fbpx

60.000 reizigers tekenen voor goedkopere ov-chipkaart

08 dec 2015 13:28

Ruim 60.000 reizigers hebben een petitie getekend tegen de hoge servicekosten van de OV-chipkaart. De klacht is al langer bekend, maar de afgelopen vijf jaar waren vervoerders niet bereid de kosten te verlagen. Het is dus de vraag of de ov-bedrijven dit keer wel zullen luisteren naar het massaprotest.

De petitie is een initiatief van de Consumentenbond en reizigersvereniging Rover. Een OV-chipkaart kost 7,50 euro en is slechts 5 jaar geldig. Wie de kaart per post aanvraagd moet drie euro extra betalen voor de plastic kaart. Ook wie hem kwijt raakt moet meer betalen: 11 euro. Als er saldo op de kaart staat betaal je 2,50 euro om het geld terug te krijgen, tenzij de kaart verloopt. Een andere klacht is dat je met een anonieme kaart niet anoniem kan blijven als je saldo wilt terug krijgen. 

Volgens de Consumentenbond en Rover is de OV-chipkaart de duurste en meest klantonvriendelijke kaart van Europa. Zo hoeven veel kaarten elders in Europa niet vervangen te worden, of is dat goedkoper tot zelfs gratis. Bovendien zijn er soms betere alternatieve voor incidentele reizigers. Zo kan er in Lissabon een soort papieren OV-chipkaart gekocht worden voor 50 cent. Die kaart is dan maximaal één jaar gratis.

In de nabije toekomst kunnen reizigers kiezen om met de bankpas of smartphone te reizen, in plaats met de OV-chipkaart. Een eerste proef met reizen met de smartphone is van start gegaan, al kunnen voorlopig alleen voltarief-reizigers met een KPN- of Vodafone-simkaart meedoen.

Veel OV-chipkaarten zijn in 2015 vervangen omdat ze vijf jaar oud waren. In 2020 zijn die reizigers opnieuw aan de beurt, al zullen tegen die tijd waarschijnlijk al veel reizigers zijn overgestapt op de smartphone of de bankpas.

3 gedachten aan “60.000 reizigers tekenen voor goedkopere ov-chipkaart”

 1. Mona schreef:

  Maar betaal je dan geen borg 7,50?Hoor je dat dan niet terug te krijgen?

  1. Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl) schreef:

   Nee, het is geen borg.

   1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

    Het geld op de kaart is borg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *