fbpx

Deze treinen worden sneller of juist trager in 2017

29 jan 2016 20:01

In de dienstregeling 2017 worden diverse treinen langzamer én sneller. NS heeft in haar plannen geprobeerd zoveel mogelijk reizigers te laten profiteren van de snellere treinen en zo min mogelijk reizigers te hinderen met de langzame treinen. De redactie van Treinreiziger.nl heeft een overzicht gemaakt van de treinen die trager en sneller worden.

Met name Sprinters doen er op een aantal trajecten langer over, omdat ze aan de kant moeten voor een Intercity of een (geplande) goederentrein. De reistijd wordt vooral gerealiseerd door treinen minder te laten stoppen. Ook wordt er reistijd geboekt door de hogesnelheidslijn meer te benutten.

De genoemde reistijden zijn afkomstig uit een brief van NS aan consumentenorganisaties. De dienstregeling is nog niet helemaal definitief. Zo kunnen de consumentenorganisaties nog advies geven. NS benadrukt meestal het deel van de route waar de reistijdwinst het grootst is. Het kan zijn dat op sommige delen van de route de reistijdwinst iets lager uitvalt.

Sneller:

 • -9 minuten. Sprinter Apeldoorn – Enschede hoeft in Rijssen of Enschede Kennispark. De trein had nu soms een langere reistijd om ruimte te geven aan andere treinen. (Zie: Relatief weinig wijzigingen in Twente)
 • -9 minuten. Intercity Zwolle – Roosendaal rijdt tussen Arnhem en Nijmegen voortaan non-stop. (Zie: Meer en kortere treinen rond Nijmegen)
 • -9 minuten. Intercity Den Haag – Eindhoven. Stopt niet meer te Dordrecht. (Zie: Alle wijzigingen in Zuid-Nederland)
 • -6 minuten. Sprinter Amersfoort – Amsterdam. Stopt korter te Weesp. Ook de Sprinter Zwolle – Amsterdam stopt korter te Weesp. (Zie: Veel wijzigingen in dienstregeling Flevoland).
 • -6 minuten. Intercity Leeuwarden – Schiphol – Den Haag, kortere stop te Zwolle en de stop te Duivendrecht vervalt. Reistijd winst wordt circa 12 minuten als de wijzigingen in Friesland kunnen doorgaan
 • -3 minuten. Intercity Leeuwarden – Rotterdam, kortere stop te Zwolle.
 • -2 (of -3) minuten. Intercity Groningen – Schiphol – Den Haag. De stop te Duivendrecht vervalt.

Trager:

 1. +3 a 5 minuten (schatting). Intercity Schiphol – Heerlen, vanwege splitsen en combineren een langere stop te Eindhoven.
 2. +4 a 5 minuten. Intercity Amsterdam – Vlissingen zal langer stilstaan te Roosendaal. In die tijd kunnen goederentreinen passeren.
 3. +5 minuten: De trein VAN Utrecht NAAR Almere.
 4. +5 minuten. Intercity Alkmaar – Haarlem (spitstrein) vanwege extra stop te Heiloo en Castricum. (Zie: Wijzigingen in de kop van Noord-Holland)
 5. +6 minuten. Sprinter Den Bosch – Eindhoven blijft in Boxtel langer staan voor het passeren van een Intercity.
 6. +8 minuten. Sprinter Den Haag – Utrecht zal langer blijven staan te Woerden.
 7. +7 tot +13 minuten. Sprinter Rhenen – Breukelen – Amsterdam vanwege langere stop te Utrecht. Dit is nodig voor het laten passeren van een goederentrein.