Interrail nu beschikbaar als mobiele Pas

Interrail biedt sinds deze week de Interrail Global Pas ook aan als mobiel ticket. De mobiele Pas kan tot 11 maanden voor aanvang van de reis gekocht worden. Reizigers hoeven hun startdatum pas te kiezen zodra ze op reis gaan. Vooralsnog is de mobiele pas exclusief beschikbaar via interrail.eu.

Mijlpaal

Aan de introductie is een lang voorbereidingstraject vooraf gegaan. “Dit is zeker een grote stap en belangrijke mijlpaal voor Eurail” zegt woordvoerder Nienke Geudeker. Eurail, het bedrijf achter de Eurail en Interrail treinpassen, lanceerde in juli al de mobiele Italië Pas. Dat blijkt aan te slaan.

Dat Interrail nu pas overstapt naar een mobiel ticket, komt doordat de overstap complex is. “De Europese spoorwegen kennen geen standaard voor ticketing systemen zoals bijvoorbeeld IATA bij de luchtvaartmaatschappijen. We moesten dus een digitale pas ontwikkelen die door alle meer dan 35 deelnemende spoorwegen en veerbootmaatschappijen geaccepteerd wordt, met elk hun eigen ticketcontrole systemen en processen” legt Geudeker uit. Het ticket moet niet alleen herkend worden door de verschillende scanapparaten die conducteurs gebruiken, maar ook bij eventuele toegangspoortjes op stations.

Praktische werking

De basis blijft ongewijzigd: één treinticket om kris, kras Europa door te reizen. Ook de geldigheid van de mobiele pas wijkt niet af van de papieren Interrail ticket. Toch werkt het praktisch net iets anders. Bij de papieren pas moet je bijvoorbeeld een reisdagboek invullen, bij de mobiele pas gaat dit digitaal. “Dit werkt heel eenvoudig in de app: je zoekt je treintijden in de planner op en voegt de geselecteerde reis vervolgens toe aan je mobiele Pas” vertelt de Interrail woordvoerder.

De treinpas kun je alleen in de Eurail/Interrail app tonen. Uitprinten zoals bij een e-ticket is vooralsnog niet mogelijk. Geudeker: “Dit heeft te maken met beveilingseisen en fraude risico’s”. Om dezelfde reden moet de reiziger minimaal eens per drie dagen internet hebben (op het moment dat de interrail app geopend is), zodat het systeem de geldigheid van de mobiele pas kan controleren.

Wie een papieren ticket verliest zonder aanvullende verzekering heeft pech. Bij de mobiele pas is dat anders, en kan na contact met de klantenservice het ticket ook op een andere telefoon laden. Op één mobiele telefoon kunnen tickets van meerdere personen geladen worden. Het is echter niet mogelijk om een ticket van één persoon op meerdere smartphones in te laden.

Voorbeeld van een Interrail / Eurail Mobiele Pas

Meer flexibiliteit

De mobiele Interrail pas biedt bovendien meer flexibiliteit. Bij aankoop hoef je niet direct een ingangsdatum te kiezen. Dat kan ook later (binnen 11 maanden). Bovendien kun je de ingangsdatum wijzigen, mits deze niet is aangebroken (volgens de Nederlandse tijdszone). Heb je een reispas met een aantal reisdagen binnen één of twee maanden? Dan kun je ook een reisdatum weer deactiveren, mits deze volgens Nederlandse tijdzone niet is aangebroken.

Reisplannen veranderd? Aansluiting gemist? Geen probleem. Dan kun je het reisschema aanpassen. Je kunt de reisdag alleen niet meer annuleren als deze eenmaal is begonnen.

Als introductieaanbieding kunnen alle Interrail en Eurail (voor reizigers woonachtig buiten Europa) mobiele Passen die in september of oktober 2020 zijn gekocht via interrail.eu zonder extra kosten worden omgeruild of terugbetaald voor reizigers die hun reis willen uitstellen of annuleren.

De mobiele Passen zijn op dit moment alleen nog verkrijgbaar via de Interrail website. Naar alle waarschijnlijkheid is de mobiele Pas vanaf medio 2021 ook verkrijgbaar via andere verkooppunten die nu ook al de papieren Interrail Pas verkopen.

Veel gestelde vragen over Interrail

Je kunt de internationale reisplanner gebruiken, die vind je bijvoorbeeld op bahn.de. Ook op de site van Interrail kun je de dienstregeling van de Europese treinen checken.

Een zitplaats kun je soms online reserveren, helaas niet altijd.

Duitsland (en verder)

Bij de Duitse spoorwegen kun je online een zitplaatsreserveren. Niet alleen voor reizen binnen Duitsland, maar ook voor veel internationale reizen die lopen via Duitsland. Ga hiervoor naar bahn.de. Kies voor “alleen zitplaats (geen treinkaartje)”.

Kies voor “alleen zitplaats” (links)

Thalys en Eurostar

Thalys en Eurostar kun je reserveren via deze pagina van de Belgische spoorwegen. Let op: dit is alleen bedoeld voor mensen die een Interrail pas hebben.

TGV (Frankrijk)

De TGV van en naar België kun je niet online reserveren. Dat geldt voor vrijwel alle internationale TGV ritten. Wel kun je ritten binnen Frankrijk online reserveren. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar voor Interrailers. Op nl.oui.sncf dien je alle zoekfuncties uit te klappen (via pijltje) en kun je bij kortingskaarten Interrail kiezen volle.

Zo kom je bij alle zoekfuncties

Selecteer bij kortingskaarten Interrail / Global Pass.

Italië

Een zitplaats binnen Italië reserveren kun je via deze pagina regelen. Een internationale reservering is niet mogelijk via deze pagina. Als de website geen losse zitplek kan reserveren wordt het volledige normale tarief getoond.

Verenigd Koninkrijk

Hier kun je online een zitplaats reserveren voor binnen het Verenigd Koninkrijk. Voor de Eurostar naar Londen kun je terecht op deze pagina

Zweden

Bij de Zweedse spoorwegen kun je online een reservering maken (ook voor Kopenhagen – Stockholm), je hebt daarvoor je ticketnummer nodig.

Geef aan dat je een Rail Pass hebt.

Vul je pasnummer in.

Zwitserland

Reserveren voor de meeste binnenlandse treinen is in Zwitserland niet nodig. Wil je toch een zitplek reserveren? Dan kun je dat hier doen. Internationale trajecten kun je hier niet los reserveren.

Interrail is er voor iedereen die in Europa woont. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet in Europa geboren bent. De enige voorwaarden is dat je in Europa geregistreerd staat als inwoner.

De meest interessante reispas is de Interrail Global Pass. Daarmee kun kris, kras heel Europa door. Die is er in verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen tussen 1e en 2e klas. En je hebt keuze in het aantal reisdagen.

Verder kun je kiezen voor de One Country Pass. Daarmee kun je in één land een rondreis maken.

Interrail is in 2020 geldig in 33 landen:

België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noord-Macedonië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Turkije , Zweden, Zwitserland.

Interrail heeft sinds 2019 een mooie nieuwe regel voor nachttreinen. Alleen de vertrekdatum van de nachttrein telt mee als reisdag. Dat is erg gunstig. Daardoor kun je op één reisdag reizen van Amsterdam tot aan Boekarest. Het doet er dus nu niet meer toe hoe laat de nachttrein is vertrokken.

Interrail is bedoelt voor internationale reizen. Met de Interrail Global Pass is één reis het land uit en één reis het land in inbegrepen. Dit doe je op een reisdag. Je moet niet alleen je reisdagen aangeven in de reiskalender van je Pass, maar ook de datums waarop je je woonland uit en in reist. Deze kun je aangeven in het reisdagboekje dat bij je Pass hoort. 
Als je meer dan één heenreis en één terugreis nodig hebt, kun je altijd extra losse kaartjes kopen naar de grens.

Voor kinderen (t/m 11 jaar) is Interrail gratis. Voorwaarde is wel dat er een Interrail pass voor een volwassene (28 jaar t/m 59 jaar) wordt aangeschaft. De Kids Pass dient tegelijk met de Interrail pass van de volwassene te worden aangeschaft. Per volwassene kunnen er twee gratis Interrail passen voor kinderen worden besteld. Voor het reserveren van een zitplek / slaapplek zijn wel kosten aan verbonden.

Ja, voor senioren (60+) zijn er speciale tarieven.

Nieuwsbrief internationaal

This post was last modified on 17 september 2020 15:48

Share

Recent Posts

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

4 dagen terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

5 dagen terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

1 week terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug

Hogesnelheidstesten Flevoland van de baan

De langdurige testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn gaat definitief niet door. In…

2 weken terug