Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en Londen. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. Oorspronkelijk was er sprake van dat er bijna een jaar geen direct treinverkeer mogelijk zou zijn.

Door de renovatie van station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de hal waar nu de marechaussee huist. Voor reizen naar Engeland is immers een paspoortcontrole nodig. Door de nieuwe marechaussee-terminal versneld af te bouwen, wordt tijd gewonnen.

Geen alternatief

Een alternatief was het neerzetten van een kleinere, tijdelijke terminal. Dat plan bleek ongeschikt. Er zouden daardoor minder reizigers met de Eurostar meekunnen. Bovendien zou het langer duren voordat de echte terminal klaar zou zijn. Hierdoor zou er dus langer hinder zijn. Ook zou het langer openhouden van de huidige hal andere werkzaamheden, bijvoorbeeld aan het IJ-viaduct, in de weg kunnen zitten.

Eurostar zegt blij te zijn dat de verstoring beperkt blijft tot een half jaar. “We zullen de komende weken samenwerken om de gevolgen voor ons en onze klanten tijdens de periode verder te beperken”, stelt topvrouw Gwendoline Cazenave in een reactie. “Treinen van Londen naar Amsterdam blijven in elk geval nog wel rijden”, zegt Eurostar. De paspoortcontroles van die verbinding vinden immers in Londen plaats.

‘Een sof’

Reizigersvereniging Rover is tegelijk blij en kritisch. “Het is een sof dat de trein een half jaar niet kan rijden vanuit Amsterdam”, reageert directeur Freek Bos bij ANP. “Gelijktijdig was de planning eerder dat de trein bijna een jaar niet zou kunnen rijden, dan is dit al een stuk beter.” Rover noemt de huidige keuze ‘de beste van allemaal slechte opties’.

Het euvel duurt naar verwachting tot december 2024. In die periode moeten treinreizigers tussen Nederland en Groot-Brittannië overstappen in Brussel. Starten in Rotterdam is volgens Eurostar geen optie, want dat is niet rendabel genoeg. Volgens de NOS moeten door het stilleggen van de verbinding dagelijks 21 extra vluchten vertrekken.

This post was last modified on 11 december 2023 11:08

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug