Foto: NS
Reizigers die van Amsterdam naar Berlijn reizen, kunnen sinds zondag eindelijk gebruik maken van de versnelde treinverbinding. Sinds de start van de nieuwe dienstregeling is de reistijd tussen deze twee steden verkort tot vijf uur en 52 minuten.
De reistijdwinst is voornamelijk door wijzigingen in de dienstregeling in Duitsland. Zo wordt de stop in Bad Bentheim aanzienlijk verkort doordat er geen locomotiefwissel meer nodig is. Daarnaast wordt de stop in Wolfsburg geschrapt, waardoor de trein tussen Hannover en Berlijn zo’n tien minuten wint. De trein Amsterdam – Berlijn is daarmee nauwelijks langzamer dan ICE’s op dat traject.
Ook in Nederland zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo stopt de trein niet meer te Almelo. Ook zijn er wijzigingen aangebracht aan het emplacement van Oldenzaal. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de internationale trein geen hinder ondervindt van de regionale treindienst tussen Zutphen, Hengelo en Oldenzaal.
Wouter Koolmees, president-directeur NS, is enthousiast over de versnelde verbinding: “We zetten ons elke dag in voor meer en snellere verbindingen tussen ons land en Europese steden. Voor Brussel, Londen en Parijs lukt dat goed, maar Berlijn bleef altijd wat achter. Vanaf vandaag zijn we een half uur sneller in de Duitse hoofdstad. Dat is goed nieuws voor de reiziger.”
De trein naar Berlijn blijft elke twee uur rijden. De eerste trein vertrekt om 5:59 uur, en vervolgens elke twee uur. De laatste trein vertrekt om 15:59 uur. In Berlijn blijft de trein stoppen te Berlijn Spandau, Berlijn Hbf en eindigt meestal in Berlijn Ostbahnhof.
Al jaren wordt gesproken over het versnellen van de trein naar Berlijn. Door de slechte baanstabiliteit dreigde de trein in Nederland juist vertraagd te worden door snelheidsbeperkingen. Om dat te voorkomen heeft ProRail 3622 sensoren geplaatst die nauwgezet het spoor monitoren. De sensoren zijn geplaatst bij Wierden, Zenderen en De Lutte in Twente.
Een andere wijziging is dat op veel treinen de restauratie verdwijnt. Deze zou in alle treinen vervangen worden door een extra eersteklasrijtuig maar door een tekort aan geschikte rijtuigen is dit in slechts een deel van de treinen gebeurd. De verwachting is dat vanaf 27 december alsnog alle BordBistro’s verdwijnen. NS benadrukt dat hierdoor meer zitplaatsen beschikbaar komen. Het gaat om in totaal 585 reizigers.
Later dit jaar, vermoedelijk in oktober, zullen er nieuwe treinen naar Berlijn worden ingezet. Die treinen hadden eigenlijk nu al beschikbaar moeten zijn maar tijdens de coronapandemie is er vertraging ontstaan, waardoor de treinen later gereed zijn. De nieuwe treinen kunnen straks 230 kilometer per uur rijden, de huidige treinen kunnen niet sneller dan 200 kilometer per uur.
De intercity naar Berlijn zal naar verwachting later dit jaar concurrentie krijgen van GoVolta. Vanaf 1 mei wil GoVolta een trein naar Berlijn laten rijden. Deze zal circa twee uur langzamer zijn dan de huidige trein. Treintickets bij GoVolta zullen echter al beschikbaar komen vanaf € 10.
This post was last modified on 11 december 2023 11:13
Qbuzz krijgt voor in totaal 3,5 miljoen euro aan boetes van de provincie Zuid-Holland vanwege…
De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…
Vervoerder EBS verzorgt vanaf december 2026 het busvervoer in de provincie Zeeland. De provincie maakt…
De Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia breidt verder uit in Frankrijk. Vanaf 15 juni rijdt Trenitalia Frecciarossa…
Een directe treinverbinding van Brussel naar Venetië klinkt als een droom voor treinliefhebbers. En het…
De storingen die zondag flinke hinder veroorzaakten voor het treinverkeer rond Amsterdam, zijn ontstaan omdat…