fbpx

Berlijn en Hamburg voeren mondkapjesplicht openbaar vervoer in

21 apr 2020 16:12

De Duitse steden Berlijn en Hamburg en meerdere deelstaten voeren vanaf maandag een mondkapjesplicht in voor het openbaar vervoer. Inmiddels willen tien van de zestien Duitse deelstaten dat mensen mond en neus bedekken in de strijd tegen het coronavirus.

Vanaf volgende week zullen mensen in Berlijn mond- en neusbescherming moeten dragen in bussen, metro’s en treinen, maar waarschijnlijk niet in winkels. Burgemeester Peter Tschentscher (SPD) van Hamburg kondigde wel een maskerplicht aan in winkels, bij het bezoek aan wekelijkse markten en in het openbaar vervoer in de Hanzestad. “Eerdere aanbevelingen voor het dragen van mondkapjes tegen de verdere verspreiding van de coronapandemie waren niet voldoende”, zei Tschentscher in Hamburg.

Kamerleden vroegen vorige week tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer al aan het RIVM of mondkapjes in het openbaar vervoer een optie zou kunnen zijn. Maar het instituut reageerde terughoudend. Vooral bij specifieke beroepen ziet het RIVM de meerwaarde van mondkapjes. Maar de organisatie wijst er ook op dat mondkapjes voor schijnveiligheid kunnen zorgen. Bijvoorbeeld dat mensen die verkouden zijn denken dat ze toch naar buiten kunnen, omdat ze een mondkapje op hebben. Ook zijn er zorgen of mensen de mondkapjes wel voldoende zouden vervangen. Tot slot is het RIVM terughoudend vanwege de tekorten.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tonny Schonewille
4 jaren geleden

Hopelijk komt het RIVM er snel op terug. Dit lijkt me een goede oplossing, op z’n minst het proberen waard.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Dat is niet de manier waarop het werkt. De opinie van leken doet er niet echt toe. Nu zijn de scholen nodeloos weken dicht geweest omdat de lekenburgerij het wilde. Met moeite mag het nu weer open. Allemaal voor een waanidee.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

> Allemaal voor een waanidee.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  Eef Hartman

Hmm, de reaktie vergeten:
Daar heb jij natuurlijk nooit last van???

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dries, deze keer ben je wel érg ver van het padje.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Ne hoor, het is gewoon de opinies van echte experts. De scholen hadden niet hoeven sluiten.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

En andere experts zeggen dat de scholen wel moesten sluiten. En dat zijn de experts die daarover besluiten. dries molenaar is alweer vergeten in welke situatie de beslissing de scholen te sluiten is genomen en had het, met de kennis achteraf, blijkbaar allemaal slimmer gedaan. Als de scholen open waren gebleven en dat achteraf geen goede keuze had gebleken, had dries molenaar hier geroepen dat ze de scholen hadden moeten sluiten. Wat een onmogelijk figuur.

Anoniem
4 jaren geleden

De opinie van lijken nog minder!

Wouter G.
4 jaren geleden

Betekent dit dat, als we met de trein door Duitsland mogen, we bij een overstap in onder andere Hamburg of Berlijn gezichtsbedekking moeten dragen?

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.
Tonny Schonewille
4 jaren geleden

Letterlijk twee nieuwsberichten achter elkaar bij de NOS. Simpele mondkapjes werken wél, blijkt zelfs in een ziekenhuis. En het OV wordt misschien reserveringsplichtig om maar de magische 1.5 m te kunnen waarborgen. Wat een gekkenhuis.

P.S. waren de scholen niet gesloten vanwege maatschappelijke onrust?

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Inderdaad, ik word letterlijk misselijk als ik dit hoor. Dit gaat niet eens meer over nu tijdens de crisis, maar over blijvend.En dan zeggen ze ook nog dat niet noodzakelijke reizen verboden moeten worden. En wie bepaald er of een reis noodzakelijk is? Reizen voor de ontspanning is ook erg belangrijk voor het welzijn van de mens.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Reizen voor ontspanning is voor sommigen wellicht belangrijk. Het belang voor de samenleving is echter dat het virus zich niet kan verspreiden. Door te gaan reizen voor ontspanning, wordt daarin onnodig risico genomen. Een risico dat tot gevolg kan hebben dat jezelf of anderen sterven of ernstig ziek worden. Het is volkomen terecht dat reizen voor plezier de allerlaagste prioriteit krijgt.

Het geeft overigens wel te denken dat een bepaald soort mensen er geestelijk aan onderdoor lijkt te gaan als ze een paar maandjes met zichzelf opgescheept zitten.

Tonny Schonewille
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het belang van de samenleving op iets langere termijn is dat dingen weer (enigszins) normaliseren. Dat gaat niet eens zozeer om ieder’s ontspanning, maar om een economische crisis te voorkomen die misschien nog wel veel meer ellende veroorzaakt. Er zal dus een balans moeten komen tussen beperkte verspreiding van het virus, zonder daarmee de samenleving de afgrond in te duwen. Het OV is daar maar één voorbeeld van natuurlijk.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik weet niet of mensen er geestelijk aan onderdoor gaan als ze niet met de trein kunnen reizen, lijkt me niet, maar als er wél voor de ontspanning gereisd kan worden geeft dat wel een geestelijke opkikker. Natuurlijk bedoel ik dan niet nu tijdens de crisis, maar b.v. volgend jaar. Ik spreek voor mezelf, maar het is algemeen bekend dat er vele treinliefhebbers zijn die graag voor plezier reizen. Kijk alleen maar naar een ,,dagje kilometerkampioen”.

Simon
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

De discussie rond de mondkapjes is denk ik wel over zodra er voldoende aantallen verkrijgbaar zijn, de rest lijkt me een politiek rookgordijn om falen te verbergen.
Reserveren van je plekje in het openbaar vervoer wil ik niet meteen ‘afschieten’. Ik moet bij de kapper ook reserveren (nu even niet).
Hoe fijn zou het niet zijn als met het reserveren van je plaatsje in de trein het ‘veevervoer’ tot het verleden behoort?

anoniem
4 jaren geleden

Het is schandalig en heeft niks meer met Covid 19 te maken alleen met controle. In te treinen maken ze elkaar echt niet ziek. Het gebeurde vooral tijdens dat idiote carnaval in Brabant. En denk eens aan mensen die geen auto hebben. Die worden hier de dupe van. En veel reizen naar familie is voor mij vaak noodzakelijk. De Duitsers pakken t veel beter aan met tijdelijk mondkappen. Veel liever met mondkappen de trein in dan zo’n schandalige app en schandalige keuze alleen mensen met vitale beroepen in te laten stappen terwijl de meeste van hen een auto heeft.