Arriva: ook forse reizigersgroei op Vechtdallijn

Ondanks de economische crisis van de afgelopen jaren realiseert Arriva nog steeds een enorme reizigersgroei. Zo is het aantal reizigers op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen in minder dan twee jaar met twintig procent gegroeid. Dat verklaart een woordvoerster van Arriva tegenover Treinreiziger.nl.

In december 2012 nam Arriva de treindienst Zwolle – Emmen van NS over. Sindsdien is het aantal reizigers volgens Arriva met een vijfde gegroeid. "We rijden hier met comfortabele, gloednieuwe treinen, een verbeterde dienstregeling waaronder een kwartiersfrequentie in de ochtendspits (tussen Zwolle en Coevorden, red.) en een hoge punctualiteit", analyseert de woordvoerster de reizigersgroei. Ze wijst er bovendien op dat de spoorlijn de grootste stijger ooit is in de klanttevredenheidsonderzoek van de OV-barometer.

De reizigersgroei beperkt zich niet tot de Vechtdallijn. "Ook op andere trajecten waar wij het treinvervoer verzorgen, merken wij dat er sprake is van reizigersgroei. Veertig procent reizigersgroei is voor ons niet vreemd", stelt de dochteronderneming van Deutsche Bahn.

In Groningen worden nu zes treinen verlengd met een extra rijtuig. "De verlengde treinen worden ingezet om de reizigersgroei op te vangen. Sinds de start van de concessie in 2005 hebben wij te maken met een forse toename van het aantal reizigers op de noordelijke lijnen. Niet voor niets is onze treinenvloot in 2009 uitgebreid met acht extra treinen."

Tot 2008 realiseerde NS ook jaarlijks een reizigersgroei tot vier procent per jaar, maar sindsdien is de reizigersgroei door de economische crisis aanzienlijk teruggelopen. NS had samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu de ambitie om tot 2013 jaarlijks vijf procent reizigersgroei te realiseren. Die doelstelling is niet gehaald.

Share

Recent Posts

Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam…

2 dagen terug

Spoorboekje 2022 weer op papier verkrijgbaar

Het papieren spoorboekje is terug van weggeweest. Vanaf vandaag is het online te koop via OVshop.nl,…

2 dagen terug

Belgische spoorwegen promoot reizen naar Portugal, maar hoe kom je er?

Reis budgetvriendelijk naar Porto of Lissabon. Die tip geeft de Belgische spoorwegen NMBS. Maar hoe…

5 dagen terug

Rhätische Bahn presenteert nieuwe trein (en dit keer niet in het rood)

De Rhätische Bahn, bekend om haar rode treinen, heeft voor de verandering een trein gepresenteerd…

5 dagen terug

Dubbeldekkers (DDZ) keren terug op het spoor

Vanaf 6 december gaat de Nederlandse Spoorwegen stapsgewijs weer dubbeldekkers inzetten van het type DDZ.…

7 dagen terug

Thalys start (beperkt) met directe trein naar Disneyland Parijs

Vanaf 18 maart 2022 gaat hogesnelheidstrein Thalys weer rechtstreeks naar Marne la Vallée rijden, het…

7 dagen terug