Ook Streekvervoer gaat 28 mei plat

Ook werknemers in het streekvervoer doen op dinsdag 28 mei mee met de grote pensioen staking. Op de provincies Utrecht en Gelderland na, zal in de rest van het land bijna geen bus of trein meer rijden. Eerder was al bekendgemaakt dat werknemers bij de NS en het stadsvervoer in de drie grote steden 28 mei de hele dag staken.

In andere sectoren roepen de vakbonden alle werkenden op om de dag erna het werk neer te leggen, tijdens de pensioenactiedag woensdag 29 mei.

Streekvervoer Utrecht en Gelderland staakt niet

Er wordt niet gestaakt door het streekvervoer op 28 mei in Utrecht (Keolis en Qbuzz), op de Veluwe (Keolis), in de Achterhoek en Rivierenland (Arriva) en in Lelystad en omgeving (Connexxion). Op alle andere plekken in het land wordt 28 mei dus wel gestaakt.

 • Update: mogelijk wordt er toch gestaakt in genoemde regio’s. De info dat er niet gestaakt zou worden komt uit een eerder persbericht van de FNV. Voor zover bekend geldt de stakingsoproep inmiddels voor alle regio’s.

18 maart werd ook gestaakt

Op maandag 18 maart hielden FNV, CNV en VCP al een actiedag waar 40.000 mensen aan deelnamen. Toen legden werknemers van NS en het stadsvervoer het werk voor 66 minuten neer in de ochtendspits. Althans, op papier. In praktijk legden de ov-werknemers langer het werk neer.

Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer: “We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.”

3 eisen voor een goed pensioen

Eind vorig jaar is het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen vastgelopen. De bonden wisten echter geen akkoord te bereiken met de werkgevers. De vakbonden eisen dat de AOW-leeftijd bevroren wordt, en de pensioenen geïndexeerd moeten worden.

This post was last modified on 27 mei 2019 18:26

Bekijk reacties

  • Het openbaar vervoer is langzamerhand enige sector waar de FNV nog in staat is een grootschalige staking te organiseren.

 • De reiziger/klant wordt weer gegijzeld. Ach ja het wapen van de vakbonden, de laatste staking was alweer vorig jaar en zo is de reiziger elk jaar opnieuw weer de pineut. De leegloop bij de vakbonden van leden was laatst ook al nieuws. Het wordt eentonig als je enkel stakingen kunt verzinnen, ten laste van de betalende klant, die weer een of meerdere vrije dagen moet verletten. Die klant zal met der tijd de trein of bus openbaar vervoer de rug toe keren. Zelf rijden wordt zo steeds populairder, en is eigenlijk al aan de gang, zie de almaar groeiende files elke dag. En de drang en vraag naar wegenuitbreidingen. Gaat goed zo met het milieu, en de gezonde buitenlucht.

  • Eigenlijk zouden we allemaal eens moeten gaan staken. we pikken gewoon teveel wat politiek Den Haag allemaal bedenkt (steelt van de werknemer)
   bijna 40% belasting betalen over je vakantie geld btw verhoging en de vele andere lasten verhogingen

 • Heeft iemand een idee wat Arriva gaat doen? Rivierenland staakt niet, maar wat doen Noord-Nederland en Limburg?

  • Limburg staat altijd vooraan als er gestaakt mag worden, daar zitten de meest extreme vakbondsfanaten. In het noorden is het moeilijk in te schatten.

 • Ik haal hier even niet uit wat de Valleilijn doet, dus Connexxion/Syntus bus & trein ?.

 • Tja en dan vraagt met name de FNV zich af waarom steeds meer leden opzeggen!!! Wat mij betreft mag deze club zich opheffen, maar eerst even afstraffen zoals het met de PVDA is gebeurt..

  • Tjonge jonge, overdrijft u niet een beetje? We hebben pas nog op 1 mei de staking herdacht die tot de achturige werkdag leidde. Misschien onderhandelt u liever zelf met de overheid of met uw werkgevers? Dan voorspel ik u weinig succes in uw eentje.

   • @Simon, tja, de waarheid doet zeer hé?? Alsof de FNV veel voor een individu doet, als jij dit denkt wens ik jou zeer veel succes !!!

  • De FNV valt helaas niet af te straffen. Je kunt voor de vakbond stemmen of niet stemmen. Het resultaat is hetzelfde.

   • @Johan, ik denk dat Jan ermee wil zeggen dat eerst de leden spontaan weg gaan lopen en dat dan de fnv gaat stoppen met bestaan vanwege dat ze geen leden meer hebben.

 • Er zijn ook nog mensen zonder rijbewijs zoals mijn vrouw en ik. We zijn nog meer de dupe dan al die rijke autobezitters.

 • gaat het hier om een landelijke staking van NS?
  kan ik wel met keolis treinen??

  • Ik vraag nog steeds af kan ik met de valleilijn bus/trein, ik zou eventueel wel op mijn werk kunnen komen(Moet wel met de bus naar Amersfoort vanaf Utrecht).

  • Op dit moment is dat nog niet bekend. Het meest actuele nieuws van Keolis op hun site is van 16 mei:

   De vakbonden hebben opgeroepen om op dinsdag 28 mei het werk neer te leggen. Het is nog onduidelijk of dit gevolgen gaat hebben voor onze dienstregeling. Zodra we meer informatie hebben zullen we dat communiceren via onze website en sociale media.

   • Zag het bij valleilijn site ook staan nu, denk dat ik maar dagje thuis werk.
    Ik heb met vorige staking ook gedaan met de bus, man wat ben je dan lang onderweg van Utrecht naar Amersfoort :P.
    En dan moet ik nog naar Hoevelaken, dus ook nog een bus of trein indien deze gaat.

    En dan met de vorige staking kon ik terug normaal(66 min staking), maar als ik terugweg ook zo lang onderweg ben dan laat maar zitten :).

 • Hoe gaat de FNV uitleggen aan patiënten dat ze minimale zorg krijgen omdat de helft van het personeel vrij moet nemen? De werkdruk is al zo hoog.
  Het kabinet bereik je niet, die hebben auto met chauffeur. Laat die chauffeurs maar staken of bedenk iets anders ludieks.

 • Ik heb een medische afspraak waarvoor ik een uur met de bus moet. Geen idee hoe ik er nu moet komen. sociale bevriende autorijders moeten werken...........

Share
Tags: Staking

Recent Posts

Britse beveiliging Eurostar gaat staken op drukste dagen

Beveiligers die werken in opdracht van spoorwegbedrijf Eurostar zijn van plan vier dagen in december…

2 dagen terug

ICNG pas later in dienst, back-up materieel kan probleem vormen

De Intercity Nieuwe Generatie wordt pas in 2023 geïntroduceerd. In maart 2022 is vastgesteld dat…

2 dagen terug

Grote concurrentie voor Spaanse spoorwegen: nu ook Iryo

De Spaanse spoorwegen hebben een nieuwe concurrent: Iryo. Sinds vrijdag strijden drie spoorwegmaatschappijen om de…

3 dagen terug

Connexxion wil thuiswerker weer naar kantoor trekken

Vervoerder Connexxion is een campagne gestart om thuiswerkers weer naar kantoor te krijgen. Volgens de…

3 dagen terug

Partijen willen meer geld voor spoor in Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland gaan, vinden meerdere partijen in de…

3 dagen terug

Treinstakingen in Oostenrijk, België en Verenigd Koninkrijk

Wie met de trein naar het buitenland wil, moet rekening houden met vertraging en uitval.…

5 dagen terug