NS: Excuses voor stakingsoverlast. Treinverkeer probleemloos hervat

President-directeur Roger van Boxtel van de NS biedt reizigers zijn excuses aan. Door pensioenstakingen lag dinsdag vrijwel al het treinverkeer plat. Dat er amper chaos is ontstaan, is volgens hem positief.

Sorry

“Vanuit de NS zeg ik altijd sorry naar de reiziger. Ik begrijp dat mensen soms willen staken, maar het is jammer dat het af en toe het openbaar vervoer treft”, zei Van Boxtel vanaf station Amsterdam Centraal, waar hij een kijkje kwam nemen bij de medewerkers die wel werkten.

Roestrijden

Dinsdag werden bij NS alle treinen opgeheven, uitgezonderd een pendeldienst Amsterdam – Schiphol – Hoofddorp. Er waren wel een aantal werkwilligen, die zijn ingezet voor het zogenoemde roestrijden. Als sporen niet minimaal één keer per 24 uur worden bereden, kunnen problemen ontstaan door roestvorming. Daarom heeft de NS met de vakbonden afgesproken om wel te roestrijden. Reizigers konden niet met deze ritten mee.

Politiek aan zet

Van Boxtel ziet dat veel NS-werknemers gehoor hebben gegeven aan de stakingsoproep van de vakbonden. “Dan geldt het adagium, niet klagen maar dragen. Morgen is de politiek aan zet, die moeten het pensioenconflict oplossen.” En het lijkt wat dat betreft dat de staking niet voor niets is geweest. Volgens de NOS is het kabinet bereid om de AOW-leeftijd tijdelijk te bevriezen. Ook was het de bedoeling dat de AOW-leeftijd gelijk mee zou stijgen met de levensverwachting, maar ook dat is het kabinet bereid om los te laten.

Geen incidenten

Grote incidenten op treinstations bleven uit, wat volgens Van Boxtel een teken is dat de communicatie naar reizigers toe goed is verlopen. “Je ziet dat iedereen die normaal met het OV gaat, thuis is gebleven of een ander alternatief heeft gevonden.” Voor de NS-topman zelf had de stakingsdag ook een primeur: een uitgestorven station tijdens de ochtendspits. “Ik ben opgegroeid in Amsterdam, maar dat had ik nog nooit meegemaakt.”

25.000 stakers

In totaal hebben ongeveer 25.000 werknemers in het openbaar vervoer het werk neergelegd. Het gaat dan niet alleen om machinisten en conducteurs, maar bijvoorbeeld ook om buschauffeurs, trambestuurders en dergelijke. Dat meldt vakbond FNV na een inventarisatie. Volgens de vakbond viel ruim 90% van het openbaar vervoer uit. Van sommige vervoerders heeft tot 25% van het personeel niet gestaakt. Volgens de FNV zijn dat vooral uitzendkrachten.

Geen chaos op Schiphol

Gevreesd werd dat de staking voor chaos zou zorgen op Schiphol. Maar van chaos was geen sprake. Wel zijn er door de OV-staking circa 80 vluchten geannuleerd en was het druk, maar beheersbaar. KLM had reizigers bovendien aangeboden om kosteloos om te boeken. “Dat luchtvaartmaatschappijen en reizigers in de aanloop naar de staking circa 10 procent van de tickets hebben omgeboekt, zorgt voor de nodige verlichting op de toegangswegen”, liet een woordvoerder van Schiphol weten.

Treinverkeer probleemloos hervat

NS waarschuwde dat reizigers woensdag mogelijk nog hinder konden ondervinden van de staking, doordat treinen mogelijk op andere posities stonden. Dat probleem bleek mee te vallen. Woensdag is het treinverkeer zonder problemen hervat. Dat heeft spoorbeheerder ProRail laten weten. Ook NS zegt dat de treinen weer volgens plan rijden. De ochtendspits verliep over het algemeen goed.

Vieze treinen

Omdat er woensdag ook acties zijn in andere beroepsgroepen, waaronder de schoonmaakbranche, kan het volgens NS zijn dat reizigers in een minder schone trein zitten dan dat ze gewend zijn.

© Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 30 mei 2019 16:23

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

26 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug