Stakingsgolf bij regionaal openbaar vervoer

Vanaf donderdag 2 februari legt een deel van de medewerkers in het streekvervoer het werk neer. Dat heeft vakbond FNV eerder laten weten. Vanaf maandag 6 februari wordt de impact van de stakingen naar verwachting groter.

Multimodaal OV

Er is een conflict bij de kleine cao multimodaal streekvervoer voor zo’n 1300 medewerkers, met name treinpersoneel. Er is ook een cao-conflict bij de cao streekvervoer, waar 13.000 mensen onder vallen. Bij beide cao’s zijn stakingen aangekondigd.

De actie donderdag heeft betrekking op het zogeheten multimodale streekvervoer. Daardoor zullen veel regionale treinen van Arriva, Keolis, Qbuzz en Connexxion (Transdev) niet rijden. Bij Arriva zullen de treinen rondom Leeuwarden, Emmen, Mariënberg en Zwolle (Vechtdallijnen) met name geraakt worden door de staking, zegt de vervoerder.

De staking is dus niet van invloed op de bus- en treindienstregeling in de Achterhoek, het Rivierenland en Limburg. De treinen Groningen – Veendam / Winschoten zullen ook rijden. Op overige Groningse lijnen wordt wel hinder verwacht, omdat hier soms ook personeel uit Friesland wordt ingezet.

Vanaf 6 februari

Volgende week, vanaf maandag 6 februari, leggen de medewerkers van de grotere streekvervoer-cao vijf dagen lang het werk neer. Dit zijn vooral veel buschauffeurs maar ook treinpersoneel dat juist niet onder de cao multimodaal valt.

Zo’n grote landelijke staking zorgde er vorige maand voor dat twee dagen lang in verschillende regio’s ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel. “Bij beide cao’s gaat het om dezelfde problemen, mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen en door personeelstekort en hoog ziekteverzuim is de werkdruk torenhoog. Daar moet snel wat aan gedaan worden”, zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper.

Hij maakt zich er hard voor dat de lonen van de medewerkers automatisch meestijgen met de inflatie. Ook zouden er volgens hem maatregelen moeten worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Werkgevers trekken loonbod in

Werkgeversorganisatie VWOV laat intussen weten dat het laatste bod van de werkgevers voor de grote streekvervoer-cao niet meer geldt. De werkgevers boden daarbij onder meer 8 procent loonsverhoging voor 2023. De vakbonden hadden al laten weten dit veel te weinig te vinden. Voor VWOV was die opstelling reden om zelf ook een ultimatum te stellen. Als de bonden niet op tijd zouden ingaan op het bod, zou het vervallen. Dat laatste is nu gebeurd.

Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: “We hebben vakbonden uitgelegd dat we echt op de grens zitten van wat we kunnen bieden. Vakbonden dreigen met stakingen. We gaan niet op basis van een ultimatum van de vakbonden of op basis van stakingen opnieuw aan tafel.” Hij zegt verder veel geluiden te horen van medewerkers die de werkgevers steunen. “Die collega’s zijn niet altijd lid van een bond en horen bij de stille meerderheid.”

Ontwrichtend

Kagie stelt verder dat de stakingsbereidheid lager is dan de bonden doen willen laten geloven. “Maar ook als de totale impact meevalt en het OV deels blijft rijden, zijn de reizigers van wie de bus niet rijdt de dupe. We zijn een hele zichtbare sector. Acties werken ontwrichtend en dat weten de vakbonden ook. Voor vakbonden is het een manier om snel veel publiciteit te krijgen.”

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 1 februari 2023 22:51

Bekijk reacties

  • Ronduit schandalig om dit soort absurde looneisen bij de werkgevers neer te leggen! Ik krijg er ook maar 3,5% bij dus wees blij met een bod van liefst 8%!!! Goed dat de werkgevers hun bod in hebben getrokken, mag toch hopen dat het volgende bod rond de 3% gaat liggen. Ga maar weer lekker staken, stel jankende kinderen....

  • "Hij maakt zich er hard voor dat de lonen van de medewerkers automatisch meestijgen met de inflatie."

    Als Edwin Kuiper vroeger gewoon had opgelet bij de economieles, had hij geweten dat dit tot een loon-prijsspiraal leidt die voor iedereen een slecht idee is en waren er nu dus geen stakingen.

    • Als alle 3 de sociale partners nou eens met wat minder genoegen zouden nemen zou de inflatie snel weer op een gewoon niveau zijn!

      • Wie?
        Werkgevers, werknemers en de overheid of Werkgevers, werknemers en de reizigers?

      • Het is niet alleen dat, maar vooral ook het feit dat er bij FNV zelf al jaren wordt gesaneerd vanwege de sterke krimp en dat er bij de vakbonden zelf eigenlijk alleen nog een flexibele schil werkzaam is, rond een vaste kern die alles prima voor zichzelf geregeld heeft. Het zijn vooral mensen zonder zekerheid over hun baan/toekomst die bij FNV werken. Niet tevreden? Dan donder je toch op. FNV was des duivels dat sommige van haar eigen werknemers aangesloten waren bij het CNV en zich door juristen van CNV lieten bijstaan in hun ontslagprocedure. FNV is zelf alles wat ze andere werkgevers verwijten. Mensen met wie je in de eerste lijn contact kunt opnemen over arbeid, vallen weer onder andere, minder aantrekkelijke, CAO's. Zo kopen FNV en CNV gewoon in bij hetzelfde callcenter. Bel je het nummer van FNV, dan kun je dezelfde persoon aan de lijn krijgen als wanneer je het CNV belt. Allemaal in lijn met de 3% loonsverhoging voor het eigen personeel, maar wel 12% eisen van werkgevers die het water aan de lippen hebben staan. Super hypocriet.

  • Het is inmiddels 2 februari, maar de QBuzz treinen rijden gelukkig gewoon. Dit bericht over stakingen vandaag ook elders niet gelezen. Waar dit nou vandaan komt?

  • Ga maar (vaak) staken dan zijn de reizigers de dupe en zullen taxi en auto (verhuur) bedrijven er garen bij spinnen.
    Wat mij de laatste tijd ook vaker opvalt los van al het poen gedoe is de mate van onvriendelijkheid bij vooral buschauffeurs. Men verwacht dat reizigers bij binnenkomst netjes grieten, maar als je dat doet men zelf niets terug zegt ook bij het uitstappen, zou men steeds meer ongemotiveerd zijn om het werk te dien omdat ze minder of onvoldoende euro's op hun loonstrookje zien staan of misschien zelf teveel uitgeven. Steeds vaker zeg ik ook niks, check in en zoek mijn plaats op.
    Het OV in kikkerland Nederland krijgt van mij sowieso een mager zesje en soms zelfs minder moet men vaker om voor hen "legitieme" redenen staken en aan imago schade werken, dan zullen ze vaker minder vrolijke gezichten terugzien.
    Over de economische en maatschappelijke schade van een staking heb ik mij maar nog niet uitgelaten en of dat veel of weinig is...

    • Ik denk dat de regering ondanks het klimaat gebeuren het eigenlijk wel goed vindt dat het OV door het riool gaat. Immers OV kost de staat alleen veel geld, terwijl auto bezit en autorijden de overheid veel geld oplevert. Ze zullen het nooit openlijk zeggen, maar als ze OV als essentieel zien dan hadden ze meer actie voor het behoud en verbeteren van het OV getoond. Als ik met mensen meerijd zie ik echt hoe verbazingswekkend druk het op de wegen geworden is. Sinds de Corona hebben veel mensen met een rijbewijs een auto gekocht en na de Corona was er ook geen enkele reden om het weg te doen. Ergo ik denk dat de verkoop van tweedehands auto's alleen maar toeneemt.

      Ook voor OV bedrijven is het OV ook een steeds minder aantrekkelijk iets. De marges op concessie voor OV bedrijven worden ook steeds lager en de toekomst onzekerder.

      En veel reizigers blijven ook weg. Val me op hoe leeg veel bussen zijn. Allemaal bussen, die op de nominatie staan om wegbezuinigd te worden.

      De rijbewijslozen hebben steeds meer het nakijken en raken steeds verder aan huis. gekluisterd. Rijbewijsloosheid zonder perspectief om er een te halen is een gehandicapte van morgen.

      • Ik denk dat het OV er weer bovenop kan komen, maar dat dat nog jaren kan duren. Tijdens Corona was de dienstregeling dusdanig uitgekleed dat een auto heel aantrekkelijk was (naast het geen gezeik met medereizigers die besmettingsbron konden zijn), nu met het personeelstekort is op veel plaatsen de frequentie nog steeds lager dan voorheen, maar wat doen mensen zodra hun tweedehands auto is afgeschreven en ze wel iedere dag in de file staan en de milieumaatregelen onvermijdelijk strikter gaan worden? Dan kan het OV een aantrekkelijk alternatief zijn.

        • Dan zou men nu serieus gaan investeren om het OV te fiksen ipv het door in het riool te kieperen. Ik zie de komende jaren nog veel bezuinigingen in het OV en metname de dunnere buslijnen. Ik zie echt geen herstel voor het OV.

  • vind dit heel vervelend. het is voor de werknemers even vervelend als voor de werkgevers. beide liggen met elkaar in de clinch en de gewone nederlander die geen auto of fiets heeft moet maar zien hoe ie op zijn werk komt. leuk gedaan echt.

  • De werkgevers hebben inmiddels hun CAO-bod ingetrokken. Ik verwacht dat er nu helemaal geen CAO meer komt maar dat er per bedrijf onderhandeld zal worden. Een CAO is niet verplicht, er zijn veel meer sectoren zonder CAO.

  • Ik ga nooit meer met de stadsbus/tram of trein DOEI
    Vliegtuig of Flixbus etc.. alleen nog

  • De reacties lezende krijg ik het gevoel dat men het OV in ons land liever k w i j t is dan rijk en zo marginaal als mogelijk moet zijn. Als rijbewijsloze reis ik de laatste tijd steeds minder en maakt de afweging tussen "nut en noodzaak". Dat geldt niet alleen voor de verslechterende dienstregeling, maar ook voor het kostenaspect. Met nog meer stakingen in het verschiet, de komende week zal zeker niet de laatste zijn, zal het OV alleen maar slechter en slechter en nog slechter worden. Het geouwehoer over het klimaat en ov als alternatief is gewoon "prietpraat" van politici en bestuurders die zelf misschien amper met het OV reizen en aan volksverlakkerij doen en de potentiële reiziger een wassen neus voorhouden. Ik ga steeds meer met tegenzin met bus en trein reizen en doe vaker online inkopen en het klimaat en milieu aspect interesseert mij niet want die hebben we toch allang naar de arme hoela geholpen. En met de komende staking zijn er alleen maar verliezers en eigenlijk ook geen winnaars als met moet gaan staken en niet z'n boerenverstand kan gebruiken om tot overeenstemming te komen.

  • Jammer dat er gestaakt wordt...
    Wij als werkende gehandicapten worden wel verwacht te werken van het UWV, werken voor onze
    Wajong-uitkering met vier tieners en man...
    Nu ook nog fietsen of wandelen omdat de bussen niet rijden...
    Onze boodschappen en vaste lasten zijn ook niet goedkoper geworden...

  • Weer staken kan mijn man weer naar hem werken
    Hij
    heeft oom geen rijbewijs die is met o.v verbonden heel er fijn niet over nagedacht
    Ben best wel boos over

Share
Tags: Staking

Recent Posts

Limburg verzet zich tegen vertraging renovatie Maaslijn

Limburg verzet zich tegen nog verdere vertraging van de renovatie van de Maaslijn. Die vertraging…

3 dagen terug

Streep door investeringen in ov-infrastructuur vanwege stikstof

Voorlopig worden vrijwel geen nieuwe wegen en spoorlijnen in Nederland aangelegd. Dat meldt de Telegraaf…

4 dagen terug

Qbuzz wil nachttrein Dordrecht – Rotterdam – Utrecht in 2025

Qbuzz wil nachttreinen laten rijden vanuit Dordrecht via Rotterdam, Gouda en Woerden naar Utrecht. Het…

1 week terug

Reizigers minder tevreden met het OV in 2022

Sinds 2005 neemt de waardering van het openbaar vervoer bijna elk jaar toe. In 2022…

1 week terug

Arriva treinen Groningen / Leeuwarden – Zwolle stap dichterbij

De kans is groter geworden dat Arriva met treinen gaat rijden op de trajecten Groningen-Zwolle…

2 weken terug

Voordelig treinreizen: bespaar tot 76% op je treinreis

Voordelig reizen met de trein? Dat kan in 2023 nog steeds. Zo kun je besparen…

3 weken terug