Rechter: dinsdag 4x p/u trein Amsterdam – Schiphol

De NS moet dinsdag een ‘minimale noodpendel’ laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, volgend op een uitspraak van de rechter.

Sprinter Amsterdam – Hoofddorp

Het gaat om een Sprinter die tussen 5:00 en 21:00 uur vier maal per uur moet rijden. Betreffende noodpendel stopt ook te Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Lelylaan en zal na Schiphol doorrijden naar Hoofddorp. NS benadrukt dat de pendel niet de normale reizigersstroom aan kan en adviseert daarom dinsdag niet naar het station te komen.

Vluchten schrappen

Normaal komt ruim 40 procent van de reizigers met het openbaar vervoer naar Schiphol. Volgens de NOS moeten luchtvaartmaatschappijen dinsdag ook het aantal vluchten naar Schiphol beperken. De uitspraak gaat alleen over Schiphol, niet de rest van het land, benadrukt de rechter. Hij wees erop dat een geringe verstoring bij de luchthaven aanzienlijke impact heeft voor tienduizenden reizigers. “Het gaat hier om derden die buiten het conflict staan.”

Puinhopen Schiphol

Alle reizigers staan buiten het conflict, maar de rechter vindt specifiek voor Schiphol dat een algehele staking voor te grote problemen zou zorgen waardoor er grote chaos dreigde rond de luchthaven. De rechter roept de machinisten en conducteurs op om voor ogen te houden dat de treinen dinsdag niet worden gebruikt om ministers te vervoeren. “Maar om ervoor te zorgen dat dat het succes van de staking niet wordt overschaduwd door berichtgeving over de puinhoop die er rond Schiphol is ontstaan.”

Extra drukte op de weg

Ondanks er nu beperkt treinen gaan rijden rond Schiphol zal het dinsdag rond de luchthaven drukker zijn dan normaal. Dat zegt Schiphol-topman Dick Benschop. “Dit helpt ons om onveilige situaties tegen te gaan, maar het voorkomt niet dat het een heel gekke dinsdag wordt.” De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zorgen voor extra verkeersregelaars.

Hard gelag

De rechter zegt zich te realiseren dat zijn beslissing een “hard gelag” is voor de medewerkers van de NS die tijdens de stakingsdag de treinen moeten laten rijden, terwijl de meeste van hun collega’s staken, meldt de NOS. De rechter zegt dat hij begrijpt dat juist deze de afgelopen jaren de gevolgen hebben ondervonden van “de besluiteloosheid op het pensioendossier”.

FNV teleurgesteld

Henri Janssen van FNV Spoor is teleurgesteld dat zo’n 325 medewerkers dinsdag niet kunnen staken rond Schiphol en Amsterdam. “Maar ik begrijp de argumenten over de veiligheid”, zegt hij tegenover de NOS. “En we zijn wel tevreden dat de algemene staking kan doorgaan.”

Kort geding

Zondag hebben Schiphol, NS en de vakbonden overleg gevoerd. De rechter was daarbij aanwezig. De betrokken partijen wisten niet tot een akkoord te komen. Desondanks stelt het FNV dat het kort geding voorkomen had kunnen worden. De vakbond stelt dat Schiphol al een maand geleden op de hoogte is gebracht van de OV-staking en dat de luchthaven toen geen veiligheidsoverleg is geweest.

© Treinreiziger.nl / ANP / NOS

This post was last modified on 30 mei 2019 16:40

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

54 minuten terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug