1,5 miljard steun voor OV-bedrijven

De rijksoverheid maakt 1,5 miljard vrij om de openbaar vervoersbedrijven in Nederland te steunen. Het bedrag is bedoeld als compensatie voor de fors gedaalde inkomsten door de coronacrisis. Eerder deze week leken de vervoerders en de overheid er niet samen uit te komen, en dreigden vervoerders desnoods de dienstregeling af te schalen.

Lovende woorden

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) heeft het besluit over de beschikbaarheidsvergoeding eerder vandaag toegelicht in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). Vervoerders en decentrale overheden zijn nu akkoord met het voorstel.

Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien.”

staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

De staatssecretaris prijst de vervoerders. Van Veldhoven: “Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd en ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het OV op hun werk.”

Dat niet iedereen het met de staatssecretaris eens is, blijkt wel op social media. De vervoerders krijgen vooral kritiek omdat er geen ruimte beschikbaar wordt gesteld voor niet-essentiële reizen. Ook reizigersvervoerder Rover liet eerder weten een exit-strategie te missen.

Noodzakelijke reizen

Rijksoverheid benadrukt in het persbericht dat het openbaar vervoer is blijven rijden om mensen in een vitaal beroep van en naar hun werk te brengen. Maar ook andere reizigers die naar eigen afweging een noodzakelijke reis maken, zijn welkom. In eerste instantie gold een sterk uitgedunde dienstregeling, maar sinds 1 juni rijdt het openbaar vervoer in Nederland weer bijna volledig. Op enkele trajecten worden nog ritten geschrapt.

Voorwaarden steun

“Het kabinet hecht eraan dat NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren zelf ook een passende bijdrage leveren. Deze is vastgesteld op maximaal 7% van de kosten” schrijft de Rijksoverheid in een verklaring. Vervoerders mogen in uitzonderlijke gevallen, als bedrijfseconomisch geen andere mogelijkheid aanwezig is, de dienstregeling ook afschalen. De staatssecretaris laat verder weten dat de vergoeding voor de OV-studentenkaart intact blijft, ook al reizen studenten nu veel minder met het openbaar vervoer.

Om in aanmerking te komen voor de steun van het kabinet, mogen de vervoerders geen dividend uitkeren. Ook bestuurders mogen geen bonussen of ontslagvergoedingen krijgen.

This post was last modified on 10 juni 2020 06:55

Share

Recent Posts

Flinke prijsstijging ov in verschiet na ontbreken oplossingen in voorjaarsnota – al het ov-nieuws uit de nota en reacties

Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…

1 dag terug

ProRail vreest nieuw tekort aan verkeersleiders

ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…

1 dag terug

Eurostar waarschuwt voor vertraging naar Londen door langere paspoortcontrole

Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…

1 dag terug

Ook NS rijdt op Koningsdag meer en langere treinen

De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…

2 dagen terug

Arriva rijdt extra treinen in het oosten rond Koningsdag

Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…

2 dagen terug

Extra geld voor Nedersaksenlijn en spoor Meppel

Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…

3 dagen terug