fbpx

Bedevaarttrein naar Lourdes stopt na 95 jaar

06 jun 2016 11:06

Al ruim 95 jaar rijden er jaarlijks voor bedevaartgangers enkele nachttreinen vanuit Nederland naar Lourdes. Aan die traditie komt in september een einde. Dan rijdt de laatste nachttrein vanuit Nederland naar Lourdes.

Het hele jaar door, maar vooral vanaf maart tot oktober komen pelgrims uit heel Europa naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes om er te bidden en zich te laven aan het bronwater van de grot waaraan heilzame kwaliteiten toegedicht worden.

Vanaf volgend jaar zijn bedevaartgangers op de bus of het vliegtuig aangewezen. De nachttreinen zullen na dit jaar namelijk definitief stoppen. "De bedevaartorganisaties hebben zich genoodzaakt gezien om te stoppen met de reizen per nachttrein. Dat betekent dat iedereen die de reis nog een keer op de klassieke wijze wil afleggen in september nog twee kansen heeft om met de trein naar Lourdes te reizen", meldt de organisatie op huisvoordepelgrim.nl.

Van 1 tot en met 8 september wordt de laatste treinbedevaart van de Limburgse Bedevaarten gehouden en van 11 tot en met 18 september vindt met de NLZ-bedevaarten echt állerlaatste Lourdesreis vanuit Nederland per trein plaats. Wie het nog één keer mee wil maken, kan zich nog inschrijven.

De reden dat er een einde komt aan de treinbedevaarten is dat het materieel verouderd is en dat de spoorwegmaatschappijen steeds meer moeite hebben om de bedevaartreinen tussen de reguliere dienstregeling door te leiden. Ook is de laatste jaren de belangstelling voor bedevaarten per trein afgenomen en reizen er al veel meer mensen per bus of vliegtuig, aldus de organisatie. 

In december stoppen ook de dagelijkse nachttreinen van CityNightLine vanuit Amsterdam naar München en Zürich. Alleen de weekelijkse wintersportnachttrein van Railpromo blijft over. Daarnaast start de Treinreiswinkel een eigen weekelijkse nachttrein in het wintersportseizoen naar de Oostenrijkse sneeuw.

Foto: (c) huisvoordepelgrim.nl