Arriva vervangt in Groningen en Friesland de NS-kaartautomaten door eigen automaten. Daardoor is het in Noord-Nederland niet meer mogelijk om op Arriva-stations met contant geld te betalen. Reizigersorganisaties reageren kritisch.
“Er zijn reizigers die om uiteenlopende redenen contant willen betalen. Door het afschaffen van de contantgeldbetalingen bij kaartautomaten raken deze reizigers in de problemen”, stelt Rikus Spithorst van de reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV. Ook voorzitter Walter Etty van reizigersvereniging Rover is fel tegen het weghalen van contant geld in kaartjesautomaten op stations. “Dat heeft daar niets te maken met veiligheid. De consument moet echt zelf kunnen kiezen hoe men het OV betaalt”, zegt hij tegenover de Telegraaf.
Arriva benadrukt dat de stap is gezet na uitgebreid onderzoek. “Mensen zijn steeds meer gewend om cashloos te betalen. Op onze stations in Limburg kan al langer niet meer met cash betaald worden. We hebben daar heel weinig klachten over gekregen”, zegt een woordvoerder in een reactie. De vervoerder wijst er ook op dat er alternatieven zijn voor mensen die niet met pin willen betalen. Bijvoorbeeld de OV-servicewinkels op grote stations en e-tickets. Zijn vooral ouderen het dupe van deze maatregel? Arriva: “Ouderen reizen graag met de OV-chipkaart. Dan krijgen ze ook leeftijdskorting in de bus en kopen dus niet vaak een kaartje op het station.”
De vervoerder wijst er bovendien op dat betalen met cash in de bus bij Arriva sinds december 2017 al niet meer mogelijk is. “Daar sluit dit bij aan”, zegt de vervoerder. Bij de automaten van Arriva kunnen kaartjes gekocht worden naar alle bestemmingen in Nederland. Er kan betaald worden met de pinpas, maar ook met de creditcard.
In een enquête aan vaste klanten vraagt NS wat men vindt van het afschaffen van contant geld in de kaartautomaten. Een woordvoerder haast zich te zeggen dat dit op korte termijn niet aan de orde is. “Omdat Arriva dit regionaal in Noord-Nederland doet, waar wij ook rijden, willen we graag weten hoe de consument erover denkt. Wij zijn niet van plan muntgeld te bannen, zolang er reizigers zijn die ook prijs stellen op die manier te betalen”, laat het spoorbedrijf aan de Telegraaf weten. Op z’n vroegst in 2024 zou het verdwijnen van cash bij NS aan de orde zijn.
Maatschappij voor beter OV is niet gerustgesteld met het antwoord. “Het komt vreemd over: nu een enquête houden over iets wat pas over minimaal zes jaar aan bod zal komen, is eigenaardig en in ieder geval voor de lange termijn weinig geruststellend. Bovendien worden reizigers die hechten aan hun privacy, en daarom met anonieme OV-chipkaarten reizen en contant betalen, met de enquête van de NS niet bereikt.”
This post was last modified on 15 september 2018 01:02
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…