Wat zijn de ontwikkelingen op het spoor? Jaarlijks worden alle ontwikkelingen in heel Europa samengevat in het boek Spoorwegen. Eind januari verschijnt het boek inmiddels voor de 41e keer. Voor Treinreiziger.nl reden om in gesprek te gaan met auteur Richard Latten.
“Het is een enorm karwei. Bijna al mijn vrije tijd gaat erin zitten” erkent auteur Richard Latten. De eerste edities verschenen destijds onder leiding van Gerrit Nieuwenhuis, maar het is inmiddels voor de 23e keer dat het jaarboek onder leiding van Latten verschijnt. Voor Treinliefhebbers is het boek met zevenhonderd pagina’s inmiddels een begrip geworden.
In het jaarboek Spoorwegen worden alle ontwikkelingen per land omschreven. Niet alleen op het gebied van reizigersvervoer, maar ook op het gebied van infrastructuur, materieel en goederenvervoer. Het jaarboek 2018 is inmiddels bijna drukklaar, maar tijd om rustig bij te komen is er niet. “Als het boek af is, begin ik aan de editie van 2019. Het is een continue proces” zegt Latten.
Aan de hand van tijdschriften, belletjes met spoorwegmaatschappijen en internet houd hij alle ontwikkelingen in heel Europa in de gaten. “Mijn persoonlijke interesse gaat vooral uit naar het goederenvervoer en naar Scandinavië”. Dat is in het boek niet terug te zien, want ook andere onderwerpen worden minstens zo uitgebreid beschreven.
Latten krijgt hulp van verschillende liefhebbers. “Het stuk over reizigersvervoer in Nederland wordt bijvoorbeeld ieder jaar geschreven door Michiel ten Broek. Daarnaast leveren veel liefhebbers foto’s aan”. Ondanks de hulp blijft het veel werk van Latten. “Het neemt eigenlijk een onevenredig deel van mijn leven in beslag. Dat vind ik. Maar mijn partner nog veel meer. Vooral in oktober en november is het echt spitsuur”. Latten vervolgt: “Maar ik doe het tegelijkertijd met veel plezier. Niet met lange tanden”.
Het jaarboek Spoorwegen is in uniek in Europa. Voor zover bekend verschijnt er in geen enkel land een jaarboek dat zo uitgebreid is en heel Europa behandelt. In sommige landen verschijnt er wel een jaarboek, maar dat beschrijft dan de ontwikkeling en alleen in dat land. Is er dan geen markt om het boek in andere talen uit te geven? Latten: “Het boek is ook een aantal jaar in Duitsland verschenen. Het werd vertaald door een hobbyist. Maar toen die daarmee stopte, stopte ook de Duitse versie van het jaarboek Spoorwegen”.
Het jaarboek Spoorwegen is het meest gelezen Spoorwegboek van Nederland, weet Latten. Het boek is vooral beschrijvend en geeft geen waardeoordeel over de ontwikkelingen. Maar hoe kijkt Latten zelf tegen al die ontwikkelingen aan? “Ik volg graag het goederenvervoer. In Zwitserland zie je dat het marktaandeel van de goederentrein veel hoger is dan in de rest van Europa. Dan vraag ik mij af waarom lukt het daar wel en hier niet?”. Latten denkt de vraag wel te kunnen beantwoorden. “Ik denk doordat Zwitserland geen lid is van de EU en daardoor minder gebonden is aan EU-regelgeving. De vrachtwagenlobby in de EU is zo sterk. Als de modal split van de goederentrein wordt verhoogd, dan worden veel chauffeurs brodeloos”.
In Europa is er ook minder ruimte op het spoor voor bijvoorbeeld goederentreinen. “Het is opvallend dat de goederentreinen naar China in 20% van de tijd zo’n 80% van de afstand overbruggen. Van China tot de Poolse/Wit-Russische grens kunnen goederentreinen de vaart erin houden. Daarna wordt het boemelen”.
In het dagelijks leven is Latten werkzaam als advocaat Transportzaken. “Dat is ook de reden dat het jaarboek dit jaar later is” legt hij uit. Normaal komt het boek half december uit, maar door drukte op het werk verschijnt het boek dit keer eind januari. Het boek is onder andere te koop op Treinwebshop.nl.
This post was last modified on 14 november 2018 17:41
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…