Elektrificatie Maaslijn opnieuw duurder, wanneer zal de lijn klaar zijn?

De provincie Limburg lijkt opnieuw extra geld bij te gaan leggen voor de veelbesproken Maaslijn. In de Provinciale Staten van Limburg tekende zich vrijdag een meerderheid af voor een voorstel daartoe. Wel uitten Statenleden onvrede over het feit dat nog steeds niet duidelijk is of het Rijk meer gaat meebetalen.

7 jaar vertraging

De provincie wil de drukke treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen moderniseren. De trein rijdt op diesel en over enkel spoor. Het project om de treinverbinding aan te pakken, wordt geplaagd door voortdurende vertraging. Al in 2020 had de elektrificatie af moeten zijn.

Door verschillende oorzaken loopt de vertraging van de realisatie op. Vanwege onder meer de schaarste aan spoormaterieel door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar de aanbesteding uitgesteld. Inmiddels staat de oplevering van het project voor eind 2027 gepland.

In 2016 was het nog de planning dat het project vier jaar later, in 2020, gereed zou komen. Maar sinds 2019 wordt ernaar gestreefd om de elektrificatie afgerond te hebben in 2023, uiterlijk 2024. Maar ook die planning bleek onhaalbaar, nu is de streefdatum dus nog eens drie jaar uitgesteld. Opvallend is dat oorspronkelijk het project in vier jaar gerealiseerd moest worden, en dat nu onduidelijk is of elf jaar voldoende is.

Optie 1: wachten op het rijk

Eerder eisten Provinciale Staten al dat de Maaslijn een Rijksproject wordt en dat het Rijk dus ook alle extra kosten rond de Maaslijn gaat betalen. Dat is tot nu toe nog niet gelukt, geeft Gedeputeerde Staten toe, verwijzend naar de val van het kabinet deze zomer.

Aan Provinciale Staten zijn nu twee opties voorgelegd door Gedeputeerde Staten. De provincie kan afwachten tot er een nieuwe deal met het Rijk ligt. Dat zal dan wel leiden tot minimaal een jaar extra vertraging en sowieso extra kosten, bijvoorbeeld omdat er nog langer met dieseltreinen gereden moet worden die steeds verder verouderen.

Optie 2: Limburg maakt extra geld beschikbaar

Een andere optie – en daarvoor lijkt nu een meerderheid te bestaan – maakt Limburg zelf al extra geld vrij, zodat ProRail door kan met de aanbesteding. Het gaat om een bedrag van 1,34 miljoen euro per jaar. Hoe hoog de extra kosten uiteindelijk zullen oplopen, blijft onduidelijk.

De kosten voor het project werden eerder al geraamd op 300 miljoen euro. Oorspronkelijk was dat 164 miljoen. De provincie Limburg meldde eerder dat de oorzaken liggen in hogere bouwkosten en te laag geraamde kosten voor bijvoorbeeld het vervangen van kabels, leidingen en beveiligingsmaatregelen.

Kritiek

Tijdens de vergadering vrijdag hadden meerdere Statenleden kritiek op het feit dat het de provincie maar niet lukt om de extra kosten door het Rijk te laten betalen. Sowieso klonk er frustratie door over de oplopende kosten van het project en alle vertraging. SP-fractievoorzitter Jorge Wolters Gregório “is inmiddels de tel kwijt” als het gaat om het aantal keren dat hier al over gesproken is op het gouvernement.

Aleida Berghorst, fractievoorzitter van de PvdA, noemde de Maaslijn “het grootste probleemdossier van deze provincie”. De PVV leek evengoed de enige partij die expliciet tegen het opnieuw trekken van de portemonnee is.

Eind deze maand besluiten Provinciale Staten officieel over de extra bijdragen aan de Maaslijn.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 15 september 2023 15:13

Bekijk reacties

 • De enige stukken met 2 sporen zijn Blerick - Venlo en Nijmegen - Mook Molenhoek. In mijn ogen veel te weinig voor een drukke verbinding. Ik lees hier in dit artikel niets over. Het was toch de bedoeling dat een paar delen verdubbeld werden en volledige elektrificatie? Of is dat eerste nu ook alweer van de baan?

  Wellicht ook een idee voor in de toekomst om reizigers te spreiden: een sneltrein (Arnhem-) - Nijmegen - Nijmegen Heyendaal - Venray - Venlo - Roermond (- Sittard - Maastricht/Heerlen). Op deze manier kunnendoorgaande reizigers naar het zuiden hier gebruik van maken waardoor er meer spreiding optreedt en het sowieso rustiger wordt in de treinen op de Maaslijn. Hier is echter een verdubbeling van het spoor op (deel)trajecten voor nodig.

  • Op sommige delen tussen Cuijk en Boxmeer en tussen Venray en Blerick ligt ook dubbelspoor maar de Maaslijn maar voor 30% verdubbelen zou alle problemen totaal niet oplossen! Deze spoorlijn moet zeker wel voor zeker 80% dubbelsporig zijn!

 • Het enkel spoor wordt zodoende nog jaren overbelast, waaruit schade aan de rails veroorzaakt zal worden,welke vervolgens weer reparaties en onderhoud zal vergen wat ook weer de vertragingen en langdurige uitval tot gevolg zal hebben wegens voornoemde werken. Een verhaal zonder uitzicht, wat nog járen aanslepen zal.

 • Een volwaardige geëlektrificeerde,dubbelsporige Maaslijn moet gewoonweg absolute prioriteit krijgen. Alle registers en potjes moeten worden open getrokken om deze noodzakelijke verbetering zo snel mogelijk te realisten. De Maaslijn staat al veel te lang in de wachtkamer.

 • Ik gooi even de knuppel in het hoenderhok. Ik begin zo langzamerhand voorstander om dat geld te investeren in de verbreding van de A73. Ik zal vertellen waarom. Is ongezond om in projecten te blijven investeren, die alleen maar meer geld kosten en dit begint zo langzamerhand een heilloze weg te worden. Ten tweede vraag ik me zo langzamerhand af waar al die machinsten en al het personeel voor het bedienen van deze treinlijn nodig is. Ook zijn steeds minder mensen de exhorbitante prijsstijgingen van het OV te betalen. Ook kijkend hoe enorm in de dienstregeling van trein en bus is gesneden door personeelstekort en de personeelstekorten nemen alleen maar toe. Voordeel van een eigen auto is dat deze geen extra bestuurder nodig heeft. De Maaslijn blijft met nieuwe diesels wel op dezelfde dienstregeling rijden en evt zou er ook gekozen kunnen worden voor dubbeldeksdiesels. Ook wordt deze lijn goed onderhouden is er ruimte voor kleine verbeteringen.

  Vraag me echt af of met stijgende kosten, die de overheid en de reiziger niet willen betalen alsmede de toenemende personeelstekorten grootschalig OV nog te redden is en inmiddels hebben veel mensen voor de auto kiezen.

  Ik denk dat de trant van meer autobezit en autogebruik niet meer te keren is, tenzij de overheid echt heel veel geld in het OV wilt spenderen om het een aantrekkelijk product te maken. Hier in Nederland zie ik dit niet gebeuren. Dit allerlei milieu en klimaatpraatjes ten spijt.

  • Een totaal andere knuppel. Heeft tol op de A73 en gebruik dat geld voor de Maaslijn.
   De vervuiler betaalt.

  • Spoorverdubbeling is véél goedkoper dan snelwegverdubbeling. Alleen, spoor-reizigers zijn gewoon derderangsburgers in dit land.

 • Zodra de provincies (het zijn er 3), ProRail en rijkze het eens zijn geworden over de de kostenverdeling gaan ze deze voor de zekerheid nog een keertje doorrekenen. Dan blijkt de aanleg weer duurder en vervolgens begint het gesteggel van voren af aan. Zo gaat het al decennia lang en zijn er inmiddels al heel wat onderdelen gesneuvelld.
  Nog steeds is niemand op het idee gekomen om de verhoudingen van de bijdragen definitief vast te leggen ongeacht de kosten.
  Voorlopig gebeurt er sowieso niks want Prorail heeft de lijn komende tijd nodig voor goederentreinen.
  NS maakt de ergernis nog groter door in Den Bosch de trein Amsterdam-Maastricht en Roosendaal-Zwolle met één minuut verschil (in beide richtingen) niet meer aan te laten sluiten. Onwil en gemakzucht.

 • Dit is nu het prototype van een nationaal probleem buiten de Randstad waarvoor de opeenvolgende regeringen geen oog hebben. Noch de regering, noch de NS en Prorail houden rekening met de randen van het land. Terecht wordt opgemerkt dat de verbinding Nijmegen-Venlo-Roermond-Maastricht een prima alternatief kan zijn voor de huidige verbinding over Den Bosch.

  • Er had natuurlijk al jaren dubbel spoor moeten liggen, electrificatie moeten plaatsvinden én een sneltrein Nijmegen - Maastricht moeten zijn. Vooruitzien, daar heeft het aan ontbroken. Geldt voor nog veel meer verbindingen. En nu is het allemaal erg kostbaar en complex geworden.

   • Het is nog erger. Voor de mijnen in Limburg was dubbel spoor en elektrificatie al hoog nodig. Echter na de mijnsluiting was het geen prioriteit meer. De lijn was cruciaal voor de kolenverzorging van Noord en Oost Nederland.

  • Dit is een prachtig voorbeeld waarom er nooit gratis OV in nederland moet komen.

   Gratis OV is leuk voor de randstadyuppen, waar bussen en trams af en aan rijden, de metro om de hoek zit en het treinstation waar elke dag elk uur tig treinen stoppen een paar minuten fietsen is.

   Een half miljard voor een tram in Utrecht? Hij ligt er. Tig miljard voor een NoordZuid lijn? Ligt er ook. Tig miljard om station Adam Zuid te verbouwen? Het komt er.

   De OV infrastuctuur buiten de randstad wordt al tientallen jaren aan zijn lot overgelaten.
   Voor deze projecten is nooit geld.

   Dit project? Een paar miljoen is al genoeg om ruzie te maken. De Lely lijn? Gaat er nooit komen. Fatsoenlijk OV in Zeeland? Vergeet het maar.

   Gratis OV, wat vast op tafel komt tijdens de komende verkiezingen, trap er niet in ook al zal rover van de daken schreeuwen dat het nodig is.

   Uiteindelijk betekent gratis OV alleen dat de randstad yuppen niet meer bijkomen van het lachten, ze hebben voor elkaar dat iedereen buiten de randstad een groot deel van hun OV kosten gaat betalen.

   Mensen in grote delen van Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Zeeland hebben buiten dat ze ervoor moeten betalen, niets aan gratis OV simpelweg omdat de OV infrastructuur buiten de randstad waar mogelijk is wegbezuinigd.

   En er gaat niets veranderen, kijk maar op de site van prorail voor de komende jaren: Een groot van de projecten is rond Amsterdam en Rotterdam\DenHaag. De rest van het land moet het met de kruimels doen.

   https://www.prorail.nl/projecten#map-list

   • Wat loop je nu te blaten over "Randstad yuppen'?
    Over trams en metro's die daar af en aanrijden?
    Misschien dat je je kleine provinciaal dorpje eens moet uitkomen en eens komen rondkijken in de Randstad.

    Ik woon ik de Randstad, in een dorp waar een paar keer per dag een buurbus naartoe rijdt omdat het normale busvervoer een aantal jaar geleden is afgeschaft.
    Dus hoezo af en aan rijdende trams en metros?

    Daarnaast, hoezo 'yuppen'? Iedereen die in het westen van Nederland woont is een yup?
    Moeten mensen die niet in de Randstad wonen dan allemaal gekwalificeerd worden als 'boeren'? Dat zal wel niet mogen want dan zou je iedereen beledigen.

