FNV stelt ultimatum aan NS: acties dreigen
31 mei 2017 17:53
Het is opnieuw onrustig op de werkvloer bij NS. FNV dreigt met acties op het spoor als NS niet stopt met de uitbesteding van de stationswinkels. Ook wil de vakbond dat NS mee gaat doen met binnenlandse aanbestedingen van alle regionale spoorlijnen. FNV heeft dat geëist in een ultimatum dat op 14 juni om 12:00 uur afloopt.
FNV is al langer zeer kritisch op de toekomstplannen van NS. Het bedrijf wil zich de komende jaren concentreren op het hoofdrailnet en niet meer meebieden op regionale concessies. Daarbij worden horeca en winkels op de stations uitbesteed. De vakbond spreekt van een “uitverkoop” die slecht zal uitpakken voor personeel, klanten en de schatkist.
De aanbesteding van de treindiensten in Friesland en Groningen komt er aan, het huidige contract van Arriva loopt af in 2020. FNV wil dat NS bij die aanbesteding gaat meedoen. “De vraag aan NS om mee te bieden op de noordelijke spoorlijnen is onmogelijk. De deadline hiervoor liep gisteren af,” reageert NS in een verklaring.
Overigens is FNV niet de enige die kritiek heeft op het plan om horeca en winkels op stations uit te besteden. Reizigersvereniging Rover vroeg zich vorig jaar al af welk probleem voor de reiziger het afstoten van stationswinkels nu eigenlijk oplost. NS ziet dat anders. “NS verkoopt de winkels niet, maar wil een aantal retailformules uitgeven in concessie. Dat levert NS evenveel geld op als nu,” zegt het spoorbedrijf in een reactie. “De stellingname van FNV is op dit punt daarom prematuur.”
Een andere eis van de FNV is dat op iedere dubbeldekker een tweede conducteur aanwezig is. NS zegt dat het treinkaartje duurder zou moeten worden, als het spoorbedrijf invulling aan die eis zou geven. “Wij staan voor de keuzes die zijn gemaakt. Wij willen graag in gesprek blijven, maar FNV heeft nu aangegeven dat niet te willen. Wij betreuren dat en kiezen ervoor om de gesprekken met alle andere betrokkenen voort te zetten,” zegt het spoorbedrijf.
Voormalige Resto RSD, die prachtige ruimte, staat al jaren leeg. Te hoge huur?
Hopelijk gunnen de nieuwe uitbaters hun personeel volwaardige kontrakten ipv de slavernij van paar uurtjes/week.
Ik zal misschien te eenvoudig denken, maar de stelling “Dat levert NS evenveel geld op als nu,” zegt het spoorbedrijf” bevreemd mij. Wat de retail nu oplevert is de winst die die winkels maken neem ik aan. Als een concessie even veel kost als de winst van de winkel, dan lijkt de deal mij erg onaantrekkelijk voor exploitanten, tenzij ze veel lagere salarissen gaan betalen aan hun personeel en de prijzen opvoeren?