Home

Staking buschauffeurs definitief voorbij, chauffeurs verdeeld over cao

59,9% van de FNV-leden die werken in het Streekvervoer en die hun stem uitbrachten, is vóór het in juli bereikte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe cao Streekvervoer een feit. Belangrijkste afspraken zijn een gemiddelde loonsverhoging van 3 procent per jaar en afspraken over extra onderbrekingen om de werkdruk te verminderen. Toch is er ook een grote groep chauffeurs die het resultaat niet steunt (37,7%).

In totaal zijn 3021 stemmen uitgebracht. Dit is 37% van het aantal FNV-leden in de sector Streekvervoer. Het percentage ligt ruim boven de gemiddelde respons, hetgeen tekenend is voor de grote betrokkenheid van de leden. Peter Wiechmann, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer: “Dit was een spannend traject. Natuurlijk in de eerste plaats omdat er massaal en succesvol actie is gevoerd door onze leden. Maar vervolgens omdat niet iedereen vond dat dit resultaat voldoende was. We blijven in gesprek met iedereen, zeker ook met de mensen die twijfelen of tegen zijn. Begin 2019 hebben we een ijkmoment ingebouwd: dan kijken we hoe de afspraken over werkdruk uitpakken in de praktijk.” Het cao-akkoord leek eerder te wankelen. In juli wees de subsectorraad het onderhandelingsakkoord vrijwel unaniem af.

De cao heeft een looptijd van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. De loonsverhoging is gemiddeld 3% per jaar. In totaal 7,5% en 650 euro eenmalig. Per 1 augustus 2018 krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 550 euro bruto en worden de lonen met 2,5% verhoogd. Daarna volgen loonsverhogingen per 1 januari 2019 met 1,5%, per 1 augustus 2019 met 2% en per 1 januari 2020 met 1,5%. Op 31 december 2019 krijgen werknemers een eenmalige verhoging van de eindejaarsuitkering van 100 euro bruto.

Extra onderbrekingen ter vermindering van de werkdruk zijn in het onderhandelingsresultaat als volgt gerealiseerd: minimaal 82,5% van alle diensten heeft een onderbreking binnen 2,5 uur arbeidstijd, maximaal 17,5% van alle diensten heeft een onderbreking binnen 3 uur arbeidstijd.

(Dit bericht is later gepubliceerd dan gebruikelijk.)

This post was last modified on 11 september 2018 16:50

Bekijk reacties

  • Wel opvallend dat er alleen over de FNV (een bond die met het jaar meer leden verliest aan nieuw opgerichte bonden) gesproken wordt, daar waar er ook veel chauffeurs geen lid zijn van de FNV, maar van een andere bond.
    Alsof de stakersbond FNV maatgevend voor alle dingen is.

    • Het is de grootste bond, waarbij er dreiging was dat het verworpen zou worden. Bij CNV is er geen verdeeldheid.

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

19 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug