Wanneer gaat de Hoekse lijn-metro eindelijk naar het strand?

Het is nog steeds niet duidelijk vanaf welke datum reizigers gebruik kunnen maken van het laatste stukje van de Hoekse Lijn, de metroverbinding tussen de stations Hoek van Holland-Haven en het strand van de Zuid-Hollandse kustplaats. Dat is te lezen in een brief van wethouder Vincent Karremans aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Planning volgt binnenkort

“De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beoordeelt op dit moment het aangeleverde informatiedossier op basis waarvan een verklaring over de veiligheid wordt afgegeven,” schrijft de wethouder. “Wanneer een positieve verklaring door ILT is afgegeven, wordt door vervoerder RET de indienststellingsvergunning aangevraagd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en wordt vervolgens het proefbedrijf, het rijden van de volledige dienstregeling zonder passagiers, uitgevoerd.”

De wethouder verwacht op zeer korte termijn, waarschijnlijk voor eind januari, bericht van de inspectie. Daarna maakt Karremans de verdere planning in aanloop naar de start van de reguliere dienstregeling bekend aan de raad.

Jaren vertraging

De metroverbinding had al in september 2017 klaar moeten zijn, maar er waren meerdere problemen. Zo was er gedoe met vergunningen en met de levering van beveiligingssoftware. Ook waren er storingen met bruggen en reed een vuilniswagen op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot. Verder had het project te kampen met gestegen materiaalkosten.

Het leek er vorig jaar op op dat badgasten in de zomer van 2022 dan toch eindelijk naar het strand konden reizen via de verbinding die loopt van de Rotterdamse wijk Nesselande, via het centrum van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis naar Hoek van Holland strand, maar door de veiligheidsproblemen werd ook die datum niet gehaald.

Tijdelijke halte

De lijn stopt nu op een tijdelijk station dat ruim een halve kilometer voor het nieuwe station Hoek van Holland Haven ligt. Mensen die naar het strand willen kunnen kiezen om twee kilometer te wandelen of gebruik te maken van een tijdelijke busverbinding.

De kosten werden aanvankelijk begroot op 400 miljoen euro, maar zijn inmiddels opgelopen tot bijna een half miljard. De Hoekse Lijn is voor een groot deel de oude NS-spoorlijn tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Haven. In maart 2017 reed de laatste trein over het traject dat sindsdien is omgebouwd tot metrolijn.

© ANP

This post was last modified on 26 januari 2023 12:39

Share

Recent Posts

Politiek wil geen enkele verhoging van prijs treinkaartjes

De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…

3 dagen terug

Nachttrein naar Barcelona in 2026 verwacht

European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…

1 week terug

Debuut voor elektrische touringcars als vervangend vervoer NS

Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…

1 week terug

Treinverkeer Duitsland fors vertraagd door grote storing

Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…

1 week terug

Schiphol stapt naar de rechter om ov-staking

Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…

1 week terug

Kabinet zoekt structurele oplossing voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…

1 week terug