Arriva: onbegrijpelijk dat ministerie niet kiest voor het beste treinaanbod

Ook de treindiensten Zwolle – Groningen / Leeuwarden blijven onderdeel van het hoofdrailnet. Arriva wilde zonder subsidie de Sprinters van NS overnemen en het aanbod fors uitbreiden. Maar, zo concludeert het ministerie, het bod van Arriva biedt de reiziger onvoldoende zekerheid.

Te risicovol

Arriva wilde het treinaanbod aanzienlijk uitbreiden. Tussen Leeuwarden en Heerenveen zouden er in de spits tot vier Sprinters per uur gaan rijden. De treinen zouden ook gaan stoppen in Heerenveen IJsstadion (Thialf) en het nieuw te openen Leeuwarden Werpsterhoeke. Arriva ziet mogelijkheden om deze stations te openen omdat er gewerkt wordt met éénmansbediening en materieel (FLIRT) dat snel kan optrekken. Tussen Groningen en Zwolle zouden er naast Sprinters in de spits Regio-sneltreinen komen, die onderweg in Assen, Hoogeveen en Meppel zouden stoppen.

Arriva wilde de treinen aanbieden zonder subsidie, voor eigen rekening. Omdat er geen subsidie nodig is, zou er ook geen contract mogelijk zijn. Het gaat dan om zogenoemde opentoegangtreinen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen vindt het risico te groot dat het aanbod later wordt versoberd. Heijnen: “Juist bij dit type treindienst is een risico dat een vervoerder in open toegang haar bediening of klantvoorwaarden versobert, of zelfs de gehele dienstverlening stopzet, als de opbrengsten tegenvallen. Dat wil ik voorkomen, temeer omdat het niet eenvoudig en zonder kosten is om een noodregeling of een risicoreservering te treffen”.

Beter voor de reiziger

De staatssecretaris erkent echter dat de plannen van Arriva het regionale reisproduct zouden verbeteren. ProRail is om advies gevraagd om de maakbaarheid en de toegevoegde waarde te analyseren, daaruit blijkt dat het Arriva-plan haalbaar is. Wel moet er geïnvesteerd worden in de infrastructuur, bijvoorbeeld in nieuwe stations. Heijnen: “Dergelijke ambities zijn echter niet allemaal op korte termijn te realiseren, en vragen ook infrastructuurinvesteringen die nu niet zijn voorzien.” Heijnen ziet er meer in op termijn de treindiensten Zwolle – Groningen / Leeuwarden te decentraliseren, maar voorlopig zouden de lijnen bij NS blijven.

Arriva teleurgesteld

Arriva is teleurgesteld over het besluit van de staatssecretaris. De vervoerder noemt het in een reactie onbegrijpelijk en ongekend dat het kabinet niet kiest voor het aanbod van Arriva. “Op deze manier [wordt] meer openbaar vervoer ontzegt”. De DB-dochter wil zich daarom niet neerleggen bij het besluit. We voelen ons daarin gesteund door de inbreukprocedure die de Europese Commissie is gestart tegen de Nederlandse Staat.”

Het eventueel decentraliseren van de spoorlijnen ziet Arriva wel als iets positiefs, maar het heeft weinig vertrouwen dat dit ook direct gaat gebeuren. “In de afgelopen vijf jaren waarin dit ook is besproken heeft het niet tot resultaat geleid.”

Overigens kan Arriva nog steeds gaan concurreren met NS. Wel benadrukt Arriva dat het voorgeschotelde aanbod niet mogelijk is als de Sprinters ook in de hoofdrailnetconcessie blijven. De hoofdrailnettreinen zullen bovendien voorrang krijgen op concurrenten, omdat het concessietreinen zijn.

This post was last modified on 15 augustus 2023 12:35

Bekijk reacties

 • De overheid heeft volkomen lak aan de reiziger en is alleen maar bezig met de financiële belangen van NS.

  • Verstandige keuze van deze staatssecretaris. Nog beterzou het zzijn als al die concessies werden afgeschaft. Prorail en Ns weer onder een bedrijf terugbrengen zoals het was. En dat Arriva het goedkoper kan is onzin. Die zijn op de korte afstand duurder omdat ze het bustarief tellen. Het verder versnipperen leverd alleen verliezers op en zou arriva al verdienen gaat het divident naar de db en niet naar de nederlandse staatskas. Maak er een nationaal ov bedrijf van waarbij alles op elkaar wordt afgestemd. Dan worden ook de iet interessante lijnen weer bediend. Gaat bij allemaal alleen om poen en niet om de reizigers.

 • Er is nog geen spoot te zien van Leeuwarden Werpsterhoeke. Dat is er de eerste vijf jaar nog niet. Hoewel de bouwtijd zo'n twee jaar zal zijn. Ik dacht vroeger dat een station bij het bedrijventerrein in de bocht wel wat zou zijn maar dat mag waarschijnlijk niet. Toen der tijd had je wel ontzettend weinig treinen op Grou-Leeuwarden. Het vreemde was ook dat ze vlak achter elkaar reden en dan drie kwartier niets. Wie verzon toch zulke regelingen.
  Dat Heerenveen en/of Thialf niet wat meer bereiken kunnen is toch wel treurig.
  Als de Zuiderzeelijn over 40 jaar wellicht kruist krijgt Heerenveen toch een nieuw station. Wel buiten het centrum. Vooralsnog get it net of niet?

  • De woningbouw in Werpsterhoeke wil maar niet van de grond komen. En dat zal ook niet snel beter worden want woningen bouwen en verhuren is door de recente fiscale maatregelen een structureel verliesgevende business geworden. Dat station kan dus nog wel even duren.

   • Wie wil er ook wonen in een wijk die vernoemd lijkt naar het favoriete wapen van de lokale straatbendes?

    • Men zal het toch als Oud Friesch zien. Werpsterren zijn uit de 90-ies. Tegenwoordig is het steken en schieten of opblazen.

 • Het voorgestelde concessiecontract is puur opgesteld om de financiële belangen van NS te waarborgen. De reiziger staat buitenspel.

 • Wat mij betreft een goede keuze van het ministerie. Het versnipperen van concessies leidt bij de reizigers tot meer onduidelijkheid m.b.t. uit- en inchecken en herhaling van minimum starttarieven.

  Tevens: het lukt ARRIVA in hun concessiegebieden niet om hun materieel voldoende te bemannen en daarnaast: laat een vitale sector zoals energie, water en vervoer toch bij onze nationale overheid i.p.v. uit te besteden aan bedrijven die in buitenlandse handen zijn. Er zijn inmiddels voorbeelden te over dat privatisering en CONCURRENTIE IN DE MARKT niet werken.

  Wel zouden ProRail en NS moeten worden gereorganiseerd richting klantvriendelijkheid.

  • Inderdaad prima keuze dat het bij de NS blijft, alles maar weg geven aan buitenlandse vervoerders is nergens goed voor.
   Daarbij kan Arrivva zijn eigen treinen al amper bemannen inderdaad, zijn regelmaat stuk als wc's etc die niet open gaan.

   Nee het wordt echt beter als Arriva het zal doen, ook nog eens veel meer overstappen wordt je ook niet beter van als reiziger.

  • Ik reis vaak meer de trein van Arriva om dan over te stappen naar ns, Arriva trein altijd op tijd en schoon, ns ronduit smerig kapot en oud betreft traject Groningen utrecht
   Graag arriva

  • Sorry. Ik denk dat de enige uitweg met de huidige spoorcrisis het laten runnen van stoptreinen en lokale sneltreinen door de provincies te laten doen. Verder zal er een flinke zak geld bij het OV (net zoals bij de zorg, onderwijs, veiligheid, kerncentrales etc) moeten tenkoste van onzinnige zaken als meer open grenzen, boeren jennen, anti-aardgasgekte, EU, zwaaipaal gekte en wokeverheerlijking. De regiovervoerders hebben het bewezen dat ze het beter kunnen dan de NS. Ik denk dat het een nog een keer de NS alles laten doen dat het een zekere nog verdere teloorgang wordt van het spoor en dat is het laatste wat de reiziger kan gebruiken. Immers het OV en juist het lokale / regionale OV vervult een belangrijk maatschappelijke rol. Daarbij zitten de provincies dichterbij hun inwoners en weten beter wat nodig is om het OV te verbeteren.

  • Er is geen enkele open access trein in Europa waar je moet in- en uitchecken. Valt dus wel mee met die onduidelijkheid:)

   • Ergens las ik een bericht dat je bij de European Sleeper moet inchecken en als je dat vergeet kun je voor €75,-- je alsnog laren inchecken. In de reisvoorwaarden lees ik dat je je ultickits dient te valideren. En dat staat in deel 2. Die krijg ik niet op mijn apparaat. Maar bij deze vervoerder zou je dus wel je tickets moeten valideren. Wellicht kan iemand vertellen hoe diet werkt?

    PS Op mijn mobiele apparaat kan ik na het typen mijn tekst niet meer helemaal nalezen, omdat het tekstvak waarin ik dit bericht typ niet meeschaalt met de breedte van mijn mobiele apparaat.

 • Een opvallende nieuwigheid in de ontwerpconcessie is dat de overheid per lijn ook een maximumfrequentie oplegt. Voor Meppel-Leeuwarden is dat maximum tot en met 2033 4 treinen per uur per richting. Dus zelfs als NS dat al zou willen mág NS daar volgens de ontwerpconcessie naast 2 IC's geen 4 sprinters per uur per richting laten rijden.

  • Voorwaarden om een ander volume te rijden dan het plan staan beschrijven in artikel 8 van de ontwerp concessie (lid 4 voor het rijden van extra diensten en lid 5 voor het rijden van minder diensten). Bijvoorbeeld als een provincie een verzoek hiertoe indient, dan kan NS meer diensten rijden. Ook bij een evenement (zoals schaatsen in Thialf), dan zou NS extra treinen mogen laten rijden binnen de concessie.

   Maar u heeft gelijk dat NS niet zomaar meer treinen/uur mag rijden zonder dat daar aanleiding toe is. De concessie beschrijft wat NS vergund wordt te rijden, en tevens wat NS verplicht wordt te rijden. Misschien dat de NS op eigen initiatief nog extra treinen vergund kan krijgen via een aanvraag als open toegang tot het spoor. Maar meer waarschijnlijk zou NS dit veranderen, als ze dat zouden willen, binnen een tussentijdse actualisaties van de concessie zelf (die is voorzien in 2027). Een concessie is geen vergunning voor ongelimiteerd rijden van treinen. De overheid moet ook de hinder van treinverkeer managen (treinovergangen, geluidsoverlast, etc.). Ik weet niet of dit nieuw is aan deze concessie.

  • Dat voorkomt misbruik zodat NS het niet onmogelijk kan maken dat andere reizigers- en goederenvervoerders niet meer kunnen rijden.

   • Dat is vast het achterliggende idee, maar NS kan nog steeds zodanige rijpaden aanvragen dat andere paden onmogelijk worden, bijvoorbeeld door de rijtijd van sprinters te verlengen 'voor extra robuustheid', waardoor de capaciteit van een baanvak daalt.

  • Ik maak me meer zorgen om de minimale frequenties. NS kan in het weekend nog meer dan de helft van de huidige treinen opdoeken en dan voldoende ze nog ruimschoots aan de minimale eisen.

  • Duidelijk beleid om de belangen van de NS te beschermen en het OV langzaam uit te roken. Anders kan ik het dus niet benoemen. Ook ben ik absoluut geen vriend van deze EU, maar met dit soort ministers hoop ik nu wel dat de EU gaat ingrijpen, gezien Den Haag niet in staat is om ons OV fatsoenlijk te organiseren, terwijl het autoebzit, autogebruik en de drukte op de wegen alleen maar toeneemt met alle ellende van dien. De oplossing is alles maar de vervoersregio's en alle zuilen komen in handen van Translink, die de gelden dan verdelen over de vervoerders. Verders moet het anti-diesel beleid volledig van tafel en zou diesels als trein en us gebruikt moeten worden om de kosten te drukken en dus ook op deze manier het OV goedkoper te krijgen. Nieuwe spoorweginfra alleen aanleggen als er voldoende reizigers en treinen kunnen rijden en alle geplande uitreidingen bevriezen en eerst zorgen dat de huidige lijnen eerst goed gaan functioneren. Pas dan denken aan nieuwe infra.

 • Vivianne Heijnen is de zoveelste staatssecretaris op rij die aan het handje loopt van NS. Ze heeft nog niet eens de moed om NS te verplichten van 'smorgens vroeg tot 's avonds laat, 7 dagen in de week, overal 2 Sprinters te laten rijden. Al hebben ze maar de lengte van een bus.

  • Dat heet nou personeelstekort. En trouwens, regionale vervoerders hebben ook genoeg uursdiensten hoor.

