X

FNV: Acties op korte termijn met hinder voor treinreizigers

Treinreizigers zullen “op korte termijn” hinder ondervinden van acties van het NS-personeel. Dat heeft FNV Spoor woensdag aangekondigd, nadat een ultimatum van FNV aan NS vandaag om 12:00 uur verliep. 

 

De acties zullen door het land heen, in estafettevorm worden gehouden, meldt FNV. “Dit betekent dat op verschillende dagen, op verschillende plekken het werk wordt neergelegd. In verband met veiligheid lichten wij NS de dag voorafgaand aan de geplande werkonderbrekingen om 15.00 uur in over de tijd en plaats” schrijft de vakbond.

FNV wil onder meer dat NS stopt met de uitbesteding van de stationswinkels. Ook eist de vakbond dat het bedrijf weer serieus mee gaat bieden bij de aanbesteding van regionale spoorlijnen. NS heeft juist besloten zich geheel te richten op verbetering van het hoofdrailnet. De aanbesteding van de treindiensten in Friesland en Groningen komt er aan, het huidige contract van Arriva loopt af in 2020. FNV wil dat NS bij die aanbesteding gaat meedoen. “De vraag aan NS om mee te bieden op de noordelijke spoorlijnen is onmogelijk. De deadline hiervoor liep gisteren af,” reageerde NS op het moment dat het ultimatum werd aangekondigd.

Verder eist FNV dat NS stopt met de centralisering van werkzaamheden en dat op alle dubbeldekkers weer twee conducteurs gaan meerijden. NS noemde die eis eerder al moeilijk te begrijpen. “Al tien jaar lang zijn er dubbeldekkers met één conducteur,” aldus NS in een eerdere reactie.  Het spoorbedrijf wijst erop dat de wensen van FNV leiden tot een duurder treinkaartje.

NS liet verder weten dat het bereid is met FNV in gesprek te gaan over een aantal van de genoemde punten, maar dat de vakbond verzoeken daartoe “helaas” heeft afgewezen. “Actievoeren is wat ons betreft geen oplossing”, aldus het bedrijf dat zich daarin gesteund weet door andere vakbonden zoals CNV en VVMC.

NS herhaalde dat zijn nieuwe strategie zorgvuldig is gekozen, en uitgevoerd wordt in goed overleg met medewerkers, medezeggenschap en vakbonden. “Wij zouden het zeer vervelend vinden als reizigers hinder ondervinden van acties en hebben daarom FNV Spoor opgeroepen om in te gaan op onze meermaals gedane oproep tot inhoudelijk overleg”, aldus een woordvoerder.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

.

This post was last modified on June 14, 2017, 5:48 pm

Treinreiziger.nl (Hildebrand) :

Bekijk reacties (19)

 • Het is toch wel een beetje bizar dat de FNV acties wil laten voeren om 2 conducteurs op de dubbeldekker wil hebben dat er 2 conducteurs moeten komen is ook niet meer dan logisch Want 1 conducteur kan nooit in zijn eentje alle reizigers controleren. Maar ze moeten dan wel met z'n tweeën vervoersbewijzen condoleren en niet in de 1e klas gezellig gaan zitten of in de cabine.
  Want in het Duitsland worden de kaartjes wel gecontroleerd en loopt de conducteur constant door door de trein om kaartjes te controleren.
  Ik denk dat de FNV beter zijn leden instrueren dat zij kaartjes moeten controleren.
  En het moet ook een keer ophouden dat conducteurs dat zij zogenaamd rondjes om de kerk moeten rijden dit komt alleen hier voor niet in het buitenland!
  En de rare eis dat dat de NS moet bieden op de regionale spoorlijnen de FNV weet donders goed dat de NS die lijnen in het verleden heeft verwaarloosd.
  Het beste is om alles aan te besteden in 2025.

 • Tja, het respect was door alle ludieke acties weer groeiende en als wij de reizigers nu de dupe worden... doe effe normaal en ga aan je werk. ga een optijd rijden, de 1e trein die steevast te laat komt.sta optijd op anderen moeten naar hun werk. nee deze aktie is totaal overbodig sinds de poortjes dicht zijn. conducteur is een uitstervend beroep.waarom not controleren als iedereen al inchecked?om die ene jumper te pakken? tip voor het personeel, kom op tijd en zorg dat je vaste trajecten hebt dan leer je je klanten kennen. en wees flexibeler, spreel goed engels om de toeristen te adviseren. maar staken? doe ff normaal,en ga eens optijd rijden,ik reis 5 dagen met de trein, zie vaak ns personeel de 1e klas vullen terwijl klanten staan. onbegrijpenlijk, 10 keer treinen minimaal en dan minimaal 5 keer te laat aankomen. nee staken zet meer kwaad bloed dan alle akties die het goedmaken.

 • Verbaasd, zelfs ontstemd ben ik over de azijnpisserige reacties op dit artikel. Ik wens mijn oprechte waardering te uiten voor het prima werk, dat ik de meeste treinmanagers (of: "conducteurs") zie leveren. Ik vind, dat het als (dagelijkse) treinreiziger niet mijn plaats is, de uitvoering van het werk van een treinmanager te kritiseren of beoordelen. Ik ben niet op de hoogte van de taakomschrijving van een treinmanager. Dat in het buitenland dingen wellicht anders worden gedaan, moge zo zijn, maar "'s lands wijs, 's lands eer," en gaat mij niet aan. Overigens, waarom er twee treinmanagers standaard op etagetreinen moeten worden ingezet, is mij onduidelijk. Wat is de motivatie? En, ten slotte, waarom moet een hobbyclub als FNV zich met de voering van een bedrijf willen bemoeien?

 • De conducteur is niet op de trein enkel en alleen om de kaartjes te controleren, ze zijn er ook om problemen die kunnen ontstaan op te lossen dan wel zodanig te begeleiden dat er geen aanvullende problemen of risico's ontstaan.

  Dat gezegd hebbende is het wel zo dat zij een baan hebben die interactie vereist met andere mensen en dat zij daarvoor regelmatig door de trein heen moeten lopen in plaats van stil op 1 plaats blijven, al dan niet bereikbaar voor de reizigers. Dit roept onbegrip en wrevel op die niet nodig zou zijn als de conducteur inderdaad die interactie opzocht.

  Verder vind ik de eis van 2 conducteurs op 1 trein, juist gezien de huidige drukte in de treinen, niet overbodig. Ze zijn er voor de veiligheid van de reiziger, en dat lijkt mij niet iets waar je op zou moeten bezuinigen.

  Kortom, het zal mij mateloos irriteren indien er gestaakt wordt, zeker als ik niet geïnformeerd wordt voor ik op het station ben, maar ik begrijp waar een deel van de eisen vandaan komen en heb daar wel enig begrip voor.

  • "Verder vind ik de eis van 2 conducteurs op 1 trein, juist gezien de huidige drukte in de treinen, niet overbodig."

   De eis van FNV houdt in dat er geen enkele dubbeldekstrein meer kan rijden met één conducteur aan boord. Het verschil met de huidige situatie zit juist voornamelijk in de treinen aan de randen van de dienstregeling waar straks twee conducteurs op moeten, ook als er aan reizigers anderhalve man en een paardenkop in zit.

 • Ik steun de eis voor twee conducteurs per trein helemaal. Als je hoort wat de reizigers die mensen af en toe aandoen... ik kan me voorstellen dat je je werk dan echt niet relaxed blijft doen als je in je eentje bent in een volle trein. Plus, de conducteur moet flink aan de bak bij ongevallen, passagiers die onwel worden, noodgevallen, ontruimingen... doe het maar eens in je eentje.

  Wat ik wel VOLSLAGEN belachelijk vind is dat de FNV weer eens brult om een staking. De enige die de consequenties daarvan voelt is degene die opnieuw een dure vrije dag moet opnemen omdat het NS-personeel zijn werk neerlegt. Met kans op onbegrip van de werkgever (waarom ga je dan niet met de auto?). Ik vind het MACHTSMISBRUIK, een ontkenning van hun maatschappelijke taak.

  Stakingen werken in een fabriek waar de
  eigenaar direct wordt gepakt in zijn eigenbelang. Niet als je salaris wordt betaald met belastinggeld en treinkaartjes, door al die mensen mensen die er verder ook niks aan kunnen doen dat de NS kennelijk zo slecht met zijn mensen omgaat. Nederigheid jegens de ECHTE financiers van hun salaris zou deze FNV-mensen sieren - en als ze die financiers niet tegen zich in het harnas jagen, willen die misschien zelfs wel petities tekenen.

  Die financiers zouden zelf vast ook dolgraag andere, betere, veiligere werkomstandigheden hebben maar hebben vaak niet de luxe dat ze daar vrolijk om kunnen gaan staken.

 • Vakbonden zijn juist wel actueler dan ooit met doorgeslagen flexwerk, leeftijdsdiscriminatie, social dumping, etc waar de rechtse politiek veel te weinig tegen optreedt. Daarom is een gezamenlijke vuist maken het enige dat dan nog helpt. Als enkeling sta je tegenwoordig zo op straat dankzij de soepele ontslagwetten wederom dankzij rechtse kabinetten.

