Foto: Dave van Hattem
De bussen die NS inzet als vervanging voor treinen gaan vanaf januari rijden op brandstof uit afval. Vandaag sluit NS met twee busbedrijven nieuwe contracten af voor de inzet van bussen. Sinds januari 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland al op 100% windstroom.
NS zet bij werkzaamheden regelmatig (gepland) bussen in, en daarnaast ongepland bij verstoringen. In beide situaties zullen de bussen op biobrandstof HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) rijden. Deze dieselvervanger wordt voor een groot deel gemaakt van gebruikt frituurvet en stoot aanzienlijk minder CO2 uit dan reguliere diesel. De twee busbedrijven – Jan de Wit Group en Transvison – die het contract hebben gewonnen, maken ook gebruik van onderaannemers. “Als die geen bussen op biobrandstof hebben, dan worden de gereden kilometers op een later moment moment gecompenseerd met biobrandstof”, legt NS woordvoerder Ton Boon uit.
Op dit moment bevat de NS reisplanner geen actuele informatie over de inzet van bussen. Ook daarin worden vanaf 2019 stappen gezet. “Het nieuwe contract levert méér voordelen op: door het ontwikkelen van betere reisinformatie weten reizigers straks nauwkeuriger wat de vertrek- en aankomsttijd is van hun bus bij werkzaamheden”, aldus Boon. De bedoeling is dat de bustijden uiteindelijk realtime in de NS reisplanner te vinden zullen zijn. Dat zal nog niet per januari 2019 zijn, maar op een later moment. De bedoeling is ook dat de busbedrijven meer inzicht krijgen in de drukte bij de bussen. Nu komt het soms voor dat er te weinig bussen beschikbaar zijn.
Het nieuwe contract is voor een periode van 8 jaar. De busvervoerders en NS investeren tijdens het achtjarige contract samen in vervolgstappen op weg naar volledig uitstootvrij busvervoer, door pilots met bijvoorbeeld elektrische of waterstofbussen. Transvision gaat in de loop van het contract al met een aantal elektrische bussen rijden. In 2017 werden ruim 31.000 keer bussen ingezet door NS.
Walter de Wit, directeur Jan de Wit Group: “NS is de eerste opdrachtgever die een volledig klimaatneutrale busreis vraagt. We hebben daarop besloten bij de start van dit nieuwe contract, als eerste bedrijf in Nederland, al onze bussen met eigen tankinstallaties van HVO te voorzien en hiermee als Jan de Wit Group al onze opdrachtgevers 100% klimaatneutraal busvervoer te bieden”.
This post was last modified on 10 september 2018 10:43
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…