fbpx

NS komt personeel tegemoet: meer variatie in dienstroster

02 nov 2016 8:20

Machinisten en conducteurs van de NS krijgen toch meer variatie in hun werk. Dat is een van de uitkomsten van overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en de vakbonden VVMC, FNV, CNV dinsdag.

De partijen spraken over de werkpakketten voor de dienstregeling van 2017. Het spoorpersoneel was bang dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het ´rondje om de kerk´ terug zou komen. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden.

Op maandag hielden machinisten en conducteurs een werkonderbreking op Amsterdam Centraal Station. Meer dan honderd NS´ers kwamen naar de bijeenkomst, de meeste echter in hun eigen tijd. Slechts 20 personen hadden daadwerkelijk het werk neergelegd, daardoor viel slechts een beperkt aantal treinen uit.

Volgens NS is er geen sprake van het invoeren van een variant op het ´rondje om de kerk´, maar was er inderdaad niet voldoende variatie in de werkpakketten. Oorzaak zouden onder andere de nieuwe FLIRT-sprinters zijn. Die zullen vanaf 11 december in de reizigersdienst worden ingezet, maar nog niet iedereen is opgeleid om op die nieuwe treinen te mogen rijden. Verder speelt mee dat NS twee stoptreinlijnen in Limburg heeft verloren aan Arriva.

NS zegt op korte termijn al aanpassingen te zullen doen. Ook voor de langere termijn onderzoekt NS of het mogelijk is om opnieuw te plannen waardoor nieuwe werkpakketten per april volgend jaar in zouden kunnen gaan.

Op 5 november komen spoorwerkers en de NS bij elkaar om nog meer verbeteringen te kunnen bereiken. De bonden zullen na deze ‘knip- en plaksessie’ hun leden raadplegen, zo lieten ze dinsdag weten.