    • (ik wou nog meer zeggen maar de telefoon vond ’t wel best zo)

     NS zit zeker niet stil wat het personeelstekort betreft, maar het opleiden van personeel kost tijd, en daarna moet het personeel nog bevoegdheid krijgen per baanvak.

   • De rustigere nevenlijn Almelo - Hardenerg wordt een beter bediend dan sommige dikkere NS lijnen. Dit is best wel zorgelijk te noemen.

   • Dat is ook precies het probleem. De overheid is bezig met de belangen van NS, niet met die van de reiziger.

   • U omschrijft de Nederlandse Spoorwegen als een voormalig staatsbedrijf, dus bent u kennelijk niet goed geïnformeerd over de status van de Nederlandse railondernemingen. Staatsbedrijven worden ambtelijk aangestuurd, zoals voorheen de PTT en de Rijksmunt. Hierbij bestaat, tenminste in theorie, het risico dat de politieke leiding van een departement invloed zou kunnen uitoefenen op de bedrijfsvoering van zo’n bedrijf.

    De NS is sinds haar oprichting in 1937 een naamloze vennootschap, met een in beginsel autonome leiding. Natuurlijk, er bestaat een delicate interactie met de concessieverleners, het departement dat beleid voert op infrastructuur en andere partijen in het landsbestuur, zoals de Tweede Kamer. De NS exploiteert de spoorlijnen, maar beheert die niet. Dat doet ProRail, en dat is wel een staatsbedrijf.

    Zonder een verband op hoog niveau met de overheid, zou de NS nooit in staat zijn om miljardenbestellingen te plaatsen voor nieuw materieel. Vanuit de NS gezien ervaart men de overheid vaak als lastpak, die hinderlijke eisen stelt als men om geld vraagt. De mentale onbeholpenheid van de NS valt de overheid niet aan te rekenen.

    Samenvattend; zonder overheidssteun kunnen er geen nieuwe spoorlijnen worden aangelegd, de NS laat op bedrijfsmatige wijze treinen rijden en het op niveau houden van de infrastructuur is een taak van het staatsbedrijf ProRail. Het ontwikkelen van nieuwe railverbindingen brengt financiële risico’s met zich mee. Gelet op het feit dat het dempen van de groei van het wegverkeer en vliegverkeer regeringsbeleid is, is het logisch dat het ontwikkelen van vervoersalternatieven een steuntje in de rug krijgen.

   • De Staatspoorwegen, was overigens eerder ook uitdrukkelijk geen staatsbedrijf. De regering zag de noodzaak in van het per spoor bereikbaar maken van alle regio’s van het land, en bleek genegen om daar waar particuliere spoorwegmaatschappijen als de HIJSM (HSM) en Rhijnspoorweg Maatschappij, geen initiatieven ontplooiden, van rijkswege spoorwegen aan te leggen. De SS (voluit de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen), was een particulier bedrijf, en exploiteerde deze spoorwegen voor eigen rekening en risico.

    Het rijk heeft verschillende staatsdeelnemingen in bedrijven. Maar dat maakt deze bedrijven niet automatisch staatsbedrijven. Aandelen in Air France – KLM, garanderen dat het rijk aan tafel zit bij de Raad van Commissarissen. De overname van de Volksbank voorkwam het omvallen van o.a. de SNS Bank. Dat maakt de SNS Bank niet tot staatsbedrijf. Dat het rijk de enige aandeelhouder is van Holland Casino, betekent niet dat bezoekers op rijksroulettetafels spelen. Het voorkomt wel dat gokwinsten naar buitenlandse zakken wegvloeien.

 • Zoek de dienstregeling van de nachttrein van Groningen naar Schiphol eens op. Vooral wanneer deze wel rijdt en wanneer niet. Dan begrijp je de aarzelingen van provincies en Rijk al een stuk beter.

  • Inderdaad zelfs die enkele trein kunnen ze amper laten rijden, ook die naar Maastricht niet.
   Heel groot aangekondigd en uiteindelijk rijden ze bijna nooit meer.

   • Waarschijnlijk gaat de heer Anne Hettinga van ARRIVA huilen, maar zij hebben enige kenmerken van het bedrijf FLIX dat we kennen van Flixbus en Flixtrain....

 • Aan de ene kant wel blij dat de consessie bij 1 bedrijf blijft. Overstappen en in/uit-check issues lagen wel flink op de loer.
  Aan de andere kant heeft Arriva ook laten zien bij de Noordelijke nevenlijnen dat het lijnen die compleet werden verwaarloosd door de NS wel mooi en werkend kan krijgen. De sprinterdienst Groningen - Zwolle verdient ookwel wat meer aandacht vanuit de NS. De spitssprinter Groningen - Assen is nooit van de grond gekomen. Zondagsoverdag maar 1x per uur een sprinter (en dan ook veels te kort daardoor te druk). En als flessenhals Zwolle-Meppel weer eruit ligt zijn ze net iets te makkelijk met geen vervangend vervoer ivm logistieke problemen. Dingen die de NS belooft te herstellen/verbeteren in 2024. Maar laat dit een wake-up call zijn voor de NS dat ze het Noorden eens wat serieuzer moeten nemen. Anders is een andere partij een kans geven geen slecht idee...

  • Met zoveel geld van de provincies zouden alle vervoerders het aanbod op de lijnen in het noorden (en andere regio's) kunnen verbeteren natuurlijk. Dat staat los van Arriva. Bovendien heeft Arriva helemaal geen zin meer om in die concessiegebieden te rijden, gezien het grote aantal uitvallende treinen en het feit dat verschillende provincies ze al in gebreke stellen...

   • En daarnaast heeft Arriva ook net zo goed uursdiensten op hun eigen trajecten. Trouwens, elke vervoerder heeft dat dus om alleen de NS de schuld ervan te geven is ook weer oneerlijk.

    • De frequentie op Groningen-Roodeschool een op een vergelijken met Schiphol-Zaandam-Hoorn is natuurlijk kolder.

   • De NS presteert om zelfs in de drukbevolkte Randstad regionale spoorlijnen, op valse gronden, af te stoten. Denk aan de Hoekse Lijn, Hofpleinlijn, MerwedeLingelijn en Zoetermeerlijn. Ook de regionale spoorlijnen in het Noorden, Oosten en Zuiden zijn te min voor de NS, die zich specialist acht in het IC- en internationale vervoer. Ook bij het internationale spoorvervoer, faalt de NS keer op keer. De NS verdient geen 10.000 ste kans. Gun andere spoorwegmaatschappij een eerlijke kans om een betere dienstverlening te realiseren tegen een scherpere prijs.

    • Ik woon zelf in de buurt van Rotterdam en ben blij dat de Hofpleinlijn en de Hoekse lijn naar de Ret zijn gegaan. Met een dagkaartje van de Ret kan is mijn reisgebied nog groter geworden en mijn fiets mag vaak gratis mee.

    • @ Wouter: Inderdaad, het RET-serviceniveau is behoorlijk hoog. Denk maar aan o.a. de nachtmetro’s tijdens het North Sea Jazz Festival of Nieuwjaarsnacht. Maar die leuke dingen komen echt niet uit de koker van de RET, maar van de scherp toezichthoudende Gemeenteraad van Rotterdam. De RET zou, net als de NS, liever geen fietsen vervoeren. Maar ja, met de Gemeenteraad (rechtstreeks en via de Metropoolregio Rotterdam Den Haag) aan de knoppen, doe je wat je wordt opgedragen. Opereerde het Min. van I en W en de Tweede Kamer maar net zo duidelijk richting NS, dan zouden mooie dingen bereikt kunnen worden.

    • Vanuit vervoerstechnisch oogpunt - zeker met het oog op toekomstige woningbouwplannen - was het heel erg logisch dat Zoertmeerlijn, Hofpleinlijn en Hoekse lijn zouden worden omgebouwd tot metrolijnen, en spoorlijn af zouden worden.

     Ik geloof dat iedereen daar beter van is geworden.

    • Ja, de NS had een keuze toen de politiek een beslissing over die lijnen maakte. Het liefst hadden ze die lijnen gehouden en de reizigers zoveel mogelijk kaan geplukt.

 • Waarom denken ze bij Arriva toch steeds dat ze zo goed zijn? Ze krijgen het al minstens 3 jaar niet meer voor elkaar om de geplande dienstregeling 'in de regio' te rijden en laten bovenop die versoberde dienstregeling in vrijwel alle concessiegebieden dagelijks flink wat treinen uitvallen (het laatste halfjaar vooral in Zuid-Limburg) en dat oogt duidelijk als schijt aan de reiziger aangezien voor die nachttreinen schijnbaar wel extern personeel ingehuurd kan worden.

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

20 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug