Nieuws

ProRail: Stiptheid HSL wordt mogelijk toch gehaald

Mogelijk gaan ProRail en NS dit jaar toch de afgesproken norm halen op de hogesnelheidslijn. Dat meldt de spoorbeheerder ProRail woensdag. Met name in het derde kwartaal zijn er minder treinen uitgevallen.

Volgens ProRail-directeur John Voppen ligt het twaalfmaandelijks gemiddelde op de hogesnelheidslijn nu precies rond de afgesproken norm. “De ene dag komt het gemiddelde net boven de afgesproken norm uit, de andere dag net onder de norm,” zegt hij. Het zal vooral van het vierde kwartaal afhangen of de gemaakte afspraken wel of niet worden gehaald. “Vorig jaar hadden we in november een slechte maand, en deden we het in december goed.”

Derde kwartaal
Volgens de spoorbeheerder werken alle HSL-partijen nu beter samen om de prestaties te verbeteren. “Dat lijkt in het derde kwartaal zijn eerste vruchten te hebben afgeworpen. Maar ik ben voorzichtig met definitieve conclusies,” zegt Voppen.

Regeerakkoord
ProRail en NS worden tegenwoordig op dezelfde norm afgerekend. Vooral voor NS kunnen de gevolgen groot zijn als de afspraken niet worden gehaald. In het regeerakkoord staat opgenomen dat NS het vervoer op de HSL kwijt raakt als voor de derde keer op rij de afspraken niet worden gehaald. NS heeft tot nu toe twee keer de HSL-afspraken niet weten te realiseren.

Infraspeed
ProRail-topman Pier Eringa stelde in mei voor om het beheer van de HSL van Infraspeed te laten overgaan naar ProRail, iets wat niet bij alle betrokkenen even goed viel. Eringa staat daar nog steeds achter, al nuanceerde hij die wens nu wel. “Dat is een stip op de horizon. Op welke termijn? En tegen welke kosten? Dat zijn nog onbeantwoorde vragen,” zegt Eringa.

Overloopwissel
Volgens Eringa zijn ProRail en NS heel betrokken bij de hogesnelheidslijn en zit Infraspeed er op een andere manier in. “Die kijken vooral of ze hun afspraken nakomen op bijvoorbeeld het gebied van beschikbaarheid,” zegt Eringa. Voppen nuanceert: “We zijn nu in gesprek met Infraspeed. Bijvoorbeeld omdat we een extra overloopwissel willen. Dat kost geld, zowel in aanleg als in onderhoud. In de uitvoering is dat handig, maar voor Infraspeed brengt dat risico’s met zich mee. Daar moet je oog voor hebben.”

 

This post was last modified on %s = human-readable time difference 14:46

Share
Tags: HSL-Zuid

Recent Posts

Drie Nederlandse steden nu aangesloten op FlixTrain-netwerk

FlixTrain biedt nu ook treinreizen aan van en naar Arnhem, Enschede en Venlo. Dat is…

30 minuten terug

Zuid-Hollandse reiziger krijgt dit jaar meer vertraging dan ooit

Reizigers in Zuid-Holland zullen dit jaar zowel op het spoor als op de weg meer…

15 uur terug

Eurostar zet in op verdere groei na recordjaar in 2024

Na een recordjaar in 2024 zet Eurostar in op dertig procent meer passagiers in 2030…

24 uur terug

Arriva gaat extra nachttreinen rijden tussen Zwolle en Schiphol

Tussen Zwolle, Lelystad, Almere, Amsterdam en Schiphol gaan vanaf medio maart extra nachttreinen rijden. Dat…

2 dagen terug

Kabinet bereid kosten NS voor beveiliging Maarheeze te betalen

Staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer is bereid om de 2,3 miljoen aan kosten van…

2 dagen terug

Recordaantal online treinkaartjes verkocht – NS gaat automaten stapsgewijs verwijderen

De NS heeft in 2024 een recordaantal van 20 miljoen online treinkaartjes verkocht. Omdat de…

2 dagen terug