   • Over gratis OV: Nu is het gratis OV en morgen willen we allemaal gratis krentenbollen, gratis havermelk cappuccino, gratis vlees en uiteraard ook gratis een abonnement op Netflix, HBO Max en Disney+. Klassebal, wij komen er wel! (not)

 • Hangt de spoor gebruiksvergoeding eigenlijk af van het wel of niet hebben van bovenleiding?

  Of is het alleen de lusten en niet de lasten voor de vervoerders?

  • Alle vervoerders die bieden op een concessie hebben te maken met dezelfde infrastructuur. Als een vervoerder zou proberen zich de lusten van bovenleiding toe te eigenen, wint hoogstwaarschijnlijk een andere vervoerder. Het voordeel komt dus vanzelf terecht bij de aanbestedende overheid.

 • Al jullie reactie lezende is het een lastige kwestie.
  De Maaslijn wordt (zeer waarschijnlijk) geëlektrificeerd en daarnaast wordt hij over bepaalde delen ook gelijk dubbbelsporig gemaakt om ook een sneltrein Maastricht-Arnhem mogelijk te maken. Probleem blijft inderdaad geld.
  Of het autoverkeer het gaat winnen vind ik moeilijk te zeggen. Als de prijzen zo door blijven stijgen en de klimaatdoelen moeten worden gehaald zie ik ook weinig nieuwe infrastructuur voor de auto de komende tijd erbij komen. Zoals al jaren gaande is het waarschijnlijk een golfbeweging. Als meerdere mensen ervoor kiezen de auto te nemen, ontstaat er file. Als deze files langer gaan duren en niet meteen worden opgelost dan komt voor sommige mensen het OV weer in beeld. Als vervolgens de weginfra wordt aangepakt en er zijn mensen afgehaakt, dan kunnen we weer doorrijden. De mensen kieyen dan weer voor de auto, want die is dan weer sneller, etc, etc. Waar ik erg benieuwd naar ben is de bus. Ik zie deze meestal leeg rond rijden. Is er hiervoor nog wel genoeg potentie?
  Als ongelofelijk OV fan, vind ik het OV wel belachelijk duur worden. De prijzen versus reistijd vind ik af en toe niet in verhouding staan. Je kan gerust 2 tot 2,5x meer reistijd rekenen.
  Daarnaast bemerk ik ook dat de het bedrijf NS steeds vaker scheuren begint te krijgen qua klantvriendelijkheid, informatievoorziening en overstap mogelijkheden.

 • Hier iemand die in de Limburgse politiek rondloopt (VVD): hoe verstandig we er aan doen om toch weer extra geld beschikbaar maken, ik weet het zo net nog effe niet. Voor Den Haag is dit immers 'een trigger' om de verantwoordelijkheid helemaal af te schuiven. Als andere partijen rond de tafel al bij voorbaat opstaan, zou de Haagse partij kunnen zeggen: 'Oh, jullie kunnen dit prima zonder ons'. Dat dreigt nu te gebeuren. Als het Rijk er in die zin definitief voor kiest de zaak bij Limburg, Brabant en Gelderland te laten liggen, lijkt het mij goed opnieuw te toetsen of de verbinding écht voldoende potentie heeft om te elektrificeren. Een meer dan terechte vraag die ook Remi stelt en waarmee we écht iets moeten, zeker nu lijkt dat er in diverse gelederen tóch bezuinigd zal moeten worden.

Share

Recent Posts

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

5 dagen terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

5 dagen terug

Komende twee weekenden geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal

Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…

6 dagen terug

ProRail gaf reizigers verkeerde info bij grote treinstoring juni

Bij de grote treinstoring begin juni was spoorbeheerder ProRail te optimistisch over het oplossen van…

1 week terug

Koop ‘m nu: het papieren spoorboekje 2024

Vanaf vandaag weer te koop: het papieren spoorboekje met de dienstregeling van 2024! Reizigersvereniging Rover…

1 week terug

Afscheidsrondje voor NS 1700 door Nederland trekt veel bekijks

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 10 december gaan de bekende gele NS…

1 week terug