Ooggetuigen doen verhaal: treinreizigers verlieten schreeuwend de trein

Na het treinongeval bij Voorschoten kwamen mensen schreeuwend de trein uit, zegt een buurtbewoner die getuige was. Hij hoorde een goederentrein aankomen en hoorde vervolgens twee keer een klap. “Ik keek naar buiten en zag lichtflitsen”, aldus de man.

Net geland op Schiphol

Een deel van de lichtgewonde slachtoffers van het treinongeluk dinsdagochtend in Voorschoten had voornamelijk verwondingen aan het hoofd. Dat vertelt een andere getuige, melkveehouder Freek van Vliet, die vlak na het ongeluk zes slachtoffers opving in zijn stal vlakbij treinstation Voorschoten.

“Een clubje van zes mensen kwam vanaf de ontspoorde trein naar onze boerderij toe gelopen. Zij hadden voornamelijk lichte verwondingen aan hun hoofd. Iedereen is bij ons nagekeken en een deel van hen is naar het ziekenhuis gebracht”, vertelt Van Vliet enkele uren na het ongeluk. Een deel van de slachtoffers was Engelstalig. “Zij kwamen van Schiphol, ze waren net geland.”

Harde klap

Van Vliet werd dinsdagochtend rond kwart over drie wakker van een enorme knal bij het spoor, niet ver van zijn huis. “We keken uit het raam en zagen wel de goederentrein staan, maar omdat ze daar ook aan het werken zijn, en we wel wat gewend zijn op deze plek, zijn we weer gaan liggen. Binnen vijf minuten volgde nog een grote klap en dat was de intercity. In eerste instantie zagen we toen ook niks, maar er ontstond een klein brandje bij die trein en toen zagen we de schim van de trein in het weiland staan.”

De melkveehouder is toen direct naar buiten gegaan. “Ik heb het licht aan gedaan en toen zagen we ook de politie al op het perron lopen.” De politie kwam ook naar zijn boerderij, waarna het voornoemde zestal ook die kant op kwam. “Het was inmiddels wel een half uur later en het vroor, dus we hebben ze een warm onderkomen geboden.”

Machinist bevrijd

Ook treinreizigers die in de trein zaten, doen hun verhaal. Het leek wel op een film, vertelt student Anwar Akrouh uit Den Haag aan de NOS. Hij zat in de tweede klas, niet ver van de machinist toen het treinongeluk bij Voorschoten vannacht gebeurde. “Alles was donker. Je zag alleen van die lichtvonken. Je hoorde geschreeuw.”

Toen Akrouh samen met andere treinreizigers de deur van de trein open had gemaakt, schrokken ze van de situatie. “Toen zag ik de andere treinstellen, het leek net of er brand uitkwam. Ik was bang dat er explosies zouden ontstaan, dus ik sprong direct de trein weer in en zag dat er drie gewonden waren. Ik hoorde iemand schreeuwen vanuit een hokje en ik dacht: wat hoor ik nu? Het was de machinist. Die zat vast door een plankje dat tussen de trap en de deur zat. Gelukkig heb ik hem weten te bevrijden. Hij was gewond en kon niet meer lopen.”

Chaotisch

De student vertelt aan de NOS dat hij uiteindelijk met andere reizigers die niet gewond waren met een bus weggebracht werd. Daar heeft hij wel vraagtekens bij. “We zijn op Den Haag Centraal uitgestapt en toen was het: je zoekt het zelf maar uit. Ik woon in Den Haag, maar er zijn mensen die hierdoor een trauma hebben opgelopen en daarna nog een trein moesten pakken. Ik dacht: kon dat niet beter?”

Een andere getuige vertelt aan Omroep West: “Ik hoorde een heel harde klap en de lichten gingen uit”. Samen met een een groepje vrienden was hij op weg van Utrecht naar Rotterdam na een avondje stappen. De mannen zaten in het achterste rijtuig en mochten niet direct de trein verlaten. Dat duurde ‘best wel lang, misschien wel een uur’ voor ze de trein uit mochten. “Ons deel is niet gekanteld en er waren ook geen gewonden, maar we mochten pas weg nadat alles was gecontroleerd, ze keken bijvoorbeeld of er losse stroomkabels lagen. Toen zijn we door de brandweer uit de trein gehaald. De groep beschrijft de situatie als ‘chaotisch’.

Ongeluk

De nachttrein kwam uit Utrecht en was via Amsterdam Centraal en Schiphol onderweg naar Den Haag en Rotterdam. De trein is verongelukt tussen Leiden en Den Haag, bij Voorschoten. In eerste instantie is een goederentrein gebotst tegen een kraan van spooraannemer BAM. Daarna is de nachttrein tegen dezelfde kraan gebotst. Door het ongeval is tenminste één iemand om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 4 april 2023 10:14

Share

Recent Posts

NS wil van Nightjet naar Oostenrijk twee aparte treinen maken

NS heeft zich bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gemeld om de Nightjet van…

1 dag terug

Sarah bedacht ideale boekingswebsite voor treintickets: ‘Onervaren reiziger weet niet waar hij aan toe is’

Spoorwegmaatschappijen kunnen veel meer vanuit het perspectief van de reiziger denken als het aankomt op…

1 dag terug

Met de trein naar de zon? Treinvakantie Kroatië

Meer Nederlanders zoeken lastminute naar een reis naar de zon, melden verschillende media. Reisorganisaties TUI,…

2 dagen terug

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

Vanaf eind 2025 verzorgen Transdev en Keolis het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Gedeputeerde…

4 dagen terug

Rotterdamse metro’s botsen tegen omgewaaide boom, geen gewonden

Twee Rotterdams metrostellen zijn maandagavond tegen een omgewaaide boom gebotst. Bij het ongeluk raakte niemand…

4 dagen terug

150 jaar Oosterspoorlijn gevierd met historische treinen

150 jaar geleden opende het eerste deel van de Oosterspoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort en…

7 dagen terug