Stadsvervoerders: extra investeringen nodig vanwege woningbouw

Ambitieuze investeringen in het lightrailnetwerk zijn onmisbaar om in de Randstad in 2030 ongeveer een half miljoen extra woningen te kunnen bouwen. Dit stellen de directeuren van vervoersbedrijven GVB, RET en HTM in een gezamenlijke oproep aan een nieuw kabinet.

Tien jaar verder

“Van de miljoen bij te bouwen woningen in Nederland komt de helft in de Randstad terecht. En we verdienen hier bijna de helft van het bbp”, benadrukken ze. “Na jarenlange bevriezing van de budgetten terwijl de reizigersaantallen met tientallen procenten groeiden, is een investeringsimpuls van minimaal tien miljard nodig.” In de Randstad is de stedelijke “verdichting” volgens hen een groot vraagstuk. Om de bereikbaarheid van de grote steden te verbeteren zou “snel, efficiënt en klimaatvriendelijk” vervoer op zijn plaats zijn.

Concrete plannen

De stadsvervoerders stellen dat de plannen voor de verbeteringen en uitbreidingen van de Randstedelijke ov-verbindingen er al liggen, onder meer bij het Rijk, provincies, gemeenten en vervoerregio’s, maar ook in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. “We zien dat de plannen op breed draagvlak kunnen rekenen”, zeggen ze. “Nu is het tijd voor boter bij de vis: een kabinet dat het lef en de ambitie heeft om hiervoor ook daadwerkelijk geld vrij te maken.” Volgens de vervoerders is haast geboden omdat het al snel tien jaar duurt voordat een nieuwe lijn daadwerkelijk rijdt.

  • Het Rotterdamse RET wil een metroverbinding tussen Feyenoord City en Kralingen. Ook ziet de vervoerder dat twee sporen van de spoorlijn Leiden – Rotterdam – Dordrecht worden omgebouwd tot lightrail. RET zet verder in op zelfrijdende metro’s, zodat de frequentie omhoog kan.
  • De HTM in Den Haag wil het bestaande tramnetwerk uitbreiden en wil daarnaast de zogenoemde Koningscorridor van de Haagse Binckhorst via Voorburg naar Zoetermeer opwaarderen, schrijft het AD.
  • Het GVB wil de Noord/Zuidlijn naar Schiphol doortrekken en een metroring creëren door Amsterdam Sloterdijk – Amsterdam Centraal te voorzien van metro. Bij Sloterdijk moeten circa 100.000 woningen komen.

Coronacrisis

GVB, HTM en RET vervoeren normaal gesproken 2 miljoen van de dagelijkse 4,75 miljoen ov-reizigers in Nederland. Dat aantal klinkt hoger dan het is: het gaat eigenlijk om het aantal reizen dat per dag gemaakt wordt bij de vervoerders. De meeste reizigers maken twee reizen per dag, soms met meerdere vervoerders. De vervoerders willen dat een nieuw kabinet ongeveer een half miljard per jaar uittrekt voor lightrail.

Volgens de bedrijven blijft investeren in het openbaar vervoer nodig, ondanks de coronacrisis. Momenteel is ongeveer de helft van het aantal reizigers weggevallen. Aan het einde van het jaar denken de ov-bedrijven weer dagelijks 80 procent van het aantal reizigers uit 2019 te vervoeren.

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 17 juni 2021 18:14

Share

Recent Posts

Weinig hoop voor ov bij begrotingsbehandeling IenW

Voorstellen van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer voor het schrappen van de bezuinigingen op…

4 uur terug

Vanaf vandaag aangepaste dienstregeling Oostenrijk

In Oostenrijk gaat vandaag een aangepaste dienstregeling in die de komende maanden zal gelden. De…

12 uur terug

Trein Lelystad – Brussel wordt EuroCity Direct, van Brussel naar Rotterdam EuroCity

De nieuwe snelle trein tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten.…

1 dag terug

Afscheidsinterview: “Ik dacht dat je Railforum kon opheffen”

Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…

2 dagen terug

September 2025 start dagelijkse budgettrein Berlijn

GoVolta zegt in september 2025 van start te gaan met de dagelijkse lowbudgettrein van Amsterdam…

2 dagen terug

Minder door rood na plaatsing flitscamera’s

De nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen lijken het gewenste effect te hebben. Sinds de eerste camera’s…

4 dagen terug