Thalys-reizigers uren vast door botsing met een dier

Het treinverkeer van Thalys is vrijdag op meerdere trajecten flink ontregeld nadat in de middaguren een trein in botsing kwam met een dier in de buurt van het Belgische Doornik.

Tot zes uur vertraging

Door de botsing is een technisch probleem ontstaan “waardoor de trein tot stilstand moest worden gebracht en de elektriciteit moest worden afgesloten”, zegt een woordvoerder van Thalys tegen het Franse persbureau AFP.

Tal van treinen strandden en liepen uren vertraging op. Thalys-treinen uit Duitsland en Nederland kregen te maken met vijf à zes uur vertraging. Ook diverse treinen van Parijs naar België, Nederland en Duitsland zijn geschrapt, tot het einde van de dag. Honderden treinreizigers moeten daardoor een extra nacht in de Parijse hoofdstad doorbrengen.

Extra nacht in Parijs

Op beelden op sociale media is te zien dat er lange tijd enorme drukte heerste in de stationshal van Gare du Nord in Parijs. Een passagier laat via Twitter weten om 16.25 uur vertrokken te zijn van Parijs naar Amsterdam en ruim vier uur lang stil te hebben gestaan. Redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl vertelt dat hij reizigers heeft gesproken die een uur later zouden vertrekken. “Die hebben uren gewacht op Gare du Nord met nauwelijks informatie, en vervolgens werd de trein opgeheven. Rond 22:00 uur kregen ze te horen dat ze zaterdagochtend om 6:00 uur de reis mogen vervolgen”.

Incidenten

De website van Thalys spreekt over “verstoord” verkeer, van 15:55 tot 16:25 uur. In de praktijk duurden de problemen dus veel langer. De problemen deden zich voor op een ongunstige locatie, waardoor omleidingen lastig waren.

Eerder deze maand had de Thalys ook al problemen vanwege een treinstoring. Ongeveer tweehonderd passagiers moesten toen noodgedwongen de nacht in een gestrande trein op Gare du Nord doorbrengen.

Volgens Van Kuijeren is Thalys doorgaans best betrouwbaar. “Maar als het fout gaat, gaat het ook behoorlijk fout. In dat geval duurt het vaak meerdere uren voordat reizigers geëvacueerd worden en krijgen reizigers nauwelijks informatie. Na meerdere incidenten lijkt Thalys daar geen lering uit getrokken te hebben”.

This post was last modified on 1 augustus 2022 14:49

Share

Recent Posts

Hele dag geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn vanwege defecte bovenleiding

Door een defecte bovenleiding rijden er sinds zondagavond laat geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn.…

23 uur terug

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

4 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

2 weken terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

3 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

3 weken terug