ANWB: opbrengst vliegtaks naar internationale trein

De ANWB pleit ervoor om de opbrengst van de vliegtaks te gebruiken om internationale treinreizen aantrekkelijk te maken. Op vakantie met de trein kan op die manier een goed en duurzaam alternatief zijn voor een vliegvakantie, stelt de bond.

Europees systeem

Volgens een schatting van het kabinet is de opbrengst van de belasting 200 miljoen euro per jaar. De Tweede Kamer neemt deze week een besluit over de invoering van een vliegtaks in Nederland. Het kabinet wil in 2021 een vliegbelasting invoeren maar is voorstander van een Europees systeem en heeft het onderwerp al eerder aangekaart bij de EU.

Prijs treinkaartje

Goedkopere internationale treintickets kunnen volgens de ANWB een interessant alternatief worden voor de reiziger die duurzamer wil reizen. Vakantiegangers kiezen nu vaak voor minder klimaatvriendelijk vervoer, omdat ze in verhouding met een vliegticket minder makkelijk een goedkoop treinticket kunnen vinden.

Overigens bleek uit onderzoek van Treinreiziger.nl en de Consumentenbond dat de trein ook nu al regelmatig goedkoper is dan het vliegtuig. Bij de trein is het alleen moeilijker alle tarieven en aanbieders goed te kunnen vergelijken.

Infrastructuur en aanbod

Een ander probleem is dat veel bestemmingen direct met het vliegtuig bereikbaar zijn, terwijl bij een trein vaak moet worden overgestapt. Zo zijn steden als Lyon, Kopenhagen, Praag en Milaan niet rechtstreeks per trein bereikbaar vanuit Nederland. Wenen, München en Innsbruck vooralsnog ook niet, maar dat gaat eind dit jaar veranderen door de introductie van de Nightjet.

Naast een lagere prijs is het ook belangrijk dat de infrastructuur verbeterd. Zo is er nu geen ruimte om het treinaanbod naar Keulen uit te breiden. NS pleit om een HSL tussen Utrecht en Arnhem te realiseren, waardoor de reistijd met Düsseldorf, Berlijn en Frankfurt verbeterd moet worden.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 54 procent van de leden vindt dat alternatieven voor korte vliegtuigreizen gestimuleerd moeten worden.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 12 maart 2020 12:40

Share

Recent Posts

Zeeuws spoor straks testtraject: ‘bittere pil’

In 2029 rijden er zeker vier maanden lang geen treinen tussen Vlissingen en Goes. De…

3 uur terug

Vals alarm over dodelijk virus in ICE Hamburg

Op het centraal station van Hamburg zijn woensdagmiddag een man en vrouw uit de ICE…

11 uur terug

Toch in december tienminutensprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal

  Ondanks dat de werkzaamheden op het traject niet zijn afgerond, kan de tienminutensprinter tussen…

1 dag terug

‘Nieuwe nachttreinen in 2025 in Nederland’

De nieuwe nachttreinen van de Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB komen in 2025 ook naar Nederland. Maar…

1 dag terug

Ov en auto te duur voor grotere groep mensen

Reizen met openbaar vervoer, en de auto, is te duur voor een grotere groep mensen…

2 dagen terug

’Schrap paaltjes voor HSL-toeslag in noorden en oosten’

Het plan voor betaalpaaltjes voor de HSL-toeslag op stations in Noord- en Oost-Nederland moet de…

4 dagen terug