in en rond Zandvoort.

      Ik heb wel begrepen dat rond dat tijdstip de telemetriegegevens en scoretijden niet op TV zichtbaar waren. Vermoedelijk door die stroomstoring, maar FIA, de organisator van de races heeft wel een back-up blijkbaar.

    • Nog een geluk dat de trein van de Twitter foto tijdig is gestopt (vanwege een gedoofd sein, zo heb ik opgevangen). En er zou ook net een trein daarvoor voorbij gereden hebben. Het had anders misschien ook wel anders kunnen aflopen. Al is het speculeren, maar mijn indruk is dat we hier net aan een grote ramp zijn ontsnapt.

    • Inmiddels rijden er tot later vanavond geen treinen meer tussen Haarlem en Amsterdam Sloterdijk wegens een defecte bovenleiding.

  • Dit is natuurlijk een zeldzame gebeurtenis; daarvoor mijn begrip.

    Kan iemand mij het verschil verklaren tussen blikseminslag en dit ongeluk. Bij blikseminslag zijn de spanningen en stromen nog hoger. Betekent dat dus ook dat blikseminslag kan resulteren in weken geen spoor? Waarom heeft de bliksembeveiliging het niet op gevangen?

    • Er is in principe bliksembeveiling maar ook dan kan het goed mis gaan zoals een paar jaar geleden bij Waddinxveen.

      In dit geval viel er een hoogspanningskabel met meer dan 100.000 volt bovenop de bovenleiding. Daar is vrees ik geen beveiliging tegen bestand.

    • Een bliksemontlading duurt kort, waardoor er in totaal maar zo'n 100kWh aan energie vrijkomt. Ter vergelijking: Als je die energie zou gebruiken om 10 kuub water te verwarmen, dan warmt het maar 9 graden Celcius op. Daarom zijn de bliksemdraden aan de hoogspanningsmasten ook meestal dunner dan de hoogspanningsdraden. Voor de bovenleiding zal dat niet anders zijn.

    • Wat ik op heb gevangen dat er elektriciteit bleef staan op de hoogspanningskabel. Minutenlang. En pas na een minuut of vier de spanning eraf zou zijn gehaald. Dat maakt de schade ze groot. En anders dan een blikseminslag.

      • Schijnbaar ging er wat mis in Lelystad op het schakelstation. De beveiligingsschakeling greep niet of raakte overbelast, daarna werkte de bedienkamer ook niet meer en zal men de centrale hebben moeten bellen om de spanning op de uitgaande leiding weg te doen nemen. Het zijn geen lichtschakelaars zoals in huis...

  • Het moet me toch wel een beetje van het hart dat de laatste tijd elke reden met beide handen aangegrepen wordt om niet te hoeven rijden. Laatst nog een staking in Utrecht waardoor treinen die daar helemaal niet komen werden geschrapt, nu dit weer... Ik word er wel een beetje triest van.

    • In dit geval is het echt overmacht en valt mijn inziens ProRail en NS niets te verwijten, en zou dit voor TeneT nog een staartje kunnen krijgen.

      Daarnaast ben ik met je eens dat het opvallend is hoe vaak NS tegenwoordig een beroep doet op 'de zelfredzaamheid' van reizigers, en vooral verzoekt niet de trein te nemen. Bij de stakingen. Bij de storm. Bij werkzaamheden als er onvoldoende bussen zijn. Bij evenementen als er onvoldoende capaciteit is. Of bijvoorbeeld bij Winterse problemen.

      • Het is inderdaad wel vrij makkelijk om te wijzen naar 'zelfredzaamheid' van reizigers terwijl openbaar vervoer nota bene gebruikt wordt door mensen die *niet* zelfredzaam zijn (zoals lichamelijk gehandicapten).

      • Dat betekent als je niet zelfredzaam bent je in principe in aanmerking moet komen voor Valys.

  • Is het niet handig om spullen op zoals noodseinen op voorraad te hebben liggen om nooddienstregeling te rijden met diesellocs (goederenvervoerders), generator wagon en wagons uit de DDZ of intercity wagons en noodseinen, die men kan plaatsen of met geleende dieseltjes van Arriva of Breng. Verder mag dan een treinstel per spoor rijden. Bijv. Op Dronten station staan dan seinen waar de stoptrein van Zwolle - Dronten of de diesel pendeltrein Dronten-Lelystad op dat station stopt. Gelukkig is Lelystad viersporig en kan de normale trein op de andere sporen stoppen. Op een gegeven moment zal je ook moeten denken in oplossingen om grotere hoeveelheden reizigers te kunnen bedienen. Zeker omdat men verwacht dat het langer gaat duren.

    • Met diesel? Kansloos. Medewerkers hebben niet de juiste opleidingen, veiligheidscertificaten enz. Geen milieuvergunning. Geen tankmogelijkheden zonder lang overleg met andere vervoerders. Geen bevoegde machinisten. Sowieso onvoldoende materieel. Bovendien geen improvisatievermogen, flexibiliteit, zin enz. Helaas, in een overgereguleerde samenleving ben je jaren verder voor je zoiets van de grond krijgt.

      • Op Zwolle zal men wel gewoon kunnen tanken. Daarbij kun je ook een tankwagen van van Staveren vragen, die komen ook graag langs.

  • Wat ik niet begrijp is waarom er geen fysieke beveiling gebouwd is over het spoor zodat hoogspanninskabels nooit op de bovenleiding terecht kunnen komen, zoals nu gebeurde.
    Bij de HSL hebben ze dat wel gedaan, tijdelijke opstelling helaas, toen er een nieuwe hoogspanningsleiding werd aangelegd welke op meerdere plekken het spoor kruisde.

    • Allerlei beveiligingsmaatregelen hebben deze keer niet gewerkt. Een incident als deze is daarom redelijk uniek. De spanning hoort automatisch uitgeschakeld te worden. Dat heeft niet gewerkt. Vandaar dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan. Alle risico's uit de weg gaan kan niet, die moeten normaal voldoende worden afgedicht door veiligheidssysteem.

    • Dat tijdelijk doen ze altijd overal bij lijnwerkzaamheden. Dit is om weggebruikers te beschermen. Op zulke momenten staat er geen spanning op.

    • Deze situatie is uniek en niemand heeft er rekening mee gehouden. Ik denk wel dat nu onder hoogspanningsmasten stalen vangbalken worden geplaatst. De kosten zijn betrekkelijk laag vergeleken met de kosten van een storing. Tijdens de ijzelwinter waren er in Groningen ook problemen met knappende en doorhangende hoogspanningsleidingen.

Share

Recent Posts

Arriva wil treindienst (Groningen -) Amsterdam – Parijs, 2x per dag

Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent…

5 uur terug

Nightjet naar Amsterdam geëvacueerd wegens brand in Oostenrijkse tunnel

Vanwege een brand in een tunnel hebben Oostenrijkse hulpdiensten vannacht 151 reizigers uit de Nightjet…

5 uur terug

Boete voor NS vanwege uitgedunde dienstregeling

NS krijgt een maximale boete van 1,5 miljoen euro opgelegd omdat de spoorvervoerder de dienstregeling vorig jaar…

2 dagen terug

Amsterdams treinverkeer voorlopig uit Utrecht geregeld

Sinds maandagmorgen wordt het treinverkeer in en rond Amsterdam vanuit Utrecht geregeld. Deze uitwijklocatie draait stabiel…

2 dagen terug

OVpay nu volledig uitgerold in Nederland

Reizen met het OV kan nu ook in de regio Rotterdam met de bankpas. Vanaf…

2 dagen terug

Eurostar blijft hoop houden op directe trein Amsterdam – Londen

Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om…

3 dagen terug