NS en Arriva: betrek ons eerder bij evenementen

De Nederlandse Spoorwegen en Arriva willen voortaan eerder geïnformeerd worden over evenementen om zich te kunnen voorbereiden op het vervoer. Op zaterdag 24 april stond er een evenement – 538 Oranjedag – in Breda gepland waarbij tienduizend feestgangers werden verwacht. Inmiddels is duidelijk dat dit evenement toch niet door gaat.

Betere spreiding

“We waren graag eerder op de hoogte gebracht. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen”, aldus een NS-woordvoerder. “Neem altijd ruim van tevoren contact met ons op als je iets groots gaat organiseren. Als er bijvoorbeeld geplande werkzaamheden zijn op een traject kan tijdig worden gezocht naar een goede oplossing”, zegt hij. “In principe maakt een goed vervoersplan ook deel uit van de vergunningsaanvraag voor een evenement.”

De organisatie van grote feesten werkt in coronatijd met een tijdslotsysteem waardoor reizigers wel beter verdeeld kunnen worden over de treinen. “Breda is een knooppunt waar sowieso veel treinen rijden, ook zaterdag. Je kunt er vanuit alle windrichtingen komen. De kiosken, toiletten en informatiebalies houden we zaterdag langer open, tot de avondklok ingaat”, vertelde een NS-woordvoerder, toen nog niet duidelijk was dat het feest toch niet door zou gaan.

Alleen noodzakelijke reizen

Eigenlijk is het advies om de trein alleen te gebruiken bij noodzakelijke reizen, maar anders dan vorig jaar, communiceert de vervoerder dat nu veel minder opvallend.

“Mensen kunnen drukte in deze coronatijd heel anders ervaren dan voorheen”, zegt de NS-woordvoerder. Een trein wordt volgens hem al als vol ervaren als die voor 40 of 50 procent gevuld is met reizigers, zoals de laatste maanden vaak het geval is.

In gesprek met het ministerie

Ook vervoerder Arriva, die op 1 mei publiek naar terrein De Schans in Lichtenvoorde (Startschotgala) in de Achterhoek rijdt, zou eerder in de voorbereiding van dit soort evenementen betrokken willen worden. “Dat gebeurt nu onvoldoende en vaak te laat”, aldus een woordvoerster. “Bij zowel 538 Oranjedag, waar we busvervoer verzorgen, als voor het evenement in Lichtenvoorde hebben we zelf contact moeten leggen met de organisatie.”

Binnenkort kaarten stads- en streekvervoerders en de NS het probleem aan bij het ministerie.

Ophef

De afgelopen dagen ontstond ophef over 538 Oranjedag waar zaterdag 10.000 plekken voor waren. Het kabinet wil doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op het feest van Radio 538. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis wordt massaal ondertekend. De gemeente Breda heeft echter besloten geen vergunning te verlenen voor het evenement, daardoor kan het feest niet doorgaan.

Als belangrijkste reden voor het niet verlenen van een vergunning noemt de gemeente de maatschappelijke onrust en de openbare orde: “De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien”, aldus burgemeester Paul Depla in een verklaring.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 22 april 2021 15:36

Share

Recent Posts

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

4 dagen terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

5 dagen terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

1 week terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug

Hogesnelheidstesten Flevoland van de baan

De langdurige testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn gaat definitief niet door. In…

2 weken terug