fbpx

OV-chip mobiel van start: smartphone als OV-chipkaart

22 mei 2017 11:06

Vanaf vandaag is het zover: je kunt overal in Nederland ook zonder OV-chipkaart reizen. Tenminste: als je zowel de juiste Android-smartphone hebt als een Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom simkaart.

Vandaag is OV-chip mobiel van start gegaan. Met de dienst kun je je Android-smartphone gebruiken als OV-chipkaart. Er zitten voorlopig wel wat beperkingen aan. Zo kun je momenteel alleen tegen vol tarief reizen en nog niet met abonnementen. Het is wel de bedoeling dat OV-mobiel straks ook beschikbaar wordt voor mensen met kortingskaarten. Ook kun je alleen meedoen als je de juiste telefoon hebt met de juiste versie van Android. Vanwege de beperkingen en het feit dat de dienst nog volop in ontwikkeling is, wordt OV-mobiel nu gratis aangeboden. Maar op termijn moet het een betaalde dienst worden. “In de toekomst brengen we jaarlijks een klein bedrag in rekening,” zeggen de vervoerders.

“Een mooie methode die een opvolger kan zijn voor de inmiddels verouderde chipkaart,” zegt reizigersorganisatie Rover tegen de NOS . De dienst OV-chip mobiel is ontwikkeld door OV-bedrijven en telecombedrijven. Gebruikers moeten zich registreren via een website. Afhankelijk van welke provider je hebt, moeten er ook een aantal apps worden gedownload waarop het systeem draait.

Het was eigenlijk al vorig jaar de bedoeling dat OV-chip mobiel uitgerold zou worden. In 2014 werd een eerste proef gehouden en bleek het technisch te werken. “Het is een ontzettend ingewikkelde techniek,” zegt woordvoerder Nicky Jansen. “Alles moet op en in elkaar passen. We zijn daarom al heel blij dat we dit nu kunnen. Gaandeweg voegen we steeds meer elementen toe aan het systeem, bijvoorbeeld reizen met korting. Maar we willen het nu vooral gaan doen om zo te onderzoeken wat er verbeterd kan worden.”

Met OV-chip mobiel kun je momenteel nog niet saldo opladen bij een automaat. Om toch altijd voldoende saldo te hebben, wordt er standaard automatisch opladen aangeboden. Wanneer Apple-gebruikers OV-chip mobiel kunnen gebruiken, is nog onbekend. Jansen: “Vooralsnog staat Apple het technisch niet toe.”

OV-chip mobiel is als een extra betaalmogelijkheid bedoeld, naast de OV-chipkaart. De OV-chipkaart wordt voorlopig dus nog niet vervangen, al voorspelt vertrekkend RET-directeur Pedro Peters dat de kaart binnen 10 jaar verdwenen is.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John van Aert
3 jaren geleden

Het is een heel slecht idee zo kan je wel aan de gang blijven de ov chipkaart moet gewoon blijven en niet ieder keer onnodig om 4jaar situatie gaan veranderen en het allemaal ingewikkeld er door maken als het niet nodig is niet de bedoeling