Nieuws

Afscheid Benelux via Dordrecht en Roosendaal op 8 april

Op zondag 8 april rijdt de Beneluxtrein voor het laatst via Dordrecht en Roosendaal. Daarmee komt een eind aan een tijdperk: beide steden waren sinds de start van de Beneluxtrein in september 1957 aangesloten. Voor Eduard de Jong reden om met de laatste rit van Antwerpen naar Nederland mee te gaan. Hij nodigt ook andere belangstellenden uit voor de laatste treinrit.

Toen de eerste trein in 1957 ging rijden, werd er via affiches nadrukkelijk op gewezen dat de nieuwe uurlijkse elektrische trein via Roosendaal rijdt. “Daar komt nu definitief een einde aan,” zegt initiatiefnemer De Jong. “De trein begon in 1957 met de Benelux-Hondekop-treinstellen, later de trek-duwtrein met een 2550-loc van de NMBS en de trek-duwtrein met een 1180-loc van de Belgen,” herinnert De Jong zich. De laatste jaren – vanaf 2009 – werd de trein getrokken door een Traxx-locomotief. Dat zal ook vanaf 9 april zo blijven, als de Intercity Brussel de nieuwe route via Breda in gebruik neemt.

Laatste rit

Voor De Jong reden om afscheid te nemen van de oude route. Treinreiziger.nl steunt zijn initiatief en wil belangstellenden tijdens de laatste rit een ansichtkaart ter herinnering uitreiken (maximaal 100 stuks). De laatste Beneluxtrein vertrekt zondag 8 april om 21:45 uur uit Antwerpen Centraal. De trein stopt om 22:11 in Roosendaal, vervolgens in Dordrecht (22:40) en Rotterdam Centraal (22:54). De trein gaat vervolgens verder naar Den Haag HS en Amsterdam Centraal. In Rotterdam Centraal geeft de trein aansluiting op treinen naar diverse bestemmingen. Zelfs stations als Zwolle en Alkmaar zijn dan nog te bereiken.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Bron: Spoorwegmuseum

Afscheid NS

NS neemt ook afscheid van de oude route. Bij NS staat de laatste trein vanuit Nederland richting België centraal. Die trein vertrekt om 21:40 uur uit Den Haag HS. Onderweg stappen genodigden op, waaronder radioman en treinliefhebber Erik de Zwart. Op station Roosendaal is een “klein afscheidsfeestje” met de burgemeester, enkele stakeholders en geïnteresseerde reizigers. Wie echter met de laatste trein vanuit Nederland naar België reist, kan pas maandag weer terug reizen. Om die reden heeft De Jong gekozen om de laatste trein vanuit België centraal te stellen.

This post was last modified on 3 april 2018 21:06

Share

Recent Posts

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

20 uur terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

22 uur terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

22 uur terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

4 dagen terug