NS en DB verklaren Interrail deels ongeldig in de ICE (of toch niet?)

Treinreizigers mogen van 17 juni tot en met 18 augustus 2023 niet meer met een Interrail Pass per ICE van Nederland naar Duitsland reizen. Dat wil zeggen, de maatregel geldt dagelijks van 6:00 tot 16:00 uur. Dat heeft NS International woensdag 1 februari via zijn website bekendgemaakt.

Toch niet definitief?

Inmiddels is er veel ophef ontstaan. NS International heeft op 2 februari in de loop van de dag het bericht vervangen. Het bedrijf heeft nu een nieuw bericht geplaatst waarin het stelt dat er nog geen sprake is van een besluit, maar dat de drukte in de zomer vorig jaar een probleem was. “Een aantal ICE-treinen per dag richting Duitsland in deze periode voor Interrailers/Eurailers uitsluiten is een van de onderzoeksrichtingen. Dat deze onderzoeksrichting nu naar buiten is gekomen als voldongen feit is onjuist en betreuren wij” stelt het bedrijf nu op zijn website.

Interrail mogelijk ongeldig in vijf van de zeven treinen

Als de maatregelen doorgaan zoals NS ze 1 februari heeft gepresenteerd, zal de Interrail Pass ongeldig zijn in vijf van de zeven treinen die dagelijks van Amsterdam naar het Ruhrgebied rijden. Alleen om 16:38 uur en 18:38 uur mag er dan nog in de zomerperiode per ICE vanuit Nederland naar Duitsland gereisd worden. Daardoor worden bestemmingen in Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland moeilijk tot niet bereikbaar per ICE met een Interrail Pass.

Vorig jaar konden NS en DB de toestroom van treinreizigers nauwelijks aan. De groei was groter dan verwacht, erkende NS International-directeur Heike Luiten eerder aan Treinreiziger.nl. In tegenstelling tot eerdere plannen wordt de capaciteit in de komende periode niet uitgebreid. Daarvoor zou geen capaciteit zijn. In plaats van de capaciteit uit te breiden, wordt nu geprobeerd een deel van de treinreizigers uit de ICE te krijgen.

Reguleren van Interrailers

In december vertelde Luiten al aan Treinreiziger.nl dat er gekeken werd naar ‘aangepast reserveringsbeleid’. Nadere vragen wat dit precies betekende, werden vaag beantwoord. Bij een trein Hamburg – Kopenhagen, waar de vraag in de zomer ook hoog is, werd eerder al een reserveringsplicht ingevoerd. Richting Duitsland blijft dat voorlopig optioneel, liet NS in december weten. “Maar dan moet je denken aan afspraken over beter reguleren van Interrailers in het hoogseizoen” wilde NS International in december alleen kwijt.

Maar nu blijkt dat het reguleren van Interrailers het mogelijk deels ongeldig verklaren van de Pass betekent. Op internet zijn er veel klachten over het besluit, te meer omdat Passen al tot elf maanden vooruit te koop zijn, en dat mensen met een Interrail Pass ook al reserveringen hebben gemaakt voor komende zomer. Nu opeens dreigt de Interrail Pass op bijna alle ICE’s van Nederland naar Duitsland ongeldig verklaard te worden.

De maatregel geldt alleen VAN Nederland NAAR Duitsland.

Andere maatregelen

“Dat kan wat ons betreft niet” reageert redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. “Je kan niet na aankoop van het product de voorwaarden aanpassen.” Volgens de redacteur is het – gezien de problemen van afgelopen zomer – wel logisch dat er maatregelen genomen worden. “Verplicht reserveren voor Interrailers zou ik in de huidige omstandigheden kunnen begrijpen, al is de eigenlijke oplossing de zitplaatscapaciteit uitbreiden.”

Het inzetten van meer treinen is echter niet eenvoudig, al zijn er creatieve oplossingen denkbaar. Van Kuijeren: “In hoeverre kan de nachtintercity uit Zürich na aankomst in Amsterdam bijvoorbeeld overdag ook een rit maken naar Düsseldorf of Keulen? Of kunnen er Duitse intercityrijtuigen ingezet worden voor extra ritten? NS en DB kiezen nu voor de meest klantonvriendelijke oplossing.”

Interrailreserveringen nog mogelijk

Van Kuijeren is naast redacteur van Treinreiziger.nl ook eigenaar van het platform Treinrondreis.nl, waar ook rondreizen worden aangeboden die gebaseerd zijn op Interrail. “Zakelijk heeft dit invloed voor touroperators als wij, we zullen ons inzetten om dit besluit teruggedraaid te krijgen.”

Opmerkelijk detail: Interrail geeft nog geen informatie over het nieuwe reserveringsbeleid. Sterker nog, via de Interrailwebsite kan er nog een reservering gemaakt worden voor treinen waarop de Interrail Pass nu mogelijk niet meer geldig blijkt te zijn.

Reactie NS International

Op Twitter stelde NS International woensdag in eerste instantie dat het besluit van Deutsche Bahn komt. Deutsche Bahn verwijst op haar beurt naar NS International. Het Nederlandse spoorbedrijf liet daarop weten dat het besluit in overleg is genomen. Treinreiziger.nl heeft woensdagmiddag vragen gesteld aan NS International. Een woordvoerder laat donderdagmiddag weten de vragen nog niet te kunnen beantwoorden, omdat er overleg nodig is met de internationale partners.

Op de website van NS International gaf het bedrijf eerder al wel een toelichting: “Deze maatregelen moeten we helaas nemen om situaties zoals afgelopen zomer te voorkomen en iedere reiziger een comfortabele reis aan te bieden. Eurail- en Interrailreizigers voor bestemmingen naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunnen als alternatief het beste gebruikmaken van Intercity Berlijn en dan in Münster overstappen. Voor bestemmingen in het Ruhrgebied kunnen reizigers het beste gebruikmaken van de regionale verbindingen.”

Interrail populair

In Europa is Interrail het afgelopen jaar circa 600.000 keer verkocht. De Pass wordt het meest verkocht in Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland is hij erg populair. Hoeveel passen er precies in Nederland zijn verkocht is onduidelijk, maar het gaat mogelijk om tienduizenden. Een Interrail Pass is er vanaf vier reisdagen, die kost voor een volwassene 258 euro. Dat komt neer op omgerekend 64 euro per dag. Voor verschillende treinen komen er verplichte toeslagen bij.

“Losse tickets zijn soms goedkoper, ook in het hoogseizoen, maar Interrail biedt meer flexibiliteit” stelt Van Kuijeren. Zeker bij lastminutes is Interrail vaak voordelig, maar wie nu bijvoorbeeld een treinticket naar Basel koopt, kan soms goedkoper uit zijn met losse tickets.

This post was last modified on 2 februari 2023 17:48

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug