Ernstig ongeluk met Abellio trein in Schotland: 3 doden

Een reizigerstrein van NS dochter Abellio is in Schotland ontspoord op de route Aberdeen – Glasgow. De machinist, een conducteur en een reiziger zijn om het leven gekomen. Rookwolken op de plek van het ongeluk zijn van grote afstand zichtbaar. Volgens ooggetuigen is de aandrijvingsmotor in brand gevlogen.

De trein vertrok woensdagochtend om 6:38 uur uit Aberdeen richting Glasgow Queen Street. Naar verluidt zou de trein slechts zes reizigers hebben vervoert, en daarnaast zouden zes personeelsleden aan boord zijn geweest. Omstreeks 9:40 uur is de trein ontspoord. De trein van ScotRail ontspoorde ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Aberdeen in de gemeente Stonehaven.

Volgens Daily Mail zou de trein zijn gestopt vanwege een aardverschuiving. De krant meldt dat de trein vervolgens terug reed richting Aberdeen, maar dat toen een tweede aardverschuiving volgde. Ingewijden zeggen tegenover de Britse krant dat dit waarschijnlijk de ontsporing heeft veroorzaakt, maar dat is nog niet officieel vastgesteld.

Abellio rijdt in Schotland onder de naam ScotRail en is een dochter van de Nederlandse Spoorwegen. NS-baas Roger van Boxtel noemde het in een tweet een afschuwelijk treinongeluk. De Britse en Schotse premiers, Boris Johnson en Nicola Sturgeon spraken beiden van een zeer ernstig ongeluk.

This post was last modified on 13 augustus 2020 16:47

Bekijk reacties

 • Dat ziet er niet best uit. Kan me nauwelijks voorstellen dat alleen de machinist in die brandende stuurwagen die daar in de greppel ligt overleden is, als je die wagons zo op elkaar gestapeld ziet liggen, het doet me herinneren aan Eschede, maar misschien was de trein verder vrijwel leeg. Hoe hard reed deze trein wel niet? Dacht niemand na over een snelheidsbeperking nadat ze nota bene terugkeerden vanwege een andere aardverschuiving? Goed, het is voorbeeld nummber zoveel van het totale mismanagement van infrastructuur in Engeland, ten aanzien van het spoor maar ook vooral ten aanzien van het waterbeheer. Dan kunnen we ons hier met de waterschappen toch vrij gelukkig prijzen.

  • Aan foto's elders te zien staat de locomotief aan de achterkant van de trein nog in de rails. Als de voorkant van de trein uit de rails loopt terwijl de locomotief achterop blijft duwen, is er niet per se een hoge snelheid nodig om de rijtuigen op te doen stapelen.

   • The train was a shortened High Speed Train with a power car at each end.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Intercity_125

    The HST was set HA22 powered by 43030 & 43140. It was on 1T08 06:38 Aberdeen to Glasgow Queen Street. The derailment of the HST set resulted in 43140 ending up down an embankment, severely damaged and on fire. 43030 remained on the rails.

Share

Recent Posts

AKO sluit vestigingen op dertien stations na verbod op verkoop rookwaren

Boekhandel AKO sluit dit jaar dertien vestigingen op verschillende NS-stations. In 2020 besloot NS dat…

23 uur terug

Duitser legt eigen overweg aan, treinverkeer stilgelegd

Alsof het een aflevering van Help, mijn man is Klusser! is: een man in Duitsland…

2 dagen terug

Treinwebshop.nl vanaf juli offline

Treinwebshop.nl stopt na negen jaar van bestaan. De internetwinkel wordt per 1 juli offline gehaald…

3 dagen terug

Cinque Terre per trein: ontdek de betoverende Italiaanse Rivièra

De Cinque Terre is prima per trein bereikbaar, ook vanuit Nederland. Wil je toch liever…

3 dagen terug

Mooiste treinreizen door Italië: langs de kust en door de bergen

Verken Italië per trein. De trein brengt je niet alleen van a naar b, maar…

4 dagen terug

Eerste nachttrein uit Berlijn aangekomen in Nederland, vanaf 2024 ook naar Praag

Sinds vrijdag is Nederland een nachttrein rijker. Voortaan rijdt er drie keer per week een…

1 week terug