Reiziger krijgt gelijk: onderzoek naar privacy NS

De Autoriteit Persoonsgegevens moet de privcay van treinreizigers uitgebreider onderzoeken. Dat heeft de rechter bepaald naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door een reiziger, Michiel Jonker. 

Jonker heeft een voordeelurenkaart en mag daarmee na 9:00 uur met 40 procent korting reizen. In het tijdperk van het papieren treinkaartje kon dat anoniem, nu moet dat met een persoonlijke OV-chipkaart. Houders met een voordeelurenkaart mogen ook andere reizigers met korting meenemen (samenreiskorting) en die reizigers hoeven geen persoonlijke OV-chipkaart te hebben. 

Om toch anoniem te kunnen reizen heeft Jonker een truc bedacht. Hij reist niet met zijn eigen persoonlijke OV-chipkaart maar met een anonieme OV-chipkaart en maakt gebruik van de samenreiskortingregeling. Bij controle toont Jonker naast de anonieme OV-chipkaart ook de persoonlijke OV-chipkaart, zodat de conducteur kan controleren dat hij een abonnement heeft en dus recht heeft op korting.

Die methode heeft Jonker lange tijd zonder problemen kunnen gebruiken, totdat een conducteur daar geen genoegen mee nam.  Het spoorbedrijf gaat achter de conducteur staan en stelt dat Jonker ondanks dat hij betaalt voor de reis fraudeert, meldt reizigersorganisatie Voor Beter OV. Die overigens woest is op dat verwijt, omdat Jonker de treinreis betaalt en gewoon reist mét zijn abonnement op zak.

Om de strijd met NS aan te gaan zou Jonker een dure civiele rechtszaak moeten beginnen. Opnieuw verzon Jonker een list en vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) handhavend op te treden richting NS. De waakhond stelde dat NS zich aan de wet hield. Nu heeft de rechter echter besloten dat de zaak uitvoeriger onderzocht moet worden.

De rechtbank benadrukt dat de uitspraak niet betekent dat het nu mogelijk is om een voordeelabonnement (of Dal Voordeel abonnement) af te sluiten in combinatie met een anonieme OV-chipkaart.

This post was last modified on 22 december 2016 10:29

Share
Tags: OV-chipkaart

Recent Posts

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

5 dagen terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

5 dagen terug

Komende twee weekenden geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal

Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…

6 dagen terug

ProRail gaf reizigers verkeerde info bij grote treinstoring juni

Bij de grote treinstoring begin juni was spoorbeheerder ProRail te optimistisch over het oplossen van…

1 week terug

Koop ‘m nu: het papieren spoorboekje 2024

Vanaf vandaag weer te koop: het papieren spoorboekje met de dienstregeling van 2024! Reizigersvereniging Rover…

1 week terug

Afscheidsrondje voor NS 1700 door Nederland trekt veel bekijks

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 10 december gaan de bekende gele NS…

1 week terug