LIVE: Kampioenschap Treinreizen: wie wordt de Kilometer Kampioen van 2023?

Vannacht start de vierde editie van Kilometer Kampioen. Tijdens deze wedstrijd gaan tweehonderd fanatieke treinreizigers de uitdaging aan om in één dag zoveel mogelijk treinkilometers af te leggen. Naar verwachting zullen de deelnemers meer dan 200.000 kilometer afleggen, ofwel 5 keer rond de aarde. De wedstrijd is een initiatief van Treinreiziger.nl.  

Non-stop heen en weer reizen op één traject zit er voor de deelnemers niet in. Zo mag een traject onder voorwaarden maximaal twee keer worden afgelegd. Bovendien moeten deelnemers zich tussen 11:00 en 15:00 uur melden in Zwolle.

Rennend, vloggend of met een zelfgemaakt computerprogramma: zo doen deelnemers een gooi naar de winst in de Kilometer Kampioen 2023

12 of 24 uur

“Het is fantastisch om te zien hoe fanatiek de deelnemers wekenlang hebben gepuzzeld om voor de lol zoveel mogelijk kilometers per trein te maken” vertelt initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. In de wedstrijd moeten deelnemers in 24 uur zoveel mogelijk kilometers maken. Voor wie dat te fanatiek is, is er ook een 12 uurs-editie. 

De wedstrijd is onder treinliefhebbers inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Zelfs uit België en Duitsland komen er meerdere deelnemers. De jongste deelnemer is 11, de oudste 81. Zo’n honderd deelnemers doen mee aan de 24 uurs-editie. Voor hen beperkt de Kilometer Kampioen zich niet tot de wedstrijddag: zij stappen veelal vrijdagavond in de trein al naar het tactisch gekozen startstation. En na afloop reizen ze vaak ‘s nachts of op zondagochtend weer naar huis.

Gelijknamig boek

De wedstrijd is geïnspireerd op het het boek De Kilometer Kampioen uit 1954 waarin een soortgelijke wedstrijd wordt beschreven. De winnende afstand was toen 908 kilometer. Eén ding is zeker: deze afstand zal zaterdag verpulverd worden. Grappig detail, het boek uit 1954 werd geschreven door A.D. Hildebrand. De wedstrijd wordt nu georganiseerd door Hildebrand. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een passende prijs: een gratis Interrail-treinticket om Europa per trein te ontdekken.

Raildagen

De wedstrijd wordt sinds 2015 elke twee jaar georganiseerd door Treinreiziger.nl; alleen in 2021 kon de wedstrijd door covid niet doorgaan. NS, Arriva, Railforum en 24Trains.TV ondersteunen de wedstrijd. Dit jaar maakt de wedstrijd deel uit van de eerste editie van de Raildagen, die in het weekend van 15 en 16 september de railsector in het zonnetje zetten.

Liveblog

Waar zijn de deelnemers?

Een deel van de deelnemers heeft de planning gemaakt via Treinposities. Deze deelnemers zijn vanaf 0:00 uur te volgen via onderstaande kaart.

This post was last modified on 16 september 2023 16:14

Share

Recent Posts

NS wil van Nightjet naar Oostenrijk twee aparte treinen maken

NS heeft zich bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gemeld om de Nightjet van…

1 dag terug

Sarah bedacht ideale boekingswebsite voor treintickets: ‘Onervaren reiziger weet niet waar hij aan toe is’

Spoorwegmaatschappijen kunnen veel meer vanuit het perspectief van de reiziger denken als het aankomt op…

2 dagen terug

Met de trein naar de zon? Treinvakantie Kroatië

Meer Nederlanders zoeken lastminute naar een reis naar de zon, melden verschillende media. Reisorganisaties TUI,…

2 dagen terug

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

Vanaf eind 2025 verzorgen Transdev en Keolis het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Gedeputeerde…

4 dagen terug

Rotterdamse metro’s botsen tegen omgewaaide boom, geen gewonden

Twee Rotterdams metrostellen zijn maandagavond tegen een omgewaaide boom gebotst. Bij het ongeluk raakte niemand…

4 dagen terug

150 jaar Oosterspoorlijn gevierd met historische treinen

150 jaar geleden opende het eerste deel van de Oosterspoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort en…

7 dagen terug