  Of de eisen van fnv nu terecht zijn kan ik niet beoordelen maar het is wel goed dat werknemers eindelijk weer opkomen voor zichzelf.

  • Ha Actie!

   Mee eens, opkomen voor jezelf als werknemer is ontzettend belangrijk en dat kun je het beste gezamenlijk doen. Maar dat zullen ze dan wel moeten doen op een manier die het NS-bestuur direct raakt, want die maken de dienst uit. Maar zorg ervoor dat je niet de verkeerde pakt. Dus voorkom nare gevolgen heeft voor de reiziger, die vaak afhankelijk van je is, in feite de hele rekening betaalt en er echt niks aan kan doen. Nee, zorg dat je die vooral MEE krijgt in je protest, want een tevreden NS-medewerker betekent sociale rust, reinheid en regelmaat - en dus een tevreden reiziger.

   Inderdaad, zoals Treinreiziger al zei, sluit de stationwinkeltjes een paar dagen, dat doet financieel direct auw voor het NS-winstmodel.

   Of kondig aan dat je een weeklang nergens
   kaartjes gaat controleren. Reizigers blij, want alles werkt en ondertussen is het ook een vorm van staking. En verder kan de werkende mens gewoon naar zijn werk, wat het ook is, de sollicitant naar zijn gesprek, de student naar zijn tentamen, de scholier naar school, oma die niet meer mag autorijden naar haar wekelijkse uitje (of naar het ziekenhuis, verdorie), enzovoorts.

 • De NS presenteert zich (nee correctie: wordt door de FNV blijkbaar gedwongen om zich te presenteren) als de meest onsympathieke, klantonvriendelijke organisatie ooit. Met stakingen dupeer je alleen maar de inmiddels toch al zwaar getergde treinreiziger en het laatste wat je ermee bereikt is sympathie voor de NS en hun werknemers. Als de stakingen inderdaad doorgaan dan hoeft men niet te rekenen op mijn begrip en sympathie. Het is alleen maar de zovéélste ergernis in een hele lange rij van ergernissen. Wat mij betreft mogen ze het hele spoorwegnet van Nederland in de aanbieding doen, en een nieuwe organisatie het treinvervoer laten regelen, zodat de NS is uitgerangeerd.

 • Het rijdend (ik noem het dikwijls hangend) NS-personeel en m.n. de conducteurs: ik zie ze onderweg zelden of je moet op zoek naar ze in de 1e klas of machinistencabine. Waar ze in permanente staat van re-unie zijn, alsof ze elkaar in geen jaren gezien hebben. Een zegen dat er juist wel is aanbesteed en de nodige concessies naar Arriva etc zijn gegaan met als gevolg: meer treinen met gemotiveerd personeel en vooral: reizigersgroei. Hier gaat het belang van de reiziger boven het korte termijnbelang van een hoop gemakzuchtig NS-personeel en hun opjuttende vakbonden. De enkele NS-medewerker die wel zijn/haar werk doet niet te na gesproken, maar die zie je niet "aaksjie"-brallend in de media, maar servicegericht in de trein!

 • Wat een negatief geleuter hier weer! Ben blij dat er wel mensen zijn die blij met een conducteur zijn en gewoon gezellig een praatje maken. Reizigers zijn over het algemeen onbeschoft asociaal en brutaal en denken dat der trein van hun is.mischien dat we daar eens wat aan kunnen doen. Opvoed cursus.

  • Rudy werkt bij de NS en wil stiekem hier een puntje maken?

   'Ben blij dat er wel mensen zijn die blij met een conducteur zijn en gewoon gezellig een praatje maken.'

   Blijkbaar heb je veel moeite met lezen maar deze reiziger die al dik 15 jaar 7 dagen in de week met de trein reist zou graag eens dat praatje maken.

   Laat ik het dan helder maken:

   - Trein 2169 Amsterdam-Den Haag Centraal ; dagelijks op het meest 'zwartrijgevoelige' deel geen controle, NOOIT....

   - Trein 2258 Haarlem-Vlissingen; na Den Haag HS heb je wel eens een HC die een rondje controle doet...

   Als je niet weet waar je over praat Rudy, houd dan gewoon je mond...

 • In plaats van deze publieksonvriendelijke actie hadden ze beter eens aan de reiziger uit kunnen leggen WAAROM ze het niet eens zijn met de NS en daarna een petie kunnen houden om eens te kijken hoeveel reizigers het eens zijn met hun standpunt. Daarna kan je nog altijd denken over wel of geen actie. En inderdaad: staking bij de kiosken zou bij mij op meer begrip kunnen rekenen, daar tref je de NS direct mee i.p.v. alleen de reizigers