Tilburg Universiteit sinds begin studiejaar bijna vijftig keer overgeslagen: ‘Erg vervelend’

Sinds september sloegen al bijna vijftig sprinters station Tilburg Universiteit over om opgelopen vertraging in te halen. Volgens NS is dat bij vertraging ‘de beste optie’, maar reizigers laten aan het Brabants Dagblad weten de situatie onacceptabel te vinden: ‘De trein rijdt dus wel, maar stopt gewoon niet op het station waar je moet zijn.’

Dagelijks maken ruim 5000 reizigers gebruik van station Tilburg Universiteit, één van de drie stations die de Brabantse stad telt. Het grootste deel daarvan is student aan de naastgelegen Tilburg University. Maar niet iedereen bereikt de collegezaal op tijd, want één op de 100 sprinters slaat door eerder opgelopen vertraging het station over, zo meldt het Brabants Dagblad. Daarbij laat NS vaak pas op het laatste moment weten dat Tilburg Universiteit geen tussenstop meer is.

Bus naar Tilburg

En daar zijn studenten helemaal niet blij mee: “Erg vervelend”, laat reiziger Frank Blous weten aan het Brabants Dagblad. “De trein rijdt dus wel, maar stopt gewoon niet op het station waar je moet zijn.” Volgens Blous mijdt een medereiziger die hij kent het station inmiddels helemaal; die pakt de bus naar het centraal station van Tilburg.

Het overslaan van stations is volgens NS noodzaak bij vertragingen. Een woordvoerder laat weten dat het skippen van een station de beste van alle ‘verre van ideale’ opties is. “Doen we dat niet, dan rijden de rest van de dag de treinen op dat traject niet meer op tijd. Een andere optie is de hele treindienst schappen, dan laat je de mensen in Tilburg uitstappen en rij je niet meer verder.”

Uiterste bijsturingsmaatregel

Tien jaar geleden vond toenmalig staatssecretaris Mansveld nog dat een station overslaan juist ‘een uiterste bijsturingsmaatregel’ moest zijn. Toen sloegen NS-treinen in gemiddeld 0,02% van de gevallen een station over waar volgens de dienstregeling eigenlijk gehalteerd had moeten worden. Bij station Tilburg Universiteit ligt dat percentage sinds het begin van het studiejaar 55 keer (!) zo hoog: volgens het Brabants Dagblad sloeg 1,1% van alle stoptreinen het universiteitsstation over.

Arnhem-Zuid

Tilburg Universiteit is overigens niet het enige station dat weleens wordt overgeslagen. In Arnhem-Zuid zijn ze ook af en toe de pineut, want bij vertraging kan de sprinter Dordrecht – Arnhem (die ook in Tilburg Universiteit moet stoppen) ook dat station voorbijsnellen. Data uit 2013 verraadt dat de lijn Nijmegen – Arnhem überhaupt een zorgenkindje is, want Elst en Nijmegen Lent vervolledigden toen de top 3.

This post was last modified on %s = human-readable time difference 08:00

Share

Recent Posts

Nieuwe Eurostar-terminal in voorjaar weer drie weken dicht

Minder dan twee maanden na de heropening van de paspoortcontrole in station Amsterdam Centraal moet…

11 uur terug

Treinen rijden na staking weer volgens schema

De treinen rijden vanaf woensdagochtend half elf weer zo goed als normaal. De werkonderbreking van…

16 uur terug

Nog meer reizigers gaan last hebben van staking

Meer reizigers dan gedacht gaan last hebben van de werkonderbreking bij ProRail op woensdag. De…

1 dag terug

UPDATE – Deze week hinder op spoor door acties verkeersleiding

Maandag zijn de acties begonnen van vakbond FNV bij de verkeersleiding van ProRail. Op verschillende…

2 dagen terug

Nieuwe verbindingen tussen Zwitserland en Italiaanse trekpleisters

In 2026 komen er vanuit het Zwitserse Zürich interessante nieuwe verbindingen met Italië bij. Er…

5 dagen terug

Meer reizigers en betere spreiding door NS Prijs Tijd Deal

De nieuwe NS Prijs Tijd Deals brengen meer reizigers in de trein en zorgen ervoor…

6 dagen terug