LIVE: Kampioenschap Treinreizen: wie wordt de Kilometer Kampioen van 2023?

Vannacht start de vierde editie van Kilometer Kampioen. Tijdens deze wedstrijd gaan tweehonderd fanatieke treinreizigers de uitdaging aan om in één dag zoveel mogelijk treinkilometers af te leggen. Naar verwachting zullen de deelnemers meer dan 200.000 kilometer afleggen, ofwel 5 keer rond de aarde. De wedstrijd is een initiatief van Treinreiziger.nl.  

Non-stop heen en weer reizen op één traject zit er voor de deelnemers niet in. Zo mag een traject onder voorwaarden maximaal twee keer worden afgelegd. Bovendien moeten deelnemers zich tussen 11:00 en 15:00 uur melden in Zwolle.

Rennend, vloggend of met een zelfgemaakt computerprogramma: zo doen deelnemers een gooi naar de winst in de Kilometer Kampioen 2023

12 of 24 uur

“Het is fantastisch om te zien hoe fanatiek de deelnemers wekenlang hebben gepuzzeld om voor de lol zoveel mogelijk kilometers per trein te maken” vertelt initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. In de wedstrijd moeten deelnemers in 24 uur zoveel mogelijk kilometers maken. Voor wie dat te fanatiek is, is er ook een 12 uurs-editie. 

De wedstrijd is onder treinliefhebbers inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Zelfs uit België en Duitsland komen er meerdere deelnemers. De jongste deelnemer is 11, de oudste 81. Zo’n honderd deelnemers doen mee aan de 24 uurs-editie. Voor hen beperkt de Kilometer Kampioen zich niet tot de wedstrijddag: zij stappen veelal vrijdagavond in de trein al naar het tactisch gekozen startstation. En na afloop reizen ze vaak ‘s nachts of op zondagochtend weer naar huis.

Gelijknamig boek

De wedstrijd is geïnspireerd op het het boek De Kilometer Kampioen uit 1954 waarin een soortgelijke wedstrijd wordt beschreven. De winnende afstand was toen 908 kilometer. Eén ding is zeker: deze afstand zal zaterdag verpulverd worden. Grappig detail, het boek uit 1954 werd geschreven door A.D. Hildebrand. De wedstrijd wordt nu georganiseerd door Hildebrand. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een passende prijs: een gratis Interrail-treinticket om Europa per trein te ontdekken.

Raildagen

De wedstrijd wordt sinds 2015 elke twee jaar georganiseerd door Treinreiziger.nl; alleen in 2021 kon de wedstrijd door covid niet doorgaan. NS, Arriva, Railforum en 24Trains.TV ondersteunen de wedstrijd. Dit jaar maakt de wedstrijd deel uit van de eerste editie van de Raildagen, die in het weekend van 15 en 16 september de railsector in het zonnetje zetten.

Liveblog

Waar zijn de deelnemers?

Een deel van de deelnemers heeft de planning gemaakt via Treinposities. Deze deelnemers zijn vanaf 0:00 uur te volgen via onderstaande kaart.

This post was last modified on 16 september 2023 16:14

Bekijk reacties

  • waarom moet je je melden in Zwolle??
    Denk dat jullie beter kunnen gaan werken met gps trackers, en dan niet meer melden op een station. Dan wil ik ook wel mee gaan doen heb al een mooie route ingedachten...

    • Je moet je melden tussen bepaalde tijden. Dat maakt ook de planning weer wat uitdagender. En het is een leuk fotomoment. GPS-tracker is leuk, maar om het betaalbaar en toegankelijk te houden is dat nu nog niet een optie.

Share

Recent Posts

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

5 dagen terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

5 dagen terug

Komende twee weekenden geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal

Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…

6 dagen terug

ProRail gaf reizigers verkeerde info bij grote treinstoring juni

Bij de grote treinstoring begin juni was spoorbeheerder ProRail te optimistisch over het oplossen van…

1 week terug

Koop ‘m nu: het papieren spoorboekje 2024

Vanaf vandaag weer te koop: het papieren spoorboekje met de dienstregeling van 2024! Reizigersvereniging Rover…

1 week terug

Afscheidsrondje voor NS 1700 door Nederland trekt veel bekijks

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 10 december gaan de bekende gele NS…

1 week terug