Treinpersoneel Arriva gaat staken in Groningen en Friesland

Medewerkers van regionale treinen in het noorden van Nederland gaan vanaf volgende week donderdag staken na het stuklopen van een cao-overleg, heeft FNV bekendgemaakt.

Stakingen 15 en 16 december

“Donderdag 15 december gaan we een staking organiseren op het regionale spoor in Friesland. Op vrijdag 16 december volgt het regionale spoor in de provincie Groningen en maandag op het regionale spoor in Zuid-Oost Drenthe”, zegt Edwin Kuiper, bestuurder van FNV. Daarna volgen waarschijnlijk nog meer stakingen, maar daar moeten de bonden nog afspraken over maken.

De aangekondigde stakingen hebben in alle gevallen betrekking op treinen van Arriva. Volgens Kuiper zijn werkgevers “keer op keer” hun afspraken niet nagekomen. Woensdag verstreek een ultimatum van FNV, CNV en VVMC. Vlak daarvoor dienden werkgevers nog een nieuw loonbod in. Dat loonbod voldeed echter niet aan de eisen van de vakbond. “Ze zouden met een verbeterd loonbod komen, die belofte zijn ze niet nagekomen. Daarnaast zijn alle voorstellen van vakbonden van tafel geveegd”, aldus de vakbondsman.

Twee cao’s

Niet alleen FNV is ontevreden, ook CNV liet zich eerder deze week al negatief uit over het loonbod van de vervoerders. “Ze hebben niet voldaan aan onze vraag. We zijn nu in principe in de positie om collectieve acties te organiseren”, zei CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine woensdag.

Het conflict draait om een van de twee cao’s in het streekvervoer, die voor zo’n 1300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis geldt. Voor deze conducteurs, machinisten en buschauffeurs eisen de vakbonden dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie, die nu erg hoog is.

Graag in gesprek

Een woordvoerder van Arriva kon donderdagavond nog geen inhoudelijk commentaar geven op de aangekondigde stakingen. Arriva, dat namens de vervoersbedrijven de onderhandelingen coördineert, liet gisteren weten de komst van een nieuwe cao belangrijk te vinden. “We zien het gesprek daarover als juiste vervolgstap”, meldde het bedrijf woensdag per e-mail aan het ANP.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 11 december 2022 22:31

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

4 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug